Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia cere Italiei să echipeze cu arme navele gărzilor de coastă libiene

FOX2now.com
libia

Libia a cerut Italiei să echipeze cu arme navele gărzilor de coastă libiene pentru a lupta contra migraţiei în Marea Mediterană şi a face faţă traficanţilor înarmaţi, a indicat joi un ofiţer al marinei libiene, citat de AFP.

Ministrul italian de Interne, Marco Minniti, a remis luni gărzilor de coastă libiene patru vedete reparate în Italia, în cadrul cooperării între cele două ţări în lupta contra imigraţiei ilegale. Şase alte vedete urmează să fie predate Libiei în curând, conform ministrului italian. "Aceste vedete nu sunt echipate cu arme. Noi nu putem patrula cu acestea în prezenţa traficanţilor din ce în ce mai înarmaţi", a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, Abdallah Toumia, un înalt responsabil al marinei şi preşedinte al Comisiei mixte libiano-italiene de luptă contra imigraţiei clandestine.

"Am cerut Italiei să înarmeze vedetele", a adăugat el, amintind că Libia se află încă sub un embargo asupra armelor, impus de ONU după revoluţia din 2011 care a răsturnat regimul lui Muammar al-Gaddafi. "Înainte de revoluţie, aveam de-a face cu traficanţi fără arme. Dar acum, sunt bande înarmate", a sublinait Toumia.

Chiar joi, 120 de migranţi originari din Africa sub-sahariană, dintre care 11 femei şi patru copii, au fost salvaţi de gărzile de coastă libiene în largul apelor localităţii Garaboulli, la 60 km est de Tripoli, după ce o grupare armată le-a luat motorul bărcii pneumatice. La vest de capitală, alţi 463 de migranţi, dintre care 27 de femei şi opt copii, la bordul unei ambarcaţiuni de lemn, au fost salvaţi, a indicat pentru AFP generalul Ayoub Kacem, purtător de cuvânt al marinei libiene, conform Agerpres.

Migranţii, la bordul unei ambarcaţiuni rămase în pană de motor, sunt originari din Siria, Maroc, Tunisia, Sudan, Egipt, Ghana şi Bangladesh, a precizat generalul Kacem. Peste 24.000 de migranţi au ajuns în Italia din Libia în primele trei luni ale acestui an, conform Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU, faţă de 18.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut. În 2016, 181.000 de migranţi, un record, au ajuns în Europa via coastele italiene, dintre care 90% venind din Libia.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.