Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia: 13 combatanţi ucişi, dintre care cinci din partea autorităţilor recunoscute, la Benghazi

Libia

În total, cinci membri ai forţelor fidele autorităţilor recunoscute de comunitatea internaţională şi opt combatanţi ai grupărilor rivale şi-au pierdut viaţa duminică în noi confruntări la Benghazi (est), potrivit agenţiei de presă apropiate de aceste autorităţi, scrie AFP. 

În Libia, două autorităţi principale îşi dispută puterea, cea recunoscută de comunitatea internaţională - instalată în est - şi alta cu sediul la Tripoli, sub controlul unei coaliţii a miliţiilor, în mare parte islamiste. 

Moartea acestor luptători a intervenit la o zi după ce 14 membri ai autorităţilor recunoscute au fost ucişi în cursul unei tentative de preluare a controlului asupra unei localităţi aflate în mâinile grupărilor rivale. 

"Cinci soldaţi şi-au pierdut viaţa într-o operaţiune menită să îi respingă pe terorişti în vestul oraşului Benghazi, precum şi opt combatanţi aparţinând acestor mişcări", a transmis agenţia Lana. 

Citând o sursă militară, agenţia a precizat că forţele fidele au reuşit să cucerească un port în vestul oraşului şi un spital în sud, în pofida pierderii a 19 oameni în două zile. 

"Soldaţilor li s-au dat ordine să îşi continue înaintarea şi să nu se oprească decât după ce au reuşit să elimine grupările teroriste din Benghazi" în cursul operaţiunii militare numite "Sângele martirilor", a adăugat sursa citată. 

De peste un an şi jumătate, Benghazi este scena luptelor sângeroase dintre, pe de o parte, formaţiuni înarmate, printre care se află extremişti ca gruparea Statul Islamic (SI) şi Anshar al-Sharia, apropiată de organizaţia Al Qaida, şi, de cealaltă parte, forţele fidele guvernului recunoscut de comunitatea internaţională. 

Libia este dominată de grupuri politice şi armate rivale, după ce Muammar Gaddafi a fost răsturnat de la putere şi ucis în 2011 ca urmare a unei revolte susţinute de o intervenţie militară occidentală. Această situaţie de profundă instabilitate a favorizat implantarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care deţine controlul asupra oraşului-port Syrte şi a împrejurimilor acestuia.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.