Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea produselor românești din hipermarketuri, sancționată de Comisia Europeană

hipermarket

Comisia Europeană (CE) a lansat proceduri de infrigement împotriva României și Ungariei în privința comerțului cu amănuntul la produselor agricole și alimentare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Potrivit Agerpres, CE a decis miercuri să trimită scrisori de somație României și Ungariei pe motiv că reglementările lor naționale privind comerțului cu amănuntul la produselor agricole și alimentare nu corespund legislației UE.

Vezi și: Comisia Europeană a dat în JUDECATĂ România la Curtea Europeană de Justiție

În România, se solicită marilor retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produsele agricole și alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulații a bunurilor. Aceeași lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine română, restricționând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Conform reglementărilor UE restricționarea acestor libertăți este permisă numai când există o necesitate justificată de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sănătatea publică. Nici Ungaria și nici România nu au furnizat dovezi că măsurile adoptate pe plan național sunt justificate și proporționate. Autoritățile ungare și române au două luni la dispoziție pentru a răspunde argumentelor prezentate de CE.

În Ungaria, o nouă lege obligă retailerii să aplice aceeași marjă de profit produselor agricole și alimentare importate sau din producția internă, chiar dacă costul produselor importate este afectat de fluctuațiile de curs valutar. Aceasta ar putea descuraja vânzarea produselor agricole și alimentare importate comparativ cu cele din producția internă. Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorările privind principiul liberei circulații a bunurilor (Articolul 34 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.