Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea dării in plată va intra din nou în plen la Senat

senat

Legea dării în plată, care vizează aproape o jumătate de milion de familii, urmează să intre din nou în plen la Senat. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis actul normativ pentru reexaminare, dar la dicuţiile din comisii parlamentarii nu au acceptat amendamentele băncilor, care doreau ca legea să aibă efecte doar pentru creditele imobiliare care vor fi luate de acum înainte.

Reprezentanţii instituţiilor financiare speră să aibă mai mult succes la dezbaterile din plen.

Senatorii din comisiile reunite juridică şi economică au avizat favorabil, cu amendamente, raportul pe marginea acestui proiect de lege.

Românii aflaţi în executare silită sau cărora banca le-a luat deja casa ar putea obţine ştergerea datoriilor rămase, prevede unul din amendamentele adoptate de senatori. Legea se va aplica şi contractelor aflate în derulare fără plafonare. De legea dării în plată vor beneficia şi cetăţenii care au luat credite prin programul "Prima casă".

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, spunea că includerea acestui program în legea dării în plată nu se justifică în condiţiile în care există o rată de neperformanţă de 0,04%. Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, susţine că prin includerea programului "Prima casă" se evită discriminarea între cetăţenii care au luat credite în condiţii diferite, dar şi urmărirea debitorilor de către stat prin ANAF.

Reprezentanţii băncilor şi ai BNR îşi vor susţine din nou amendamentele la dezbaterile din plenul Senatului. Potrivit datelor prezentate de Banca Centrală, aproape o jumătate de milion de familii ar putea fi vizate de legea dării în plată. Numărul creditelor cu ipotecă fiind de 474.000, din care 30.000 au restanţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.