Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruţa Kovesi exportă succesul: S-a lăudat străinilor cu sechestrele

AGERPRES
Laura Codruta Kovesi

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat joi că prejudiciul identificat de DNA în 2016, reprezentând sechestre, numai pentru faptele de abuz în serviciu, este de 263 de milioane de euro.

"Mai mult de un sfert din inculpaţii trimişi în judecată în 2016 au comis infracţiuni de abuz în serviciu. Prejudiciul identificat de DNA, reprezentând sechestre, numai pentru fapte de abuz în serviciu în 2016, este de 263 milioane euro. Aceste date statistice ne arată o situaţie îngrijorătoare a fenomenului de abuz în serviciu şi ne arată că nu avem un sistem de achiziţii publice curat şi transparent. Rezultatele noastre demonstrează că în lipsa unor măsuri clare de prevenire corupţia în instituţiile publice s-a manifestat prin aceleaşi acţiuni repetitive", a precizat Laura Codruţa Kovesi la "Forumul Republica Moldova-România în domeniul justiţiei Ediţia a II-a", potrivit site-ului DNA.

Citește și: Premierul Mihai Tudose le furnizează material procurorilor DNA! Dezvăluirea INCENDIARĂ făcută, joi, în Parlament

Procurorul-şef al DNA a adăugat că, întrucât tipologiile repetitive identificate în anchete dovedesc că există vulnerabilităţi majore ale sistemului de achiziţii publice, a efectuat un studiu cu privire la abuzul în serviciu în domeniul achiziţiilor publice.

"Iată câteva dintre concluziile studiului. Atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor este condiţionată frecvent de primirea unor sume de bani. Deşi pagubele sunt clare, procurorii dovedesc de fiecare dată că nu este vorba de simple greşeli, ci de abuzuri care, cel mai des, maschează o mită sau un folos. În multe dintre dosare, concomitent cu infracţiunea de abuz în serviciu, au fost comise şi infracţiuni de luare şi dare de mită, falsuri, înşelăciune, folosirea de informaţii nedestinate publicităţii, evaziune fiscală, spălare de bani, conflict de interese sau folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid în scopul obţinerii unor foloase", a spus Laura Codruţa Kovesi.

Citește și: Primarul Gabriela Firea are propriul ziar! Cine se ocupă de el – a colaborat și în trecut cu edilul Capitalei

Ea a arătat, totodată, că cei care au avut iniţiativa şi au coordonat activitatea ilicită au deţinut funcţii de conducere pe diferite paliere - funcţii publice alese, respectiv preşedinte de consiliu judeţean, primar de oraş sau comună, viceprimar sau funcţii publice numite sau ocupate prin concurs, respectiv prefect, director în structuri subordonate consiliului judeţean/primăriei, director economic primărie, director adjunct în structuri tehnice din cadrul consiliului judeţean, şef serviciu.

Mai mult, procurorul şef al DNA a precizat că au fost identificate mecanisme de fraudare a banului public în toate etapele caracteristice procesului de achiziţie publică, respectiv în planificarea, în atribuirea contractului şi executarea acestuia.

Citește și: Ordonanța de Urgență pe care o pregătește Guvernul Tudose! Premierul anunță că va REZOLVA „singura problemă reală”

"Se fac, uneori, plăţi pentru lucrări neefectuate sau statul plăteşte un preţ mai mare pentru unele produse sau servicii. Se achiziţionează frecvent produse inutile sau aparatură care nu poate fi instalată şi utilizată. Se achiziţionează lucrări a căror execuţie nu poate fi verificată şi cuantificată", a menţionat Kovesi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.