Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kurzii protestează cu miile la Strasbourg

Aproape 3.000 de kurzi veniţi din toată Europa au demonstrat la Strasbourg pentru "a denunţa tăcerea instituţiilor europene" faţă de o operaţiune condusă de Ankara în oraşul Cizre din sud-estul Turciei şi a le cere să acţioneze, informează agenţia Xinhua.

Protestatarii au organizat o demonstraţie în faţa sediului din Strasbourg al Consiliului Europei (CoE), din care Turcia este unul dintre cele 47 de state membre. Ei au demonstrat de asemenea în faţa sediului Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acuzând guvernul turc că provoacă moartea civililor kurzi în Cizre.

Citește și: Daciana Sarbu, nevasta lui Ponta, dezvaluiri despre barbatul cu care a facut dragoste prima data!

Demonstraţiile sunt coordonate de "Congresul european al societăţilor democratice kurde" şi "Mişcarea europeană a femeilor kurde", care au organizat deja numeroase activităţi de protest la Strasbourg pentru a denunţa încarcerarea liderului kurd Abdullah Ocalan în Turcia din 1999. Între 8.000 de kurzi, potrivit poliţiei, şi zeci de mii, potrivit organizatorilor, au mărşăluit la Strasbourg pe 13 februarie înainte de organizarea unui miting de amploare, aminteşte Xinhua.

Hanim Ozbek, membru executiv al "Consiliului democratic kurd din Franţa", a cerut ca "instituţiile europene şi comunitatea internaţională să dea dovadă de responsabilitate" în scopul de "a asigura respectarea valorilor pe care le apără".

Citește și: Lucrul pe care femeile nu-l acceptă niciodată la un bărbat când e vorba despre sex

Întrebat de Xinhua, purtătorul de cuvânt al CoE Can Fisek nu a comentat cu privire la această problemă în mod special. El a subliniat că "dreptul de a protesta este garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului" şi a remarcat că "această demonstraţie paşnică este autorizată de autorităţile franceze".

La începutul lunii, forţele speciale turce au lansat o operaţiune în oraşul Cizre împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista de grupuri teroriste de către Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, omorând zeci de kurzi, mai aminteşte Xinhua citată de agerpres.ro

Citește și: FĂRĂ PRECEDENT Băsescu anunţă BOICOT masiv la Antene: 'Am hotărât asta'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.