Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legile justiției - Lovitură pentru președinte: modificare MAJORĂ la numirea procurorilor

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis colectiv

Comisia specială pentru legile justiției taie un atribut al președintelui. În Comisie s-a decis abrogarea articolului prin care președintele poate refuza, o singură dată motivat, numirea unor judecători sau procurori. Propunerea de abrogare a articolului 31 din Legea 303/2004 a trecut cu 15 voturi pentru și 7 împotrivă.

Prin decizia Comisiei s-a abograt alineatul 3 al articolului 31 din Legea 303/2004.

”(3) Preşedintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor prevăzuţi la alin. (1). Refuzul motivat se comunică de îndată Consiliului Superior al Magistraturii”.

Un amendament al UNJR, asumat de ALDE și PSD a solicitat abrograrea abrograrea articolului prin care președintele are dreptul de a refuza o singură dată numirea unui judecător sau procuror . Ei au susținut că prin această posibilitate de a revoca, o singură dată un judecător sau procuror, președintele devine un fel de instanță de evaluare și, din punct de vedere profesional, președintele nu are căderea profesională de a refuza numirea unui judecător sau procuror.

De asemenea, Marton Arpad de la UMDR susține că este incorect ca președintele să poată refuza numirea în funcție pentru judecător sau procuror, pentru că acesta ajunge pe masa Cotroceniului după ce auditorul de justiție a susținut o serie de exemene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.