Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laurențiu Rebega, conferință despre petrolul românesc

facebook.com
Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a organizat ieri la Ploiești conferința ”Locul României în Uniunea Europeană” în cadrul căreia a vorbit despre resursele țării și în special despre petrol.

Europarlamentarul a arătat cum ”creșterea producției de petrol din țara noastră, la sfârșitul sec. XIX și la începutul sec. XX, se corelează foarte bine cu creșterea importanței României în ansamblul Europei. Putem spune că rezervele, producția și capacitatea de prelucrare a petrolului au fost un factor important în susținerea acțiunilor internaționale ale țării și că România a putut să-și impună cererile în cadrul Tratatului de pace de la Versailles inclusiv pentru că dispunea, la acea dată de o poziție de forță pe piața combustibililor. Astfel, realizarea Marii Uniri din 1918 poate fi văzută și ca o consecință a acestui atu”.

De altfel, a mai spus europarlamentarul, ”România împlinește anul acesta 160 de ani de când a procesat pentru prima dată petrol în rafinăria de la Râfov, lângă Ploiești, care a fost și prima rafinărie din lume, fondată în anul 1857 de frații Teodor și Marin Mehedințeanu”.

Chiar dacă țara noastră are o tradiție mult mai veche în industria petrolieră, a mai arătat Rebega în cadrul conferinței, ”în a două jumătate a secolului al XIX-lea au intrat în funcțiune primele rafinării dotate cu instalații moderne. Cea dintâi a fost construită în 1857 la Râfov, lângă Ploiești, cam în apropierea autostrăzii București-Ploiești de astăzi, de către Teodor Mehedințeanu și a trecut, un an mai târziu, în proprietatea fratelui său, Marin Mehedințeanu. Această rafinărie a obținut, în baza unui contract încheiat în octombrie 1856 între Teodor Mehedințeanu și primăria Bucureștilor, dreptul exclusiv de a aproviziona iluminatul Capitalei muntene cu gaz lampant. Contractul a început a fi executat la 1 aprilie 1857, când, prin înlocuirea uleiului de răpită cu produsele furnizate de rafinăria din Râfov, iar Bucureștii au devenit astfel cel dintâi oraș din lume iluminat în întregime cu țiței distilat”.

content-image

De asemenea, Rebega a amintit că în aprilie 1858 lămpile cu gaz lampant s-au întrebuințat și pentru iluminatul public al Iașiului, pentru ca de-abia în 1859 procedeul să fie introdus în primul mare oraș european — Viena.

Referitor la ponderea României în producția mondială, Rebega a mai spus că ”în anul 1857, totalul producției Țărilor Române a însumat 275 tone țiței brut. Cu această cifră, România s-a înscris ca fiind cea dintâi țară în statistică mondială a producției petroliere, înaintea altor state mari producătoare de combustibil lichid, precum Statele Unite ale Americii (1860), Rusia (1863), Mexic (1901) sau Persia (1913)”

După prezentarea acestei istorii glorioase, Rebega s-a referit la prezent când, ”din cele 10 rafinării care funcționau în România la Revoluție, au mai rămas în funcțiune patru, din care doar trei mai produc carburanți. De la o capacitate-record de 34 milioane de tone de petrol în 1989, sectorul de rafinare românesc a procesat, în 2015, doar 10,3 milioane de tone de țiței”.

”Din păcate, a adăugat europarlamentarul, rezervele de petrol ale țării sunt, astăzi, mici. Mai rău este că, după 1989, industria de rafinare a fost redusă la sfert, iar cea petrochimică a fost aproape distrusă. Și mai rău decât atât este că s-au risipit resursele umane și intelectuale în domeniu - know-how-ul: chimiștii și inginerii și facultățile de profil”.

Ce poate face România în aceste condiții? Potrivit europarlamentarului, ”în primul rând, să învețe din greșeli! Apoi, să învețe, pur și simplu! Pentru ca o țară să fie puternică, ea trebuie să aibă cetățeni instruiți și întreprinzători! Trebuie identificate cu seriozitate toate resursele pe care le avem și trebuie urmărite evoluțiile și prognozele. Trebuie să vedem încotro se îndreaptă lumea în așa fel încât să putem ocupa o poziție avantajoasă. Zăcăminte de țiței importante nu mai avem. Dar avem creiere care pot gândi și mâini care pot munci! Și dacă mai punem și puțină dragoste de țară și de popor, nimic nu ne poate sta înainte!”, și-a încheiat Laurențiu Rebega prezentarea din cadrul evenimentului.

content-image

Parlamentul European nu este responsabil de conținutul acestui articol. Articolul este subvenționat din bugetul 400 al Grupului ENL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.