Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Libia respinge un acord cu Italia privind oprirea fluxului migrator

FOX2now.com
libia

Guvernul libian sprijinit de ONU a respins propunerile Italiei pentru un acord în vederea combaterii afluxului de migranţi ce traversează Marea Mediterană înspre Europa, poziţiile celor două părţi în această chestiune fiind 'foarte îndepărtate', a declarat vineri ministrul de externe maltez George Vella, a cărui ţară asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, relatează agenţia Reuters. 'Poziţiile lor sunt total diferite (...) Nu este vorba despre bani (...), ci despre ceea ce guvernul libian crede că poate fi acceptabil', a indicat şeful diplomaţiei malteze. Dar el a refuzat să ofere detalii despre propunerile pe care guvernul de la Roma le-a avansat celui de la Tripoli.

Potrivit unor oficiali europeni, statele UE încearcă să adopte o poziţie comună în chestiunea Libiei pentru a sprijini iniţiativele Italiei. Conform autorităţilor de la Roma, printre aceste iniţiative se numără şi securizarea frontierei de sud a Libiei în deşertul Sahara, cu scopul a combate în acea zonă activitatea traficanţilor ce ajută migranţii veniţi din statele Africii subsahariene să ajungă în Europa. Fostul dictator libian Muammar Gaddafi a dus o politică de şantaj în chestiunea migraţiei, el cerând şi primind din partea Uniunii Europene bani pentru a nu permite migranţilor să treacă graniţele Libiei. Odată ce el a fost înlăturat de la putere în anul 2011, Libia a devenit placa turnantă a migraţiei ilegale africane înspre Europa. Profitând de anarhia ce domneşte de atunci în această ţară, peste o jumătate de milion de migranţi au reuşit să traverseze teritoriul libian, în pofida dificultăţilor călătoriei prin deşert şi pericolelor implicate de prezenţa grupărilor armate.

Odată ajunşi pe coasta Mării Mediterane, migranţii pornesc către Italia la bordul unor ambarcaţiuni oferite de traficanţi şi aflate de cele mai multe ori în stare precară, fapt ce a provocat naufragii soldate cu mii de victime în fiecare an, numai anul trecut murind în urma unor asemenea accidente circa 5.000 de migranţi. Potrivit ministrului maltez de externe, UE intenţionează să sporească ajutorul financiar destinat ţărilor din Africa şi Orientul Mijlociu şi cooperarea cu acestea pentru a stăvili fluxul migrator. El a subliniat că un element important al acestei strategii trebuie să fie cooperarea cu Egiptul, inclusiv în problema rutelor de tranzit folosite de migranţi, conform Agerpres. Ministrul George Vella a mai menţionat că va examina ideea creării unor centre de procesare a cererilor de azil în Egipt şi în alte ţări aflate pe rutele de tranzit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.