Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lege adoptată în sprijinul cetățenilor care solicită acte doveditoare la pensie

MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUI

Administratiile publice locale vor putea sa asigure servicii arhivistice cetatenilor care solicita acte doveditoare ale drepturilor la pensie, ca urmare a adoptarii, în sedinta de miercuri a Camerei Deputatilor, a unei propuneri legislative privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local.

Potrivit deputatului PNL Lucian Bode, unul dintre initiatorii proiectului, prin aceasta propunere legislativa s-a urmarit completarea cadrului legal existent în sensul în care se va permite si administratiilor publice locale (consilii locale si judetene) sa poata organiza activitati ce tin de gestionarea fondului arhivistic. Implicarea autoritatilor publice locale în aceasta activitate arhivistica ar demonstra o preocupare reala fata de interesul cetatenilor si ar reprezenta un 'pas' major în vederea îmbunatatirii accesului la informatii de multe ori vitale pentru cetateni.

'În acest fel se asigura baza legala pentru acele autoritati locale care si-au manifestat intentia si care dispun de resursele necesare organizarii activitatii de gestionare a fondului arhivistic. Mai exact, prin introducerea alin. (1) al art. 3 din Ordonanta 71/2002 se ofera oportunitatea administratiilor publice locale sa asigure servicii arhivistice, dar cu conditia autorizarii acestora conform Legii Arhivelor Nationale pentru prestarea de servicii arhivistice', precizeaza deputatul liberal, într-un comunicat remis AGERPRES.

Bode sustine ca, pâna în prezent, acest drept a fost îngradit, iar zeci de mii de cetateni s-au aflat în imposibilitatea de a avea acces la acte doveditoare ale drepturilor patrimoniale de asigurari sociale.

'Doar la nivelul judetului Salaj peste 8.000 de cetateni s-au aflat în aceasta situatie, unde, din pacate, operatorii economici autorizati în vederea gestionarii de fonduri arhivistice, în sensul prelucrarii documentelor cu valoare practica pentru cetatenii interesati, nu au considerat o prioritate în a le rezolva problema. Este nepermis ca un cetatean sa nu aiba acces la informatii de la acesti operatori economici autorizati', sustine el.

Camera Deputatilor este for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.