Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lăsați naționalismul să rămână în secolul XX

Faptul că românii se revoltă atunci când văd steagul secuiesc pe undeva ne arată cât de înapoiați suntem și cum preluăm pe nemestecate, fără să gândim, anumite clișee, doar pentru că așa ne-am obișnuit sau așa credem că e bine. Ca în cazul străzilor cu numele Gheorghe Doja, despre care 99% dintre noi nu știm că era un secui pe nume Dozsa Gyorgy și nici nu știm ce a făcut, dar numim într-o veselie străzi cu numele de "Gheorghe Doja", nume pe care omul nu l-a avut niciodată și nu i-a fost scris așa nici de prietenii lui care vorbeau româna ca limbă maternă.

Naționalismul și națiunea sunt concepte relativ recente în istorie. Au apărut în secolul 19, au avut înflorirea în prima jumătate a secolului 20 și și-au demonstrat incapacitatea de a răspunde problemelor oamenilor dar și capacitatea distructivă în a doua jumătate a secolului 20. Acum, la începutul secolului 21 ar trebui să dispară, pentru ca, spre finalul acestui secol, naționalismul să rămână de studiat în cărțile de istorie doar ca o ciudățenie extremistă a începutului de capitalism.

Până să apară naționalismul, țările erau trasate după criterii de cultură, religie, imperialism, case dinastice sau forță. A apărut ideea că ce-ar fi să împărțim oamenii după limba pe care o vorbesc și dacă ar sta grupați pe țări în funcție de limba lor, atunci poate lucrurile ar fi mai bune. Plus că statele sunt în continuare unități TERITORIALE, care delimitează o anumită arie și tot ce se află în ea. După părerea mea, statul ar trebui să fie CIVIC, nu teritorial, adică să fie format din cetățenii săi, cu proprietățile lor, care să poată penaliza statul retrăgându-se din el, cu proprietățile pe care le dețin și taxele pe care le vor plăti altui stat. În prezent, într-un stat teritorial, un cetățean nu se poate retrage ca dintr-un abonament la cablu ducându-se la concurență. Ok, poate emigra, dar proprietatea lui o vinde și statul rămâne cu același teritoriu.

Acum descoperim că cei care vorbesc o altă limbă nu sunt monștri dacă sunt maghiari și nu sunt dumnezei dacă sunt americani. Împărțirea după limbă ni se pare normală pentru că ne-am obișnuit noi așa. În Italia trăiesc italieni, în România trăiesc români, în Ungaria trăiesc unguri. Ungurii nu au ce căuta în România, spune regula asta stupidă. Atunci, ce caută românii în Italia? Atunci de ce nu există popor austriac dacă tot există Austria? De ce în Belgia există două popoare mari și două mici? În total patru națiuni: valoni (adică francezi), flamanzi (adică olandezi), germani și furoni (care sunt foarte exotic niște cvadrilingvi, vorbind limburgheza ca limbă proprie - care este un dialect combinat de olandeză cu germană, limbi pe care le vorbesc bine oamenii, dar și franceza o stăpânesc perfect ca urmare a dependenței economice de Valonia). Sârba se vorbește în Serbia și Muntenegru (surpriză, nu există limba muntenegreană, așa cum nu există limba moldovenească). Iar astea sunt situații doar din Europa, ca să nu mai vorbim de alte continente unde există alte culturi cu alte specificități. De exemplu, limba chineză se scrie la fel în Nord și în Sud, dar în Nord se citește într-un fel (mandarină) și în Sud se citește cu totul altfel (cantoneză). În India, Indonezia, Brazilia există sute de limbi în fiecare.

Granițele nu mai contează acum. Am trecut în epoca în care a apărut comunitatea continentală, care până acum nu era clar definită. Ne știam europeni și că suntem diferiți de africani dar acum avem ceva instituționalizat care ne separă de africani sau americani. Granițele statale din interiorul UE sunt ca granițele statelor din SUA. Au doar importanță administrativă. Și trebuie să ne obișnuim cu asta.

