Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Le Monde analizează România, iar rezultatul este neașteptat

romanian dream

România are deja un deceniu de când e membră a Uniunii Europene! Un deceniu petrecut alături de Bulgaria, țara care ne-a însoțit în 1 ianuarie 2007. Prestigioasa publicație Le Monde titrează că « România şi Bulgaria converg încet spre nivelul de viaţă al celorlalţi europeni ».

« România tocmai are un nou premier în persoana lui Sorin Grindeanu. Bulgaria tocmai şi-a ales un preşedinte pro-rus. Si totuşi, nici la Bucureşti, nici la Sofia, lumea n-are chef de celebrări festive. Domină acolo mai degrabă un realism decepţionant » scrie Le Monde. Citând diverşi specialişti economici, ziarul francez constată că « bilanţul economic al ultimului deceniu este pozitiv dar contrastant. Convergenţa cu celelalte state membre ale Uniunii europene a început dar drumul este încă lung », scrie rfi.ro.

Citește și: Gigi Becali a TURBAT: Ce nume vrea să pună echipei sale de fotbal

Dacă este să ne luăm doar după indicatori, cele două economii sunt mai solide decât erau acum zece ani. În 2016 de exemplu, România va înregistra o creştere a PIBului de 5,2%, cea mai puternică din toate cele 28 de state UE. Și Bulgaria cu cele 3 procente ale ei, nu e foarte departe. În 2015, în România, PIB-ul anual pe cap de locuitor a ajuns la 7.100 de euro faţă de doar 6.200 în 2007.

«În plus » precizează un alt analist de la Le Monde, « industriile locale s-au integrat unor linii de producţie europene. Astfel, profitând de o mână de lucru ieftină, în România s-au instalat o serie de constructori auto : Renault în primul rând dar şi Ford sau Volkswagen. În fine, finanţele publice ale celor două state sunt sănătoase, ambele afişează o datorie mai mică de 40% din PIB ».

Citește și: Vești TRAGICE despre regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a

« Și totuşi, în ciuda acestor progrese, cele două ţări rămân cele mai sărace din Uniunea europeană. Diferenţele de venituri între oraşe şi sate sunt în continuare enorme. După criza din 2008, creşterile economice ale celor două state au stagnat iar şomajul a explodat. Bucureştiul şi Sofia au aplicat atunci măsuri de austeritate cu un gust amar pentru populaţie. Dureroasa pagină este însă astăzi întoarsă ; creşterea economică a revenit, graţie consumului şi fondurilor structurale europene dar şi a unei politici de relansare în România unde guvernul social-democrat a promis că va mări în 2017 salariul minim pe economie ».

Citește și: Barack Obama, ținta unei farse cu oameni de zăpadă / FOTO

«Va fi însă nevoie de decenii de acum încolo până ce România şi Bulgaria vor ajunge la standardele europene în materie de nivel de viaţă. Dar şi în materie de infrastructuri şi instituţii. În România spre exemplu, scandalurile de corupţie ocupă în mod regulat primele pagini ale presei chiar dacă de la o vreme combaterea flagelului s-a intensificat. În fine, pe lângă instabilitatea politică cronică de care suferă, România şi Bulgaria înregistrează un îngrijorător declin demografic. Mai toţi tinerii cu diplome emigrează spre Vest, o fugă a creierelor care frânează dezvoltarea firmelor. Păcat pentru că cele două economii au un poteţial important», conchide Le Monde citând un specialist al regiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.