Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii şi socialiştii din PE cer reluarea negocierilor cu Tsipras, dar şi responsabilitate

grecia vot

Liderii grupurilor social-democrat şi liberal din Parlamentul European (PE) s-au declarat duminică seară favorabili reluării negocierilor pentru încheierea unui acord de asistenţă financiară cu guvernul de la Atena, după ce greci au respins prin referendum ultimele propuneri pentru un astfel de acord, dar au cerut în acelaşi timp mai multă responsabilitate şi din partea executivului grec, transmite agenţia EFE. 

'Poporul a decis. Respectăm voinţa cetăţenilor greci şi am luat act de rezultatul clar al referendumului', a afirmat, într-un comunicat, liderul grupului social-democrat (S&D) din PE, Gianni Pittella. În continuare, el a cerut redeschiderea negocierilor cu Grecia cu 'o nouă atitudine de solidaritate şi cooperare, care să ţină cont de dimensiunea socială dificilă a Greciei', solicitând totodată guvernului grec să dea şi el dovadă de 'responsabilitate'. 

'Pentru întreaga Uniune Europeană, pentru guvernele naţionale, pentru autorităţile de la Atena şi pentru creditorii internaţionali, criza greacă este o lecţie din care va trebui să tragem învăţăminte în viitor, astfel încât situaţia actuală şi altele similare ce ar putea apărea în viitor să nu submineze existenţa UE', a indicat Pittella. 'Vom face tot ce este necesar pentru a se ajunge la un compromis rezonabil şi de durată şi pentru a evita opţiunea nefericită a unui Grexit (ieşirea Greciei din zona euro n.red)', a menţionat el în încheierea comunicatului. 

La rândul său, liderul grupului liberal (ALDE) din PE, Guy Verhofstadt, a afirmat, tot într-un comunicat emis după referendum, că 'acesta nu este sfârşitul', iar 'acum (premierul grec Alexis) Tsipras este cel care trebuie să propună în scris un plan de reforme'. 'Dacă va face acest lucru, atunci liderii UE ar putea să-i ofere o a doua şansă', a adăugat fostul premier belgian, care i-a atras totodată atenţia lui Tsipras că nimeni nu-i va da bani fără să primească ceva în schimb şi va trebui să dovedească faptul că poate face şi ceva mai mult decât să respingă propuneri. 

Verhofstadt a estimat de asemenea că săptămâna care începe va fi decisivă pentru Grecia, întrucât Tsipras va trebui să dovedească în acest timp 'dacă este un lider care oferă soluţii sau numai un fals profet fără idei proprii'. Liderul grupului ALDE a mai avertizat că rezultatul referendumului din Grecia creează multă incertitudine şi ar putea conduce la un nedorit Grexit. În consecinţă, el a apreciat că este cu atât mai imperativ ca premierul grec să arate că într-adevăr doreşte rămânerea ţării sale în zona euro, lucru pe care poate să-l dovedească numai 'propunând reforme credibile şi un plan de rambursare' a împrumuturilor. 

În opinia lui Verhostadt, liderul grec 'a câştigat acasă, dar şi-a pierdut credibilitatea în restul Europei'. 'Grecii au respins un program de ajutor pentru că acesta se baza pe creşteri de taxe şi reduceri de pensii', a sintetizat fostul premier belgian, el considerând că un nou astfel de program trebuie să cuprindă 'reforme profunde şi reale pentru ca economia greacă să redevină competitivă' şi să combată de asemenea probleme precum 'corupţia şi clientelismul'.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.