Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

La o întâlnire cu Obama, preşedintele sud-coreean a lansat un ultimatum Phenianului

Alchetron
Moon Jae-In

Coreea de Nord are o ultimă şansă să intre într-un dialog cu lumea exterioară, a declarat luni preşedintele Moon Jae-in la o întâlnire cu fostul preşedinte american Barack Obama, a precizat biroul liderului de la Seul, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

Obama se află în vizită la Seul în această săptămână pentru a vorbi la un forum găzduit de publicaţia sud-coreeană Chosun Ilbo, unde, în cursul dimineţii de luni, a spus că eforturile regimului de la Phenian de a continua programul de arme nucleare "nu au făcut nimic pentru a garanta securitatea poporului nord-coreean".

Alianţa ruso-chineză SE CONSOLIDEAZĂ în defavoarea clară a Washingtonului

Moon l-a informat apoi pe Obama despre summitul său cu preşedintele american Donald Trump de săptămâna trecută, a declarat presei un consilier din cadrul preşedinţiei sud-coreene, Yoon Young-chan.

"Preşedintele Moon a spus că a vorbit cu preşedintele Trump despre folosirea sancţiunilor şi a presiunii de a rezolva problema nord-coreeană a rachetelor şi a programului nuclear, dar şi despre folosirea dialogului în acelaşi timp", a precizat Yoon.

"El a afirmat că este ultima oportunitate pentru Coreea de Nord de a se angaja într-un dialog", a adăugat consilierul.

Coreea de Nord îşi dezvoltă neabătut programul de arme nucleare şi de rachete de la începutul anului trecut, ignorând ameninţarea unor noi sancţiuni ale ONU şi a manevrelor militare americane.

Coreea de Nord susţine că vrea să dezvolte o rachetă care să transporte arme nucleare şi care să poată ataca teritoriul SUA pentru a se apăra faţă de ceea ce consideră a fi agresiunea americană menită a răsturna regimul de la Phenian.

Un tren de pasageri A DERAIAT în SUA. Patru vagoane s-au răsturnat pe malul unui râu -VIDEO/FOTO

Trump a făcut apel la un răspuns ferm pentru Coreea de Nord în discuţiile sale de vineri cu Moon. Liderul de la Casa Albă a evidenţiat importanţa alianţei SUA-Coreea de Sud, însă a subliniat de asemenea chestiunea comerţului şi împărţirea costurilor pentru apărare.

Potrivit lui Yoon, Obama a declarat la întâlnirea cu Moon că cetăţenii americani şi comunitatea coreeană din SUA susţin legătura dintre Coreea de Sud şi SUA.

Obama a declarat la forum că lumea trebuie să transmită Coreii de Nord un mesaj clar, şi anume că securitatea şi prosperitatea nu pot veni din dezvoltarea de arme, conform unei copii a discursului său, publicată de Chosun Ilbo.

"Ordinea internaţională depinde de aplicarea unor reguli şi norme clare. Atât timp cât Coreea de Nord alege să rămână în afara acestei ordini, trebuie să suporte consecinţele", a afirmat Obama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.