Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii îl avertizează pe Dacian Cioloş: 'Nu ne falimentaţi'

dacian ciolos birou

Liberalii îl avertizează pe Dacian Cioloş. Premierul a primit un avertisment şi un ultimatum din partea unui fruntaş din cadrul PNL.

"Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru, domnul Dacian Cioloș: Nu falimentați producătorii români de mobilă, nu aduceți la disperare consumatorii de masă lemnoasă!

Domnule Premier, voi folosi și calea interpelării parlamentare pentru ca cele de mai jos să ajungă la cunoștința Domniei Voastre. Dar cum urgența situației o impune, mă adresez Domniei Voastre și pe această cale, în speranța că veți manifesta deschiderea necesară, astfel încât o soluție să fie identificată în timp real.

Citeşte şi: Oamenii legii caută vinovaţi pentru aterizarea greşită de pe aeroportul din Cluj

Pe fond vă atrag atenția, domnule Prim Ministru, că administratorul Pădurilor Statului, RNP-ROMSILVA, a stabilit (prin decizia 691/12.11.2015) ca prețurile de plecare pentru masa lemnoasă pe picior, în cadrul licitației pentru anul 2016, să fie unele care depășesc cu până la peste 300% prețurile stabilite prin decizia 612.28.12.2010.

Adevărat că între 2010 și 2015 prețurile pentru masa lemnoasă pe picior nu au fost actualizate anual de către RNP-ROMSILVA, așa cum stabilea cadrul legal. Dar tot atât de adevărat este și faptul că prețul nici unei materii prime, pe plan național sau internațional, nu a cunoscut în perioada 2010-2015 creșteri atât de spectaculoase cum este prețul la masă lemnoasă stabilit, cu totul discreționar, de către RNP.

Citeşte şi: Miting de susţinere pentru familia Bodnariu în centrul Capitalei

Afirm cu răspundere că prețul este discreționar, deoarece în loc ca respectivele prețuri să aibă ca punct de plecare costuri precum cele cu regenerarea pădurii, cele legate de îngrijirea, igiena, paza și protecția pădurilor, sau cele legate de investiții sau întreținerea echipamentelor, ei bine, în loc să aibă la bază calcule economice, principiul care se pare că a fost aplicat a fost unul extrem de simplu: prețul de plecare al licitației a fost stabilit pornind de la nivelul prețului final rezultat în urma licitațiilor de anul trecut.

Stabilirea arbitrară și discreționară a unor prețuri de plecare mari în cadrul licitației de masă lemnoasă, prețuri mai mari comparativ cu cele practicate în zona geografică a României și nu numai, va împinge la faliment producătorii români de mobilă, care oricum, în ultimii ani, au început să achiziționeze materie primă prin importarea acesteia.

Citeşte şi: O nouă avertizare meteo: Anunţul de ultimă oră al meteorologilor

Domnule Premier, vă solicit să aveți în vedere, de urgență, verificarea modalității de stabilire a prețului de licitație de către RNP-ROMSILVA, iar dacă cele sesizate de către mine şi de către agenții economici din industria mobilei, din industria prelucrătoare a lemnului și din domeniul construcțiilor se verifică, să impuneți anularea deciziei 691/12.11.2015, astfel încât să nu aibă de suferit nici bugetul de stat, nici agenții economici. O soluție ar fi un preț de start apropiat de cel din 2014, actualizat cu indicii de inflație.

Nu în ultimul rând, domnule Premier, vă solicit a lua măsurile legale astfel încât RNP-ROMSILVA să înceteze de a fi atât arbitru (stabilind prețurile), cât și jucător (fiind operator economic care alege, din resursa națională, partidele cele mai bune, fără a fi concurată în mod real de către ceilalți agenți economici).

Vă readuc aminte, domnule Prim Ministru, că industria mobilei și de prelucrare a lemnului este una dintre puținele industrii românești care nu a fost distrusă de zelul integrativ post-revoluționar. Că în zona de deal și munte trăiesc peste şase milioane de români, care sunt legați, într-un fel sau altul, de exploatarea pădurilor. Admit că exploatarea forestieră trebui să aibă loc într-un mod rațional. Dar tot atât de rațional este să păstrăm șansele economice ale unei industrii care, pentru multe dintre așezările din zonele de deal și munte, este cam ultimul mare furnizor de locuri de muncă – fără să mai vorbim despre faptul că celor 150.000 de locuri de muncă afectate în mod direct, li se mai adaugă alte 600.000 de locuri de muncă pe orizontală, furnizori și parteneri ai operatorilor economici care operează cu masă lemnoasă.

Citeşte şi: HALUCINANT Primăriţa care îşi conducea satul de pe WhatsApp a furat patru milioane de dolari / FOTO

Nu în ultimul rând, de încălzirea pe bază de consum de masă lemnoasă depind circa trei milioane de români, cei mai mulți dintre ei aflați în zona de jos a veniturilor. Cum se vor descurca aceștia, iarna viitoare, când prețul la lemnul de foc va crește între 70% și 300%? Faptul că poate nu veți mai conduce Guvernul atunci, nu vă dezleagă, domnule Premier, de răspunderea găsirii unei soluții – acum.

Domnule Premier, interveniți până când nu este prea târziu. La prima licitație de masă lemnoasă pentru 2016, operatorii economici nu s-au prezentat – boicotul lor a fost o formă de protest pentru aberanta decizie de așezare a prețurilor de pornire a licitației. Dacă situația se va perpetua, răspunderea vă va reveni și Domniei Voastre, pentru că, cel puțin, nu veți putea invoca argumentul că nu aveați cunoștință despre această problemă.

Cu respect,

Radu Zlati, deputat PNL de Gherla, în numele celor 900 de muncitori de la combinatul de industrializare a lemnului din Gherla și al altor 150.000 de români, lucrători în industria lemnului, care doresc un loc de muncă în țara lor", spune liberalul.

Citeşte şi: O nouă lovitură a procurorilor DNA: Un primar mai stă 30 de zile după gratii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.