Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea unui deputat liberal în vizorul SUA

arhiva personala
Valeria Schelean Somfelean

Raportul de Țară al SUA privind practicile drepturilor omului în anul 2016 (Country Reports on Human Rights Practices for 2016) menționează, printre altele, și progresele făcute în legislația românească privind protecția victimelor violenței domestic. Unul dintre punctele pentru care țara noastră este lăudată vizează o măsură introdusă prin lege de deputatul liberal de Caraș-Severin, Valeria Schelean-Șomfelean.

Concret,   actul   normativ   menţionat   anterior   impune   instanțelor   judecătorești   să   se   pronunțe asupra cererilor privind emiterea ordinului de protecție într-un termen de maximum 72 de ore de la data învestirii lor, în camera de consiliu și cu participarea procurorului.

Violenţa în familie constituie o problemă pe agenda publică din România de mai bine de un deceniu. În ultimii ani, cadrul legislativ s-a îmbunătăţit semnificativ iar, în baza acestuia, s-au implementat ulterior o serie de politici și măsuri de protecţie și asistenţă a victimelor.

Măsura inițiată de deputatul PNL Valeria Schelean-Șomfelean vine în contextul în care, până la modificarea legislativă, soluţionarea cauzelor privind emiterea ordinului de protecţie era greoaie, termenele de judecată fiind destul de îndelungate, iar amânările dispuse de către magistrați erau generate fie de măsuri dispuse în faza de regularizare, fie de alte proceduri la nivelul instanțelor de judecată.

“Sunt bucuroasă că am reușit să venim în ajutorul victimelor violenței în familie cu o prevedere care  să  ofere  protecție   reală  celor   care   au   mai  mare   nevoie  de  ea.   Emiterea  ordinului  de protecție în cel mult 72 de ore va înseamna mai multă siguranță pentru victimele violenței în familie   și   va   încuraja   mai multe  femei   să   apeleze   la   acest   instrument   juridic.   Vreau  să   le mulțumesc colegilor mei deputați că au dat curs apelului meu și că împreună am făcut front unit împotriva   violenței   în   familie.   Vreau   să   mulțumesc   în   mod   special   Asociației   Necuvinte   și doamnei Simona Voicescu pentru sprijinul acordat în elaborarea acestui act normativ, fără de care nu am fi reușit acestă victorie împotriva violenței în familie”, susține Valeria Schelean- Șomfelean.

Totuși,   în   același   raport,  Ambasada   SUA  în   România   menționează   faptul   că   foarte   puține plângeri penale depuse de victimele violenței domestice ajung să fie finalizate cu o condamnare. Doar 2% din plângeri au ajuns în fața unui judecător, pentru că, de cele mai multe ori, victimele renunță la demersul penal pe parcursul procesului, împăcându-se cu agresorii.

Pe de altă parte, se precizează în raportul Ambasadei SUA faptul că Guvernul nu este preocupat prea mult de această problemă și nici nu face eforturi să îmbunătățească și mai mult legislația. Măsurile de protecție de care beneficiază victimele violenței domestice nu sunt aplicabile, de exemplu, și acelor victime care nu formează o familie cu agresorul lor, acestea neputând apela nici la instituția   ordinului de restricție și nici beneficia de cazare în centre speciale sau alte servicii, așa cum se întâmplă în cazul victimelor căsătorite cu abuzatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.