Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate a fost promulgată

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis zambet rade

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate, anunţă Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat transmis Agerpres. Pe 25 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat această lege, care prevede că bunurile imobile confiscate în cadrul unui proces penal vor putea fi transmise cu titlu gratuit, prin hotărâre de Guvern, în domeniul public al statului şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, a altor instituţii publice.

Potrivit legii, "bunurile imobile intrate, prin confiscare, în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului, pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul public al statului şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional, după caz, sau regiilor autonome de interes naţional, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate". Legea mai prevede că bunurile se dau în administrare beneficiarilor, la cererea motivată a acestora şi transmisă agenţiei, în scopul utilizării ca sediu principal sau secundar, la valoarea stabilită în Ordonanţa Guvernului 14/2007.

În termen de 45 de zile lucrătoare de la primirea comunicării privind evaluarea bunurilor imobile intrate prin confiscare în proprietatea privată a statului, Agenţia are obligaţia să analizeze şi, dacă este cazul, să iniţieze procedurile pentru transmiterea cu titlu gratuit a bunurilor sau procedurile pentru încheierea unui contract de comodat. Criteriile în selectarea uneia dintre cele două opţiuni sunt lipsa spaţiului cu destinaţie de sediu, necesitatea extinderii sediului actual, amplasarea imobilului, suprafaţa, starea tehnică în care se găseşte imobilul, destinaţia actuală, data primirii solicitării, situaţia financiară a solicitantului, eventualul impact asupra bugetului de stat, mai stipulează actul normativ. Bunurile imobile se preiau pe bază de proces-verbal de predare-preluare încheiat între organul de valorificare şi beneficiar. În toate cazurile, termenul de predare-preluare este de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului.

Actul normativ mai prevede că bunurile imobile confiscate aflate în procedura de valorificare prin licitaţie publică la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt supuse prevederilor Ordonanţei Guvernului 14/2007 până la finalizarea procedurii de licitaţie. Dacă procedura de valorificare prin licitaţie publică nu s-a finalizat cu adjudecarea bunului imobil, acesta intră sub incidenţa prevederilor prezentei legi. Legea privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate a fost iniţiată de senatorul PSD Liviu Pop.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.