Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Codruţa Kovesi, 'MITRALIATĂ' de Sorina Matei: 'Şefa DNA a trecut la execuţia veteranilor DNA'

europafm.ro
Laura Codruta Kovesi ceas 3

Direcţia Naţională Anticorupţie stă 'pe un butoi de pulbere'. Publicarea înregistrărilor cu Laura Codruţa Kovesi care îi îndemna pe procurori să 'dea drumul' la dosare grele a pornit războiul. Surse din instituţie spun că procurorul şef a dat ordin să fie maziliţi doi procurori cu vechi în DNA.

Mai multe detalii aici: Scandal IMENS în DNA: Trei procurori au sesizat Inspecţia Judiciară, iar Kovesi a contraatacat

Faptul că şefa DNA ar fi cerut teste poligraf pentru procurorii care ar fi înregistrat-o i-a scos din minţi pe aceştia care au sesizat Inspecţia Judiciară. Jurnalista Sorina Matei intervine în acest război şi 'o face praf' pe Kovesi. "Şefa DNA a trecut la execuţia veteranilor DNA, care au consolidat instituţia anticorupţie şi pe care nu îi mai suporta.

Laura Codruţa Kovesi a trimis ieri la CSM două cereri de revocare din funcţie a procurorilor DNA, Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, de la secţia a II-a a DNA. Doru Ţuluş este unul dintre veteranii DNA, un procuror forte, căruia nimeni nu îi poate sulfa în ciorbă, nici măcar doamna Kovesi, pentru că Doru Ţuluş stăpâneşte legea şi drept dovadă în istoria DNA a instrumentat unele dintre cele mai grele dosare de corupţie, fiind unul dintre procurorii care au consolidat DNA: dosarul Transferurilor- Gigi Becali, Gheorghe Copos, Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, dosarul Tudor Ciuariu, a contrasemnat şi avizat Trofeul Calităţii, Zambaccian si multe altele.

Citește și: Trump se pregăteşte deja pentru al doilea mandat. A ÎNCEPUT să strângă bani pentru campanie

Procurorul Mihaela Moraru Iorga, la fel, tot o veterană a DNA, a instrumentat la fel ca Ţuluş, dosare grele de corupţie şi rămâne în istoria DNA ca procurorul redutabil care n-a încasat în carieră nicio achitare. Niciuna. Tot timpul rechizitoriile Mihaelei Moraru Iorga, de la Adrian Năstase/ două dosare până la Microsoft, au fost confirmate de instanţă. În plus: a obţinut condamnări în Babiuc- Becali, Ovidiu Puţura, BIR, Balaban Grăjdan, conducerea institutului Marius Nasta, Cosmin Popescu- fost secretar de stat în Ministerul Economiei. Şi exemplele pot continua.

Citeşte şi: Casa Albă a făcut MARELE anunț: Când va avea loc întâlnirea ȘOC dintre Trump și Putin

Este de altfel procurorul cu cel mai mare număr de dosare pe care le are pe cap- ca şi Tuluş, un om care munceste foarte mult, care a consolidat prin muncă probată DNA şi a ridicat instituţia. Doamna Kovesi nu i-a suportat niciodata pe cei doi procurori pe care i-a considerat mereu "oamenii lui Morar", dansa având dintotdeauna o problemă cu fostul procuror şef al DNA din cauza uriasului decalaj profesional care-i desparte. Însă, în ciuda umorilor şi duşmăniei şefei DNA, oamenii au continuat să-şi muncească şi să instrumenteze cazuri grele. De altfel, secţia a II-a a DNA, din care fac parte cei doi, este campioana condamnărilor definitive în DNA, având şi cel mai mare număr de dosare instrumentate şi de rechizitorii trimise în instanţe, în timp ce secţia I, coordonată de Laura Corduţa Kovesi, Marius Iacob şi Gheorghe Popovici, alias “Gigi”, este campioana achitărilor în instanţe. Problema, aceeasi: decalaj profesional enorm.

