Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii susţin legea PPP

puscarie catuse

Deputatul Gheorghe Ialomiţianu a declarat marţi că o soluţie pentru construcţia unor spaţii de detenţie noi ar fi prin aplicarea legii parteneriatului public-privat, care funcţionează în unele ţări.

"În unele ţări funcţionează parteneriatul public-privat şi sunt mulţi care vor să investească. Dacă ne ducem numai spre buget, sigur că totdeauna sunt bani mai puţini. Dar legea parteneriatului public-privat poate fi o soluţie pentru a construi aceste spaţii destinate celor care se află în custodie. Doi ani cât am stat eu în Guvern s-a discutat această lege, a urmat Guvernul Ponta şi a rămas în acelaşi stadiu, adică să nu poată fi aplicată. Măcar acest guvern să poată realiza acest lucru, o lege a parteneriatului public-privat", a susţinut Ialomiţianu, la discuţiile din Comisia pentru abuzuri şi petiţii a Camerei Deputaţilor, la care a participat şi conducerea Ministerului Justiţiei.

În context, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a spus că nu crede că trebuie să se investească "mult" în noi spaţii de detenţie. "Există mijloace moderne de a-ţi executa o pedeapsă şi nu neapărat în detenţie. Eu nu ştiu decât de Ţările nordice şi de Marea Britanie unde există asemenea parteneriate. Eu sunt dispusă să lansez o dezbatere, însă nu pot promite că am să promovez un asemenea proiect de lege, nu am timpul cuvenit", a precizat Prună.

La rândul său, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Bejan, a spus că pe actuala lege nu este posibilă încheierea unui contract de acest tip. "Pe actuala lege nu suntem eligibili. Eu vă spun că nu mi-aş dori ca pe un parteneriat public-privat să ajung în penitenciar, asta am vrut să spun apropo de cei care au semnat contractele. Donaţiile vulnerabilizează, dacă discutăm de rudele până la gradul IV, de sistemul penitenciar ca atare, pentru că până la urmă responsabilitatea este a statului şi nu a aparţinătorilor. Nu am refuzat niciodată donaţii venite de la asociaţii, fundaţii, atâta timp cât cei care erau în donaţiile respective nu erau în detenţie sau nu erau rude cu cei în detenţie", a explicat Bejan.

El a adăugat că transportul de către MAI sau Jandarmerie ar însemna costuri suplimentare pentru sistemul penitenciar. "Am muta obligaţiile din sarcina unei instituţii publice în a alteia şi, din câte ştiu eu, nici MAI nu stă foarte bine la flota de transport", a spus directorul ANP, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.