Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii, încăierați pe 'Guvernul din umbră'. Cum se bat oamenii lui Orban pe posturi-fantomă

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban rusine psd

Anunțarea cu tam-tam a noului guvern din umbră liberal, fie el cu titlu provizoriu, după o ședință la care au participat doar o parte din membrii Biroului Executiv al partidului, a  provocat supărarea și chiar furia unor lideri liberali cu influență. Faptul că mai bine de cinci din comisiile interne ale PNL au fost cedate unor liberali timișeni a pus paie pe foc, dar sunt și alte nume care acum sunt contestate pe la colțuri în partid. Situația ar putea deveni însă înfierbântată la începutul toamnei când se va pune problema elaborăriii noului program de guvernare liberal.

Plecați prin concedii peste  hotare, unii liberali cu influență și cuvânt greu de spus în partid au primit cu stupefacție vestea că restul colegilor întruniți în ședința BEx a partidului au validat noii șefi de comisii interne.

Degeaba, secretarul general, Robert Sigartău, în tandem cu vicele Florin Roman, au încercat să potolească eventualele nemulțumiri interne acreditând ideea că numirile sunt cu titlu interimar și că nu este  vorba de fapt de un  adevărat guvern din umbră, ci doar de specialiști care să gestioneze unele domenii de activitate.

"După cum se știe  șefii comisiilor (departamentelor) de specialitate ale Partidului Național Liberal sunt în pole-position pentru a fi propunerea partidului atunci când acesta se va afla la putere și se vor face nominalizări pentru diferitele ministere. Aceștia vor conduce laborioasa operă de articulare a unui program de guvernare liberal, pe care noi îl vom propune poporului în 2020 sau mai devreme (ar trebui să îl avem gata în mai puțin de 1 an…) Asta, desigur, dacă varii considerente politice nu vor decide altceva”,  a pus sare pe foc fostul  deputat Radu Zlati, pe pagina lui de Facebook.

"Orban nu s-a consultat cu noi toți cu privire la aceste nominalizări. Numai Crin proceda așa. Normal era să  decidem reorganizarea și conducerea acestor comisii la începutul lunii septembrie. Nu văd care a fost graba, doar dacă Orban și ai lui nu se temeau că, în caz de convocare a tututor membrilor BEx, această listă ar fi fost parțial respinsă", ne-au declarat, la rândul lor, surse din rândul vicepreședinților liberali.

Unii liberali sunt în special revoltați de prezenţa în acest ipotetic guvern din umbră a unor persoane necunoscute chiar membrilor de partid. Printre aceștia, Lucian Heiuș, devenit peste noapte șeful comisiei interne de Buget și Politici Fiscale, este unul din cei arătați cu degetul.

"Înafară de banii cu  care i-a uns pe toți din jurul lui Orban, ce-l recomandă? Muțenia din Parlament?", susțin unii colegi liberali.

De altfel, nu doar  împotriva parlamentarului timișean se ridică vocile liberale. Conform  surselor citate,  cei care l-au susținut pe Orban  să devină șeful partidului la Congres, au acum neplăcuta surpriză să vadă cum  cinci  posturi în așa-numitul guvern  din umbră s-au dus în curtea unei singure filiale - PNL Timiș. Înafară de Heiuș,  alți trei parlamentari cu legături în acest județ, Marilen Pirtea, Ben-Oni Ardelean și Pavel Popescu, au fost validați ca șefi ai unor comisii interne ale PNL. Lor li se adaugă noul șef al comisiei pentru Sănătate, Cristian Bușoi, care deși este acum liderul PNL București, a fost membru al acestei filiale, în  timp ce grosul afacerilor sale și ale familiei  se derulează pe aria județului Timiș.

"Nu este normal. E ca și cum în alte regiuni și județe avem penurie de specialiști pe aceste domenii. Ce legătură au Popescu cu Comunicațiile sau Prințul Mezelurilor (Petru Luhan - n.r.) cu Fondurile Europene?",  ne-au mai spus aceleași surse.

Alți liberali au trecut la atacuri publice directe. Preşedintele PNL Dâmboviţa, Marius Caraveţeanu nu a ezitat să pună sub semnul întrebării competențele noilor șefi de comisii de specialitate  din partid, dând ca exemplu cazul lui Nini Săpunaru, responsabilul de la Comisia de agricultură a partidului.

„Cred că este o exagerare, chiar dacă sunt convins că va veni şi această vreme când PNL va fi la guvernare, mare parte din numele prezentate vor face parte din viitorul guvern. Ca preşedinte de comisie, este normal că orientarea trebuie să fie către persoane care au abilităţi în acest sens. Pe mai mult de trei sferturi îi cunosc şi îşi merită această postură. Am unele reţineri, sper să nu se facă aceeaşi greşeală ca la PSD, ca şi la alte partide, când pui... nu ştiu, am avut şi preot la agricultură, medic ginecolog tot la agricultură. Domnul Săpunaru ştiu că era la Vamă. Acum vine nominalizarea pentru Comisia pentru agricultură (...). Deja s-au nominalizat preşedinţii pentru anumite comisii şi au fost catalogaţi drept guvernul din umbră, e cam mult spus“,  crede Caraveţeanu.

În schimb,  cei care au luat deciziile cred că spiritele se vor liniști până în toamnă. "Dacă au atâtea nemulțumiri de ce nu au venit să-și prezinte punctele de vedere și propunerile în BEx? Ştii cum e acum la noi? Ca la nebuni, ne batem pe ceva ce nu avem încă", a comentat ironic un vicepreședinte liberal noua situație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.