Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kovesi, reacție după ce UNJR a spus că CSAT a trasat SRI sarcini ce nu se regăsesc în lege

kovesi

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) susține că, potrivit unui document provenit de la CSAT și trasmis către UNJR, CSAT ar fi trasat SRI sarcini informativ-operative care nu se regăsesc în cadrul legal cunoscut. Documentul CSAT, care a fost publicat, luni, de UNJR, se referă la relaţia dintre serviciile de informaţii şi justiţie.

Invitata sa comenteze acest subiect, sefa DNA a spus, intr-un interviu pentru ziare.com, ca nu a citit declaratia UNJR, dar a facut trimitere la protocolul de colaborare incheiat intre SRI si DNA.

Kovesi DENUNȚĂ campanii anti-DNA: S-au dat sute de mii de euro, chiar și un milion

„Nu am citit declaratia UNJR. Ce va pot spune e ca, in relatia de colaborare cu SRI, noi primeam sesizari potrivit legii, ulterior procurorii, in baza unui protocol incheiat cu SRI, cereau date si informatii suplimentare de la SRI. Aceste date puteau fi doar informatii sau anumite inregistrari facute in baza unui mandat de siguranta nationala. Asa se desfasura colaborarea.
Din momentul in care procurorul inregistra dosarul penal, toata activitatea de urmarire penala era facuta de procuror.

Cand sunt persoane invinuite, avocatul avea drept sa participe la toate actele de procedura. Tot ce facea procurorul era vazut si de avocat. In toate dosarele instrumentate de DNA, toate masurile preventive, asiguratorii dispuse sunt verificate din punctul de vedere al legalitatii de catre judecator.

Dosarul odata ajuns la instanta se verifica in camera preliminara din perspectiva modului administrarii probelor si al legalitatii acestora, dupa care dosarul se verifica pe fond de catre judecator.

Am vazut astfel de afirmatii despre dosare aranjate, despre activitati care incalcau legea, la persoane care detineau functii publice, fie ca erau membri ai Parlamentului sau conduceau institutii, erau reprezentanti ai unor ONG-iuri.

Orice persoana care in virtutea atributiilor de serviciu ia la cunostinta despre savarsirea unei fapte penale, despre comiterea unei abateri disciplinare, despre aranjarea unor dosare avea obligatia sa sesizeze organele judiciare.

Cum vii dupa 3-4 ani sa spui ca stii ca se aranjau dosare, ca se incalca legea de catre un procuror din DNA sau de un judecator sau un ofiter? Obligatia exista si acum in lege.”, a spus Laura Codruta Kovesi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.