Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laszlo Tokes trimite autoritățile române în fața Parlamentului European

Tokes Laszlo

Europarlamentarul Laszlo Tokes a criticat luni, într-o conferinta de presa la Cluj-Napoca, Strategia Nationala de Ordine Publica 2015-2020 pentru faptul ca ar asocia notiunile de rasism, xenofobie, extremism si intoleranta cu notiunea de autonomie, el adaugând ca va sesiza în acest caz Parlamentul European.

'Ministerul român al administratiei si internelor a postat în data de 23 martie pe propria pagina de internet asa-zisa Strategie Nationala de Ordine Publica 2015-202 sub forma unui proiect supus dezbaterii publice conform legii. (...) Dupa ce va fi adoptata de cabinet, strategia respectiva va deveni litera de lege ce stipuleaza ca 'dinamica fenomenului infractional ramâne o amenintare permanenta asupra climatului de siguranta si bunastarii cetatenilor, prin posibile amenintari precum: manifestari de rasism, xenofobie, extremism si alte forme de intoleranta, având drept scop obtinerea autonomiei unor zone/regiuni pe criterii etnice!'. Mai pe sleau, documentul spune ca reprezinta pericol pentru siguranta publica solicitarea autonomiei de catre comunitatile etnice. Este de-a dreptul revoltator sa asociezi notiuni ca rasism, xenofobie, extremism, intoleranta cu cel al autonomiei, asa cum procedeaza ministerul afacerilor interne', a afirmat Laszlo Tokes.

Europarlamentarul critica si Serviciul Român de Informatii si faptul ca presedintele Klaus Iohannis si-a manifestat 'sprijinul moral si politic fata de aceasta organizatie'.

'Presedintele Klaus Iohannis, ales si de catre maghiarii din România, si-a manifestat sprijinul moral si politic fata de aceasta organizatie, al carui fost director s-a pronuntat si el împotriva demersurilor autonomiste, de regionalizare si descentralizare. Mai grav, seful de stat a laudat profesionalismul SRI, care dupa cunostintele sale s-a lepadat de trecut si a devenit demn de orientarea nord-atlantica a tarii. Desi este de notorietate ca acest serviciu e urmasul politiei politice al dictatorului Ceausescu, creat în martie 1990 cu pretextul necesitatii anihilarii presupusului iredentism maghiar, preluând personalul, logistica si metodele Securitatii', a sustinut Laszlo Tokes.

Potrivit acestuia, 'încercarea criminalizarii autonomiei de catre autoritatile românesti trebuie urgent supusa atentiei Parlamentului European, trebuie informata comunitatea internationala ca România violeaza principiile statului de drept si al autonomiei locale, îngradeste grav drepturile comunitare si dreptul la autodeterminare, iar pe deasupra prolifereaza amenintari la adresa comunitatilor etnice, administratiilor locale si organizatiilor obstesti care ridica problema autonomiei'.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.