Naționalismul pe care pedalează partidele este folosit pentru prostime. Nu vă lăsați prostiți de politicienii incapabili să livreze ceva concret. Nu fac autostrăzi, instituțiile sunt corupte, statul nu are reguli aplicabile, parlamentarii sunt mafioți care fură banii publici, dar în schimb ne livrează discursuri patriotice și șovinisme naționaliste, iar alegătorii se înfierbântă și îi votează, deși diferențele dintre orice țară din Europa de Vest și România rămân vizibile. Și nu o să îi prindem din urmă cu poezii patriotice, sloganuri naționaliste, fluturări de steaguri și amenințări extremiste. Trăim într-o țară care pare mișto prin comparație cu Somalia, dar avem o țară de rahat pe lângă Danemarca. Le-am vorbi somalezilor de civilizație, POS-uri și aplicații de smartphone și ne simțim superiori. Dar când vine vorba de a prinde din urmă Danemarca, policienii șmecheri livrează fraierilor care îi votează discursuri naționaliste, cum că ungurii vor să ne ia Ardealul, refugiații sirieni vor să islamizeze Europa și o poezie despre Ștefan cel Mare. Cetățenii care plătesc cheltuielile parlamentarilor și pe ale miniștrilor și pe ale primarilor au nevoie de un stat care funcționează și asta să se vadă în străzi, școli, spitale, taxe online, poliție eficientă, birocrație redusă etc. Dacă vreți naționalisme, vizionați un film prost de Sergiu Nicolaescu, nu mai puneți pe fotolii de înalt demnitar niște semi-analfabeți cu doctorat care fură bani publici prin firmele unor prieteni, în sistem mafiot marca PSD.

Lăsați steagul secuiesc să fluture la el acasă. Oamenii aceia simt că nu fac parte din regiunea Transilvania, la fel cu cei din Suceava simt că nu fac parte din regiunea Moldova, ci din regiunea Bucovina. Ar trebui să-i luăm pe bucovineni la bătaie pentru separatism? Poate politicieni plini de patriotisme regionale din Iași s-ar supăra că și-ar pierde influența asupra Bucovinei, dar cam atât. Nu confundați separatismul regional cu cel statal. Oltenia și Dobrogea sunt regiuni separate de Muntenia, chiar dacă fac parte din provincia Valahia. Banat, Crișana, Maramureș și Secuimea sunt regiuni diferite de Transilvania, chiar dacă fac parte toate din provincia istorică Transilvania. Get used to it. A te duce la oamenii ăia acasă, în Miercurea-Ciuc și să țipi la ei să vorbească română, că ei sunt la tine acasă și aici se vorbește română te transformă în ochii lor într-un cretin extremist care vine un sfert de oră, agită spiritele și pleacă înapoi în București, nervos că "nu a putut cumpăra o pâine la el în țară". Când cumperi pâine în Roma vrei să ți se vorbească în română pentru că română e o limbă oficială a UE? Pentru oamenii din Ciuc, orașul lor e casa lor, vorbesc maghiară acasă și ciupesc română cu oficialitățile și concetățenii lor din alte județe. Ei fac un efort lingvistic și asta trebuie apreciat, nu acuzat sau ridiculizat.

În perioada comunistă am stat închiși în acest lagăr de muncă mare cât o țară, cu sârmă ghimpată de jur împrejur, apoi în anii '90 am avut nevoie de vize pe care aproape că nu le obțineam, iar apoi când nu mai erau necesare vizele nu am avut bani de călătorit. Acum românii muncesc în Italia și Spania și călătoresc peste tot prin Europa, ca să vadă altă lume, altă civilizație, altă țară. În Harghita avem o altă țară la noi în țară și o omitem de la vizitare din motive pe care ni le-a băgat Ion Iliescu în cap acum 25 de ani: nu se vorbește română și ungurii sunt răi pentru că nu sunt români. Nici italienii nu sunt români și sunt altfel, dar fițoșii merg la "Nielano" ca să dea 500 de euro pe o bluză. Vizitați Harghita și Covasna! Găsiți peisaje frumoase, prețuri mici, curățenie, pensiuni bine îngrijite și oameni amabili. Lăsați influența lui Ion Iliescu să moară lent și nu vă sfiiți să vorbiți engleză. Interesul vostru este să vă simțiți bine, nu să îi transformați pe locuitorii de acolo din maghiari catolici în români ortodocși. Bucovina are steagul ei, bandă albastră dispusă orizontal peste o bandă roșie. Este steagul ei de când era land austriac și se scria Bukowina. Pe harta interbelică a României, județele Trei Scaune (acum Covasna), Ciuc și Odorhei (care formează acum Harghita) ar trebui să formeze regiunea Harghita, așa cum fostele județe Câmpulung, Rădăuți și Suceava (acum toate parte din județul Suceava) ar trebui să formeze regiunea Bucovina. Singura diferență este că bucovinenii vorbesc română, iar asta ne face să nu ne deranjeze faptul că vor să fie altă regiune, dar faptul că în Harghita se vorbește maghiară ne deranjează. Suntem cu sute de ani în urmă.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.