Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea RCA a fost votată în Senat

polita rca

Senatul a adoptat, marţi, propunerea de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

Plenul a aprobat raportul de admitere cu amendamente întocmit de Comisia pentru buget cu 73 de voturi 'pentru', opt voturi 'împotrivă' şi 13 abţineri.

Citește și: Nici în filme nu vezi așa ceva: MĂCEL la o piscină între tineri / VIDEO

Propunerea de lege este iniţiată de senatorii PSD Viorel Arcaş, Leonardo Badea, Marius Bota, Eugen Teodorovici şi senatorul UDMR Vegh Alexandru, are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 74 de voturi 'pentru', cinci voturi 'împotrivă' şi opt abţineri.

Preşedintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcaş, a declarat că nu exista până acum un cadru legislativ care să reglementeze contractul RCA iar principalele modificări vizează introducerea tarifului de referinţă şi înfiinţarea unei societăţi cu capital de stat care să asigure piaţa concurenţială. Sarcina stabilirii tarifului de referinţă pentru RCA revine ASF, iar toate firmele asigurătoare sunt nevoite să îl respecte.

Citește și: DESCOPERIREA anului în Argentina: Ce au găsit oamenii de știință / VIDEO

"Principala modificare este acel tarif de referinţă, de acolo urmează mai multe modificări, modul cum se stabileşte tariful, sarcina dată ASF de a stabili un tarif de referinţă care duce la limitarea creşterilor la tariful RCA. A doua (modificare - n.r.) este o sarcină dată Guvernului de a se ocupa într-un anumit termen de înfiinţarea unei societăţi sau crearea unei activităţi în cadrul societăţilor de stat - cum este Eximbank - ca să încheie asemenea asigurări. Intrând pe piaţă, concurenţa va fi alta. Bineînţeles cu asigurarea unui profit sau chiar fără profit, dar acoperirea costurilor, pentru că nu trebuie să facă societăţile de stat profit, trebuie să asigure bunăstarea populaţiei. Oricum, se ajunge la un mediu concurenţial mult mai sănătos. La ora actuală nu avem decât nişte operatori privaţi care sunt cam toţi străini, statul nu are", a afirmat Arcaş.

Potrivit raportului comisiei, tariful de referinţă se calculează pe baza daunei medii determinate trimestrial şi comunicate public de către ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către companiile de asigurări RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

Citește și: Un britanic și-a scos soția la vânzare pe eBay: Care e motivul și cât cere

"În calculul tarifului de primă, asiguratorii RCA pot folosi numai criterii de risc, indicii de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor fundamentate statistic, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi. Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat", se arată într-unul din amendamentele aduse legii şi asumat de Senat.

De asemenea, pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.

Citește și: NIMENI nu ți-a spus asta când te urci în avion: Lucrurile pe care puțină lume le află și nu pentru că ar fi SECRETE

Legea propune, totodată, eliminarea criteriului vârstei în calcularea preţului contractului, precum şi faptul că numai cei care părăsesc teritoriul României sunt obligaţi să plătească cartea verde.

Asigurarea RCA va putea fi încheiată integral sau în rate, pe o perioadă cuprinsă între o lună şi un an, iar service-urile care refuză repararea unei maşini asigurate riscă să îşi piardă licenţa. Şi asiguratorii care nu vor plăti în termenul legal vor avea de suferit, inclusiv prin posibilitatea de a-şi pierde licenţa.

Potrivit raportului comisiei, iniţiativa legislativă mai cuprinde şi dispoziţii referitoare la modul de soluţionare şi de stabilire a despăgubirii, plata acesteia, termenul de plată, desemnarea şi atribuţiile reprezentantului de despăgubiri, "prevederi care în prezent sunt reglementate prin legislaţia secundară emisă de ASF".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.