Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea salarizarii, CRITICATĂ de Dacian Cioloș: 'Cum să ÎNȘELI 1 milion de oameni fără să clipești'

inquam / George Calin
dacian ciolos

Proaspat adoptata de Parlament, Legea salarizarii a fost criticata de Dacian Ciolos. Fostul premier acuza coalitia de guvernare pentru esecul rasunator privind aceasta lege.

"Joaca de-a salarizarea sau cum sa inseli 1 milion de oameni fara sa clipesti", a scris Ciolos intr-un comunicat de presa remis de Platforma Romania 100.

Fostul prim-ministru considera ca evolutia proiectului de forma finala a Legii salarizarii "reprezinta un esec major al coalitiei de guvernare PSD - ALDE".

Citeste si: SIE i-a răspuns lui Dragnea în scandalul Chirica: Ce a fost trimis la Comisia de control

"Dupa ani de zile in care a pretins ca a lucrat la legea salarizarii, actuala coalitie majoritara a venit cu o solutie care nu rezolva problemele, ci le agraveaza prin cresteri procentuale menite sa mareasca inechitatea, sporuri discriminatorii si iresponsabilitate in cheltuirea banilor publici.

Legea este neunitara si inechitabila intrucat incalca principiile nediscriminarii si egalitatii, in sensul in care la munca egala nu exista o compensare egala", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Platformei Romania 100 sustin ca, prin noua lege, la nivelul administratiei locale stabilirea salariilor este astfel lasata la latitudinea autoritatilor locale, ceea ce va duce la "consacrarea nepotismului, a favoritismelor si a discriminarii directe intre functionarii cu acelasi tip de activitate aflati in administratii diferite".

Citeste si: Grindeanu îi dă REPLICA lui Dragnea: 'Îmi pare rău, NU mai sunt membru...'

"La nivelul administratiei centrale au aparut diferentieri intre institutii cu rang similar, de exemplu ministere superioare, cu spor de 'complexitate in munca' de 15% (Munca, Finante, Dezvoltare, Sanatate, Justitie, Mediu) si ministere de rang secund, fara spor, desi nu se poate justifica la nivelul acelorasi tipuri de functii ca exista o complexitate mai mare sau mai mica a muncii cauzata doar de apartenenta institutionala".

Pe site-ul Platforma Romania 100 se arata ca ar fi trebuit pastrata in intreaga administratie "coeficienti de ierarhizare si grile de salarizare pe principiul 'la munca egala, plata egala', fara discriminari institutionale prin sporuri sau alte practici discretionare de remunerare".

"Singurele sporuri justificate ar fi cele legate obiectiv de conditiile de munca (e.g. noapte, siguranta), fara a se ajunge in zone complet subiective sau fara sens (e.g. de stres, de antena, de complexitate) si cele de performanta, pentru stimularea eficientei personalului din sectorul public", transmite Dacian Ciolos.

Citeste si: Amenzile şi controalele ANAF de care firmele POT SCĂPA – LISTĂ

"Pe de o parte, se incalca promisiunea de a creste salariile de la 1 iulie 2017, fiind propusa amanarea cresterilor salariale pana la 1 ianuarie 2018. Pe de alta parte, daca in programul de guvernare votat de electorat se spunea ca legea se va implementa pana in 2020, actuala propunere are ca data de finalizare 2022.

(...) Forma si modul in care a fost adoptata Legea salarizarii din sectorul public demonstreaza incompententa guvernului si a ministrului responsabil de acest proiect, Lia Olguta Vasilescu", se mai arata in comunicatul Platformei Romania 100.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.