Citeşte şi: TRAGEDIE Accident groaznic în Spania: Patru români au DECEDAT

Ca atare, procurorii secţiei a II-a, Doru Ţuluş, Mihaela Moraru Iorga şi Dumitru Marin, au înregistrat pe 26 Iunie 2017, luni, o plângere la CSM privind modul cum se desfăşoară ancheta în DNA, comandată chiar de şefa DNA, privind înregistrările apărute în presă cu Laura Codruţa Kovesi care, culmea, o incrimineaza chiar pe şefa DNA. Kovesi l-a pus pe Marius Iacob, omul său de încredere şi prietenul lui Sebastian Ghiţă, dar şi pe Gheorghe Popovici, şeful Sectiei I din DNA, coleg de facultate şi prieten al lui Victor Ponta, practic cel mai slab dar şi servil procuror din tabăra dânsei, să ancheteze jumătate de DNA, să-I trimită pe zeci de procurori la detectorul de minciuni, sa le dea calitatea de martor, decredibilizându-i in anchetele penale pe care le instrumentau. Asta în conditiile în conditiile in care fapta reclamată nu există legal, şi chiar Marius Iacob, cel care conduce aşa zisa “anchetă”, a participat la şedintele în care Laura Codruţa Kovesi a spus toate cele existente pe înregistrări, dar domana Kovesi nu mai recunoaşte părţile care o incriminau.

Numai că unii procurori nu pot minţi, nu pot spune că tot ce au auzit şi la tot ce au asistat nu există, nu pot asista la o aşa zisă “anchetă” în afara legii, şi în care chiar anchetatorii ar trebui să aibă fix aceeaşi falsă calitate- aceea de martor- ca şi cei anchetati -şi au sesizat CSM. CSM a trimis plângerea procurorilor la Inspecţia Judiciară. Mai mult, majoritatea procurorilor DNA a refuzat testul poligraf care ştiu şi ei că nu este probă şi dă de multe ori dă şi rateuri. Inspecţia Judiciară bineînţeles că nu a făcut nimic, iar şefa DNA aflând de plângerea de luni s-a răzbunat joi pe procurorii DNA care cunosc rigorile legii mult mai bine decât dânsa, care sunt performanţi profesional, în cazurile cărora nu a putut să imixtioneze, şi pe care nu i-a avut la suflet niciodată, din cauza decalajului uriaş în ceea ce priveşte meseria. Ca atare, în mod şmechereşte, a cerut revocarea doar a 2 din cei 3 procurori care au semnat plângerea, ca să nu se spună că are ceva cu toţi, ci doar cu cei mai grei de impresionat si performanti procurori: Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga.

Un alt lucru notabil este că doamna Kovesi nu a cerut până acum revocări din DNA nici în speţa Ruşanu au fost 7 achitaţi definitiv iar o persoană a stat 6 luni în arest degeaba, nici în cazul celorlalte achitări cu duiumul care vin în valuri din instanţe, achitările din prima jumătate de an din 2017 depasind achitarile din tot anul 2016 iar achitarile nedefinitive din instante fiind pana acum de trei ori mai multe decat in anul precedent. De ce? Pentru simplul fapt că majoritatea achitărilor sunt instrumentate de secţia I a DNA, coordonată chiar de Laura Codruţa Kovesi. Frotul pe care şi l-a deschis Laura Codruţa Kovesi în DNA este dur, periculos, riscant, pune in pericol toată institutia şi este oarecum ironic istoric.

Pe 8 Mai 2007, Tudor Chiuariu, ca ministru al Justiţiei, cerea disperat CSM revocarea din funcţie a lui Doru Ţuluş, pe atunci şef al Secţiei a II-a din DNA, secţie care instrumenta dosare grele, complexe, inclusiv unul in care principalul acuzat era Chiariu, Posta Română. CSM şi Daniel Morar s-au opus atunci cererii de revocare. După 7 ani, pe 24 Ianuarie 2014, Tudor Chiuariu a fost condamnat definitiv de judecătorii ÎCCJ la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare chiar în dosarul instrumentat de procurorul pe care s-a luptat atât de mult să-l dea afară: Doru Ţuluş. După fix un deceniu, aceeaşi actiune în forţă şi netemeinică o face si şefa DNA, apărută în public cu înregistrări ce o incriminează legal. Platon spunea - “curajul înseamnă să ştii de ce anume să nu-ţi fie frică”. Cine îndrăzneşte mai învinge uneori.", a scris Sorina Matei pe facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.