Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea care l-a scăpat pe Şova de arestare rămâne în vigoare

senat

Legea 96 din 2006 privind statutul senatorilor şi deputaţilor rămâne în vigoare, a declarat miercuri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În baza acestei legi, care contrazice Constituţia, senatorul Dan Şova a scăpat de arestarea preventivă, pentru că votul în plenul Senatului nu a întrunit majoritatea calificată (jumătate plus unu din numărul total al sentorilor). Cazul a ajuns în atenţia CCR, care va decide pe 8 aprilie.

"Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni şi atunci când se adoptă acestea, ele se şi publică. (...) Există o excepţie, aceasta este legată de legile de adoptare a ordonanţelor de urgenţă. În acest caz, fie adoptăm o lege de adoptare, mă refer la ordonanţa de urgenţă. Şi ieri am votat o lege de respingere care se publică pentru ca să-şi înceteze efectele ordonanţa de urgenţă. E singurul caz prin care se publică legea de respingere prin care se anulează ordonanţa de urgenţă. Ca atare, în practica Parlamentului nu a existat decât în aceste cazuri adoptarea hotărârilor prin care solicitări de genul care cu care suntem şi astăzi sesizaţi se aprobă. Nu se adoptă o hotărâre. În al doilea rând, ieri, după cum ştiţi, s-a modificat regulamentul Senatului, art. 173 referitor la majoritatea cu care se adoptă cererile de reţinere şi arestare şi s-a trecut de la majoritatea senatorilor la majoritatea senatorilor prezenţi. Vreau să vă aduc la cunoştinţă: Legea 96 pe 2006, care este mai puternică decât prevederea regulamentară, a rămas în vigoare, este posibil ca să fie astăzi modificată la şedinţa plenului comun al Senatului şi Camerei, dar, până atunci, legea este în vigoare. Eu nu pot să anticipez care va fi rezultatul votului în privinţa primei cereri şi celei de de-a doua cereri, dar trebuie să rămânem în limitele legalităţii şi, sigur, aşa cum ştiţi, există şi sesizarea Curţii, care probabil se va conexa cu chestiunile în care a fost sesizată. Dar, până atunci, rămâne în vigoare Legea 96", a afirmat preşedintele Senatului.

Senatorul PNL Tudor Barbu a arătat că precizările preşedintelui Senatului sunt unele corecte şi a menţionat că prin modificarea Regulamentului Senatului acesta a fost adus acolo unde Constituţia României îi cerea să fie.

"Hotărârile, cum este cazul nostru, se iau cu majoritatea senatorilor prezenţi. (...)Dl. Tăriceanu a invocat tot corect de altfel şi legea care se referă la statutul senatorului şi deputatului care în mod neconstituţional acea lege, aflată astăzi între Constituţie şi Regulamentul Senatului, spune clar că trebuie să facem după ce vom număra bilele, în acord cu numărul de voturi, invocarea legii care este încă în vigoare şi din păcate nu e constituţională, deci se pare că e un lucru care poate parazita rezultatul", a afirmat Barbu.

Revenit la microfon, preşedintele Senatului a dorit să facă "o observaţie de foarte mult bun simţ".

"Foarte multă lume ştie să citească, foarte multă lume poate să citească legi. Nu poate lumea - mă refer adică la cei care nu au pregătirea juridică necesară - pot să înţeleagă întotdeauna subtilităţile de legislaţie şi în materie constituţională. Doresc să vă spun că m-am consultat în prealabil cu specialişti în drept constituţional, pentru a nu face cumva vreo greşeală din punctul de vedere al interpretării legii. Legea 96 pe 2006 rămâne în vigoare, art 24, cât nu a existat o sesizare a CCR pe acest subiect şi un punct de vedere exprimat clar prin care să ne oblige la modificarea articolului. Nu este interpretarea mea, este interpretarea tuturor juriştilor cu care am discutat această chestiune. Avem deja un prim pas făcut cu modificarea Regulamentului, dar astăzi ne găsim încă într-o situaţie dacă vreţi incompletă în raport cu dezideratul pe care l-aţi enunţat şi pe care îl are foarte multă lume şi majoritatea membrilor Senatului", a precizat Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.