Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruţa Kovesi dă cărțile pe față despre 'dosarele politice'

Inquam Photos / Octav Ganea
laura codruta kovesi Inquam Photos

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a reiterat, joi, la Chişinău, că 'DNA nu face dosare politice'. În cadrul Forumului Republica Moldova- România în domeniul justiţiei, ea a spus că investigaţiile procurorilor anticorupţie au în vedere faptele persoanelor care deţin funcţii publice, nu calitatea de politician.

'Au fost ani în care DNA a fost acuzată - şi sper că cu această ocazie am să dărâm un mit - şi anume că DNA face dosare politice. Pot să vă spun că printre persoanele cărora noi le-am solicitat ridicarea imunităţii sau care au fost investigare şi trimise în judecată se regăsesc oameni care făceau parte din aproape toate partidele politice din România. Este important de spus că noi nu investigăm politicieni. Nu ne interesează dacă un politician aparţine unui partid sau dacă face politică. Noi investigăm persoane care deţin funcţii în instituţii publice', a afirmat Kovesi.

Citește și: Nu ai mai văzut așa ceva: Acesta e CEL MAI RAPID CAMION din lume / VIDEO

Ea a subliniat că independenţa DNA poate fi confirmată prin numărul mare de demnitari în cazul cărora s-a dispus ridicarea imunităţii, inclusiv parlamentari, miniştri sau prim-miniştri.

În 2015, DNA a cerut ridicarea imunităţii în cazul a şase deputaţi, un senator şi un judecător al Curţii Constituţionale.

Citește și: ADN-ul uman conține mult ADN non-uman: Cât de mare e partea de animal din oameni

Pe de altă parte, şefa DNA a precizat că una dintre priorităţile instituţiei pe care o conduce este aceea de confiscare a averilor dobândite ilegal.

'Din perspectiva mea, orice soluţie de condamnare cred că este lipsită de eficienţă dacă nu reuşim în acelaşi timp să recuperăm prejudiciile cauzate statului sau dacă nu reuşim ca persoanelor care s-au îmbogăţit ilicit să le confiscăm averile. De aceea, în ultima perioadă de timp, acest lucru a fost o prioritate', a adăugat Kovesi la forumul cu tema 'Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei în perspectiva europeană'.

Citește și: China a deschis FABRICA DE ȚÂNȚARI: 20 de milioane de insecte vor fi eliberate săptămânal! Iată motivul

Aceasta a subliniat că realitatea a confirmat faptul că în foarte multe situaţii 'persoana anchetată acceptă mai curând să meargă în puşcărie, să fie privată de libertate decât să i se confişte averea'.

Procurorul-şef anticorupţie consideră că, dacă statul ar reuşi să valorifice bunurile confiscate ca urmare a dobândirii ilegale a acestora, veniturile la bugetul de stat ar depăşi 500 milioane de euro.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

'Într-un an, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri şi valori de jumătate de miliard de euro. Poate 500 de milioane de euro nu pare o sumă foarte mare, dar, ca să vă faceţi o idee, în România salariile medicilor într-un an sunt 300 de milioane de lei, deci am putea dubla salariile medicilor dacă această sumă ar fi executată efectiv sau am putea cofinanţa proiectul de autostrăzi pe următorii trei ani', a mai precizat Kovesi, informează agerpres.ro.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.