Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laudatio TOTAL pentru Kovesi în Liberation: Imaginea Justiției din România

kovesi bilant

În timp ce au apărut înregistrări din ședințele DNA care au pus-o într-o lumină proastă, iar procurori importanți pleacă pe bandă rulantă din DNA, Laura Codruța Kovesi este considerată în Franța 'justițiara României'.

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi-a pus semnătura, marţi 27 iunie, la Paris, pe un protocol de schimburi între Parchetul naţional financiar francez şi Parchetul naţional anti-corupţie din România. Cotidianul Libération publică în context un articol intitulat "Laura Kovesi – justiţiara României".

Citește și: Decizia CSM după ce mai mulți procurori au solicitat PLECAREA din DNA: Lovitură pentru Kovesi

Articolul este scris de Irène Costellian, corespondentă la Bucureşti a cotidianului Libération, şi punctează întregul parcurs profesional al doamnei Laura Kovesi, amintind şi faptul că ea rămîne un"personaj controversat". Laura Kovesi este citată de mai multe ori în articol, printre altele cu această frază: "Sper că societatea doreşte o Românie mai cinstită şi sper că va exista suficientă voinţă politică pentru menţinerea progresului în acest sens".

Publicul francez înţelege însă repede din acest articol că partida nu este cîştigată pentru Laura Kovesi şi cei care doresc eradicarea corupţiei din România. Pentru că "bilanţul luptei împotriva corupţiei, în ciuda unor progrese semnificative, nu este chiar atît de strălucit", notează autoarea articolului. Este citat şi un raport realizat de Transparency International de unde rezultă de fapt că o treime dintre români recurg în continuare la vechiul obicei al "atenţiilor", ca să nu spunem dare de mită, atunci cînd au nevoie de vreun serviciu din sfera administraţiei publice, sau atunci cînd trebuie să-şi asigure poziţia într-o intreprindere.

Irène Costellian evocă în articolul său şi atacurile la adresa doamnei Laura Kovesi, uneori însoţite de argumente dintr-o altă epocă, de genul "este un agent în slujba străinătăţii".

In Franţa opinia publică este în prezent extrem de sensibilă la tot ceea ce ţine de moralizarea vieţii politice. Iar preşedintele Emmanuel Macron, care se doreşte o voce puternică în Europa, încarnează într-un fel o nouă modalitate de a face politică. Pe plan european lupta împotriva corupţiei va rămîne o prioritate. Iar protocolul semnat la Paris de doamna Laura Kovesi echivalează cu un semnal clar în direcţia celor care, în România, mai speră că independenţa justiţiei ar putea fi frînată.

Citește și: Anunț CRUCIAL pentru Kovesi, Coldea sau Băsescu: 'Nu mai pot să se ESCHIVEZE'

Mai precis, mesajul este acesta: în nici un caz Europa nu va permite României să revină la practici incompatibile cu valorile pe care Uniunea le impune ţărilor membre.

"După protestele care au zguduit țara în luna februarie, procurorul șef de la Anticorupție și-a înmulțit întâlnirile la nivel european. Laura Kovesi întruchipează figura justițiarului în România. Cea care a zguduit România după ce l-a trimis la închisoare pe fostul premier Adrian Năstase, dar și alți politicieni și oameni de afaceri, aceasta a devenit un personaj controversat.", au scris cei de la Liberation.fr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.