Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea anti-fumat sau anti-fumatori ?

 

Am luat decizia impreuna cu 33 de colegi parlamentari sa depunem la Curtea Constitutionala o contestatie la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice.

Din start vreau sa precizez ca sunt adeptul unei legi a fumatului care doreste sa-i protejeze pe cei care nu fumeaza, in special pe cei tineri dar mai ales pe copii, inclusiv pe cei nefumatori de cei care fumeaza.

Este foarte simplu sa concepem o lege in care sa se spuna “Interzicem total fumatul”, dar nimeni nu se gandeste la consecintele si urmarile unei astfel de decizii.

Este foarte posibil ca cei tineri sa-si doreasca mai mult sa “experimenteze” ceva care este interzis.

O lege trebuie sa tina cont de drepturile cetatenilor indiferent de obiceiurile, varsta, starea sociala si viciile acestora.

Din pacate in Romania ne-am obisnuit ori sa avem legi depasite care nu au legatura cu situatia reala, asa numitul vid legislativ, ori sa avem legi foarte restrictive si alambicate.

Din punctul meu de vedere aceasta lege are multe probleme de neconstitutionalitate.

De exemplu aceasta lege interzice fumatul intr-un spatiu public inchis dar pe care-l defineste ca putand fi destinat “utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces”, acest lucru ar putea insemna apartamentul proprietate personala de la bloc sau orice altfel de spatiu privat.

Deasemenea, legea in cauza, permite fumatul in celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta si in zona de tranzit a aeroporturilor internationale in camere special amenajate si ventilate.

In primul rand prin permiterea fumatului doar in penitenciarele de maxima sigurnanta sau in camere special amenajate din aeroporturile internationale se creeaza o discriminare intre persoanele fumatoare care pot beneficia de aceste spatii si celelalte persoane fumatoare. De exemplu persoanele fumatoare care folosesc aeroporturile nationale si detinutii care se afla in alte penitenciare decat cele de maxima siguranta.

Cum putem explica faptul ca legea premite existenta spatiilor special amenajate pentru fumatori in aeroporturile internationale si nu o poate permite in aeroporturile nationale. Nu sunt oare discriminati cetatenii in functie de ce tip de aeroport folosesc ?

Probabil ca sa nu ne facem de ras fata de cetatenii straini care trec prin aeroportul international Otopeni, de faptul ca nu avem un spatiu special amenajat pentru fumatori, initiatorii acestei legi s-au gandit sa faca o mica concesie.

In schimb “bastinasii” care trec prin aeroporturile nationale nu merita sa beneficieze de acest gen de facilitate.

Cum putem explica faptul ca in aceasta lege nu sunt exceptate de la interdictia de a fuma camerele de hotel care pot sa fie sau sa nu fie pentru fumatori.

Observ ca exista aceasta inclinatie inspre crearea unor legi care desi pleaca de la aceleasi  norme si directive europene, valabile pentru toate statele aflate in Uniunea European, unora le place sa le transforme in adevarate “obstacole” care nu ne fac viata mai usoara, dimpotriva.

Mihai Laurentiu - Senator

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.