Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Letonia, prima ţară europeană care ratifică acordul CETA

Parlamentul leton a votat joi în favoarea tratatului de liber schimb dintre UE şi Canada (CETA), Letonia devenind astfel prima ţară ce ratifică acest acord, informează agenţia EFE, conform agerpres.

Aflat în vizită în capitala Letoniei, Riga, ministrul canadian al comerţului internaţional, Francois-Philippe Champagne, a mulţumit acestei ţări pentru impulsul dat prin votul de joi procesului de ratificare la nivel european şi a dat asigurări că acest acord de liber schimb va fi în beneficiul tuturor statelor UE, deşi există încă voci care contestă acest lucru.

Citeşte şi: După ce a fost condamnat la 9 ani de înDupă ce a fost condamnat la 9 ani de închisoare, fostul premier face plângere la CEDO

La rândul său, Ministerul de Externe leton a emis un comunicat în care menţionează că acordul CETA 'va impulsiona comerţul dintre UE şi Canada, va crea locuri de muncă, va stimula creşterea economică şi va oferi noi oportunităţi de afaceri', garantând totodată securitatea alimentară, protecţia socială şi normele de mediu, aceste ultime aspecte fiind cele mai criticate de adversarii acestui tratat.

Pentru a intra în vigoare, tratatul trebuie ratificat de parlamentele tuturor statelor UE, precum şi de cel al Canadei. Organizaţii sociale, sindicale şi ecologiste, precum şi forţele politice care critică acordul CETA speră să îngreuneze intrarea sa în vigoare, continuându-şi demersurile pe parcursul îndelungatului proces de ratificare în parlamentele naţionale.

Tratatul CETA a fost semnat pe 30 octombrie la Bruxelles, după ce în urma unor negocieri dificile a fost depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către regiunea belgiană Valonia. Aceasta era nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale, protecţia socială, efectele asupra agriculturii şi industriei tradiţionale sau protecţia mediului.

Anterior acestor ultime negocieri, România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.