Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laura Kovesi introduce, discret, o nouă temă în discursul anticorupție

Kovesi

Kovesi despre importanța educației

În interviul Laurei Codruța Kovesi din data de 10 decembrie s-au strecurat niște observații neglijate de presă.

„Ceea ce facem trebuie să dea un semnal de prevenire a faptelor de corupție. Este îngrijorător faptul că, deşi avem foarte multe dosare cu funcționari publici implicați în achiziții publice, cu toate acestea alți funcționari continuă să ia mită pentru a-și îndeplini atribuţiile de serviciu. Cred că ar trebui să fie un efort mai mare din partea tuturor instituțiilor, a statului în general pe aceste măsuri preventive”, a declarat ea pentru TVR.

Kovesi crede că soluția se află în educație.

„Și aici putem începe încă de la copii care merg la şcoală şi care trebuie să înveţe de mici ca atunci când înveţi, când eşti consecvent, când eşti serios în ceea ce faci nu trebuie să aduci cadouri ca să obţii note mai mari; de la adolescenţii şi tinerii care încep să meargă singuri să-şi facă analize sau să meargă la stomatolog să știe că nu trebuie să plătească absolut nimic, pentru că beneficiezi de asistenţă medicală gratuită şi tot aşa continuând până la funcţionari şi la toţi cei care lucrăm în sistemul public. (..) Educația poate ajuta foarte mult la diminuarea fenomenului corupției.”

Aceste declarații reflectă sloganul pe care Kovesi și l-a ales după ce a fost nominalizată de Politico pe o listă cu 28 de personalități care „formează și agită” Europa: „Mai multă educație, mai puțină corupție”.

Cam în aceeași perioadă, Kovesi a dat un interviu pentru Europa FM în care a spus:

„Corupția din România nu o să o rezolvăm doar prin arestări, doar prin investigarea dosarelor, ci sunt necesare și măsuri preventive. Degeaba arestăm profesori, degeaba arestăm medici, degeaba arestăm funcționari publici care încalcă legea, dacă procedurile rămân aceleași și dacă mecanismele de luare a unei decizii sau de atribuire a contractelor nu se schimbă. Este foarte importantă și educația în anticorupție”.

Citiți și: Kovesi: Corupția din România nu o să o rezolvăm doar prin arestări.

Această succesiune de mesaje nu este o pură coincidență. Putem observa în discursul șefei DNA o dorință de a insista pe aspectele soft, educaționale (și implicit, culturale) ale luptei împotriva corupției.

Cum am ajuns aici

Dacă ne uităm în trecut, au existat mulți ani în care educația nu apărea în discursul anticorupție. Sau, apărea mai degrabă implicit. A existat o așteptare care spunea că odată ce DNA va aresta capii mafiei PSD poporul va vedea, cumva în mod spontan, ticăloșia regimului și se va întoarce de la greșeala de a susține corupți. Se va pocăi, chiar, dacă îmi permiteți termeni religioși.

Surpriză. Năstase a fost condamnat, au urmat și alții și, poporul nu și-a văzut greșelile de percepție. Indicele percepției Corupției a rămas înalt, DNA s-a plasat la același nivel de încredere ca și celelalte instituții „de forță”.

Mai mult sau mai puțin simultan am început să vedem că există probleme cu recuperarea pagubelor. Așa a început Macovei să facă presiune pentru confiscarea extinsă a averilor celor condamnați. (Într-un timp am descoperit și că executarea acestor confiscări în folosul cetățenilor poate fi o problemă.)

În 2014 și, apoi, 2015 am văzut o creștere semnificativă a acțiunilor DNA, despre care sperăm că se vor finaliza în condamnări pe măsură.

dna Încrederea în DNA (linia maro). Sursa: INSCOP.

Iar importanță corupției a început să crească în agenda publică. (Citiți și Sondaj IRES: O națiune nehotărâtă.)

Și totuși, ca să reiau citatul din Kovesi:

„Este îngrijorător faptul că, deşi avem foarte multe dosare cu funcționari publici implicați în achiziții publice, cu toate acestea alți funcționari continuă să ia mită pentru a-și îndeplini atribuţiile de serviciu. Cred că ar trebui să fie un efort mai mare din partea tuturor instituțiilor, a statului în general pe aceste măsuri preventive.”

Altfel spus, știm acum că avem o cultură a corupției care este într-o măsură semnificativă rezistentă la formele de descurajare punitivă. Altfel spus, trebuie să lucrăm (și) de jos în sus, de la mica corupție spre cea mare. Altfel spus, este nevoie de o schimbare culturală. Altfel spus, strategia punitivă este insuficientă.

Dar, ați putea spune, nu știam asta până acum? Nu este o banalitate? Știam, desigur, la un nivel abstract și general. Dar la nivel visceral societatea dorea (și încă dorește) pedepsirea celor răi și cam atât. În București există trei mișcări/ partide pro-DNA și care susțin pedepsirea corupților: M10, Uniunea Salvați Bucureștiul și Inițiativa România. Tustrele par a se limita la strategii punitive. În măsura în care putem vorbi de prevenție, ea constă în limitarea accesului corupților la puterea politică. Nu altfel gândesc partidele mari (PNL și PSD) cu cele două decaloguri ale integrității.

Nu altfel gândește statul român. Există bugete ale DNA - nu cred că există undeva linii specifice de buget dedicate educației anticorupție.

În acest context a ieșit și Kovesi cu aceste declarații care aparent depășesc îndatoririle ei formale. Căci DNA nu are atribuții nici în prevenție, nici în mica corupție și, cu atât mai puțin, în schimbarea culturii civice a nației.

Trebuie să citim afirmațiile cumva în oglindă cu atribuțiile. Ceea ce se întâmplă este că șefa parchetului specializat în acte de corupție vine și ne spune că instituția pe care o păstorește nu poate, de una singură, să rezolve problema care i-a fost încredințată. De aceea, apelurile la educație, de aceea nevoia de a găsi o soluție de a valorifica bunurile.

La asemenea declarații cei ce susțin lupta anticorupție au, în principu, două opțiuni:

  • fie își caută un nou campion care să poată face aceste lucruri de unul singur
  • fie, ceea ce ar fi infinit mai rezonabil, extind conceptul de luptă anticorupție pentru a include în mai mare măsură acțiuni de control al banilor și de educare a populației.

Dar vestea rea abia acuma vine. Educația și schimbarea culturală cer, de regulă, timp. Adică decenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.