Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruţa Kovesi iese la rampă: Ce a putut să declare, înainte de alegeri, în presa străină

laura-codruta-kovesi

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este o structură de elită în sistemul de justiţie al României, însă pentru a rămâne aşa trebuie să se bucure în continuare de independenţă şi stabilitate în cadrul juridic, iar dacă de mâine nu ni se mai permite să investigăm anumite infracţiuni sau persoane ori dacă DNA este reorganizată atunci eficienţa sa va fi afectată, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, relatează joi cotidianul The Irish Times într-un articol consacrat activităţii principalei instituţii anticorupţie din România.

Echipele de filmare şi jurnaliştii nu se strâng în fiecare dimineaţă în faţa unei anumite clădiri (sediul DNA, n.r.) din Bucureşti pentru a aştepta pe cineva anume, ci pentru că ştirile de prima pagină au obiceiul de a ieşi pe uşa respectivă - notează publicaţia irlandeză.

Citește și: El e bărbatul care a DEZVIRGINAT-O pe Simona Halep: I-a fost ANTRENOR / FOTO

'Ei sunt aici în fiecare zi pentru a vedea cine intră şi iese', afirmă Kovesi.

'Noi nu le spunem cine vine, dar de cele mai multe ori ei zic că sunt norocoşi', adaugă Livia Săplăcan, purtătoarea de cuvânt a DNA.

Citește și: Căsătorită, de 42 de ani, s-a culcat cu un puști de 15 ani, de mai multe ori: A fost trimisă la PUȘCĂRIE / FOTO

Anul trecut, instituţia a pus sub acuzaţie cinci miniştri, 21 de deputaţi şi senatori şi peste 100 de primari şi preşedinţi de consilii locale, a elaborat dosare referitoare la acuzaţii de mită totalizând 430 de milioane de euro şi a dispus sechestru pe averi în valoare de aproape 500 de milioane de euro.

'Asistăm la atacuri mai puternice împotriva noastră din partea unor politicieni cărora nu le place munca noastră şi încearcă să schimbe jurisdicţia noastră şi legislaţia ... pentru a scoate anumite persoane - precum deputaţii - de sub răspunderea penală. Mulţi oameni care sunt anchetaţi de noi sau condamnaţi în cazurile noastre fac acuzaţii în public şi în presă la adresa noastră. Dar, în acelaşi timp, încrederea românilor în DNA este de circa 55% - mult mai mare decât în alte instituţii de stat', afirmă Laura Codruţa Kovesi.

Citește și: SINGURUL loc din LUME unde viața va continua în cazul unui ATAC NUCLEAR se află în România: Accesul e INTERZIS / VIDEO

Recent a devenit clar cât de departe merg unii oameni bogaţi pentru a leza DNA. Luna trecută, o instanţă din Bucureşti l-a condamnat pe un angajat israelian al unei firme de detectivi particulari, numită Black Cube, pentru hărţuire şi intimidare, într-o încercare evidentă de a strânge materiale compromiţătoare despre şefa DNA. Un alt israelian a pledat vinovat la acuzaţii similare, iar un al treilea a părăsit România.

Planul firmei Black Cube, care se autodescria drept 'un grup select de veterani din unităţile de intelligence de elită israeliene', ar fi fost parte a unui contract de 900.000 de lire sterline cu Black Cube încheiat de Daniel Dragomir, un fost ofiţer antiterorism în cadrul serviciilor secrete interne din România (SRI), care a fost pus sub acuzare de către DNA pentru luare de mită.

Citește și: Ierihonul, cel mai vechi oraș din lume locuit în permanență

'Valoarea acestui contract şi metodele utilizate arată că nu s-ar fi putut afla vreo persoană săracă din România în spatele său. Cu siguranţă, oamenii din spatele intermediarului (Dragomir) sunt persoane foarte bogate, care sunt anchetate de DNA şi al căror scop este ca DNA să devină o instituţie înspăimântată şi inutilă. Din fericire, ei nu au reuşit', adaugă Kovesi.

Persoane acuzate de DNA încă se află în parlament şi în rândul celor mai bogaţi oameni din România, alimentând temerile că o alianţă teribilă între bani şi putere ar putea în final 'steriliza' agenţia, continuă publicaţia citată.

Citește și: Unul dintre „ceasurile misterioase” Cartier a fost vândut: Preţ RECORD oferit

Este de aşteptat ca Partidul Social-Democrat (PSD) să câştige alegerile parlamentare de duminică din România, în pofida faptului că este formaţiunea lui Victor Ponta şi Adrian Năstase, acesta din urmă fost premier condamnat de două ori în ultimul deceniu pentru fapte de corupţie.

Membri ai PSD au acuzat DNA că desfăşoară o 'vânătoare de vrăjitoare', chiar dacă instituţia a pus sub acuzare oameni din întregul spectru politic, printre care fratele şi colaboratori apropiaţi ai fostului preşedinte al ţării şi inamic al PSD, Traian Băsescu.

Citește și: ȘOC la McDonald’s! S-au scumpit toate produsele: Iată noile prețuri

'Teoretic alegerile nu ar trebui să ne afecteze în vreun fel. Dar, atât timp cât oamenii care sunt anchetaţi de noi sau condamnaţi în cazurile noastre îşi păstrează locurile de muncă şi funcţiile şi pot influenţa procesul legislativ, atunci pericolul există', continuă Kovesi.

Agenţia a fost lăudată de către Uniunea Europeană şi împărtăşeşte din experienţa sa colegilor din regiune, din Ucraina până în Macedonia, care sunt implicaţi în propriile bătălii cu corupţia la nivel înalt.

Citește și: Madonna ȘOCHEAZĂ din nou: Ce a putut să facă pe scenă / VIDEO HOT

Laura Codruţa Kovesi mărturiseşte că nu regretă faptul că nu a urmat o potenţială carieră de jucătoare de baschet, ea considerând că a fi procuror este 'cea mai frumoasă şi cea mai bună meserie' pe care ar fi putut-o alege.

'Atunci când voi încheia aici, voi continua să lucrez în sistemul judiciar', spune ea, înainte de a adăuga: 'Şi vreau să mai spun clar un lucru - nu am nicio intenţie de a intra în politică', conchide The Irish Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.