Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii pe bat pe Soros. După Falcă, şi Bolojan vrea să aducă CEU în România

george soros

Liderii PNL se întrec în oferte pentru Universitatea Central-Europeană, unitate de învăţământ superior din Budapesta, care riscă să se închidă în urma adoptării unei legislaţii restrictive în Ungaria. După ce primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a făcut o ofertă oficială pentru relocarea universităţii fondate de George Soros în municipiul de pe Mureş, primarul municipiului Oradea îi urmează exemplul.

Vezi şi: Falcă, ofertă OFICIALĂ pentru universitatea lui Soros: Să se mute la Arad!

Vezi şi: ULTIMA ORĂ: Victor Ponta, condamnat într-un proces cu soţul Alinei Gorghiu

"În condiţiile în care Ungaria şi-a modificat legislaţia privind funcţionarea instituţiilor de învăţământ acreditate şi în alte ţări, ceea ce va face ca Universitatea Central Europeană (CEU) să nu mai poată funcţiona la Budapesta, cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universităţi de prestigiu pentru a funcţiona în viitor la Oradea. Am câştiga un centru de excelenţă cu deschidere internaţională pentru oraşul nostru şi am dovedi încă o dată vocaţia central-europeană a oraşului Oradea", scrie Bolojan pe Facebook.

Guvernul ungar a propus săptămâna trecută un proiect de lege care să reglementeze universităţile străine din ţară. Liderii CEU spun că universitatea lor este vizată în mod special şi au avertizat că este posibil să fie nevoiţi să o închidă. Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite. Mii de oameni, unguri şi străini, au protestat la Budapesta faţă de proiect.

Fondată în 1991, CEU operează exclusiv la Budapesta, dar oferă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite. Marţi, Ungaria a aprobat, în procedură de urgenţă, legea care ar putea să oblige universitatea finanţată de George Soros să îşi încheie activitatea în ţară, în pofida protestelor faţă de plan şi a condamnării internaţionale, relatează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.