Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia: Europenii trebuie să aştepte o cerere oficială pentru a interveni contra SI (Mogherini)

Libia

Europenii trebuie să aştepte pentru a interveni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Libia ca un guvern libian constituit şi legitim să le adreseze o cerere, a afirmat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, într-un interviu apărut duminică în presa franceză, potrivit AFP. 

"A învinge Daech (acronimul arab al SI) eficient se poate face numai cu un guvern libian legitim şi însărcinat cu propria securitate", a declarat Federica Mogherini pentru Journal du Dimanche, după ce forţele americane au efectuat vineri un raid asupra grupării jihadiste la Sabratah, la circa 70 de kilometri vest de Tripoli, care a făcut cel puţin 49 de morţi. 

"În Libia, libienii sunt cei care trebuie să înfrunte această ameninţare, în timp ce poporul libian este epuizat şi trebuie să pună capăt acestui haos", a adăugat ea. 

"Sprijinim de luni întregi eforturile pentru alcătuirea unui guvern de uniune naţională. Zilele următoare vor fi cruciale, cu votul din parlament pentru aprobarea viitorului guvern. Dacă vrem să îi ajutăm, trebuie să le acordăm încredere pentru că îşi cunosc ţara mai bine ca noi. Lor le revine să ceară un eventual sprijin pentru a combate Daech", a mai spus şefa diplomaţiei europene. 

Premierul libian desemnat, Fayez al-Sarraj, a prezentat sâmbătă parlamentului de la Tobruk (est), recunoscut de comunitatea internaţională, programul noului guvern de uniune naţională pentru a-i convinge pe deputaţi să îi acorde marţi votul de încredere. 

În Libia, două autorităţi principale îşi dispută puterea, cea recunoscută de comunitatea internaţională - instalată în est - şi alta cu sediul la Tripoli, sub controlul unei coaliţii a miliţiilor, în mare parte islamiste. 

Europa, a mai spus Federica Mogherini, "este pregătită să furnizeze un ajutor tehnic pentru edificarea instituţiilor, în special forţele de ordine şi de securitate, consolidarea municipalităţilor libiene care constituie cea mai mare reţea de aleşi din ţară, dacă viitorul guvern va solicita acest lucru". 

Occidentalii au în vedere diverse soluţii pentru a ajuta un guvern libian de uniune naţională să lupte împotriva SI, ale cărui forţe sunt estimate în această ţară la mai multe mii de combatanţi. Italia, fostă putere colonială, ar putea prelua iniţiativa vizând asigurarea securităţii autorităţilor libiene recunoscute şi a le oferi mijloacele de luptă împotriva jihadiştilor.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.