Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii khmerilor roşii REFUZĂ să recunoasă GENOCIDUL din Cambodgia

AFP
Nuon Chea Khieu Samphan

Cei mai importanţi doi lideri ai khmerilor roşii încă în viaţă au continuat să nege vineri existenţa oricărui 'genocid' în Cambodgia, la ultima audiere a celui de-al doilea proces al lor pentru crime împotriva umanităţii, transmite AFP, potrivit agerpres.

După peste trei ani de audieri, în timpul cărora mai mult de 100 de martori au fost chemaţi în instanţă pentru a denunţa decapitările, violurile, căsătoriile forţate sau actele de canibalism, verdictul este aşteptat în lunile următoare.

Citeşte şi: Atac DEVASTATOR al Rusiei în Siria. Poziţiile SI au fost luate în colimator - VIDEO

"Vietnamul a inventat această idee inacceptabilă a genocidului cambodgian", a spus în concluzie fostul lider al regimului 'Kampuchea Democrată', Khieu Samphan, 85 de ani, reluând o retorică clasică împotriva marelui stat vecin.

El a respins de asemenea ideea că ar fi fost la curent cu politica de epurare a societăţii care a dus la moartea a două milioane de cambodgieni, un sfert din populaţie, decedaţi din cauza epuizării, foametei sau în urma torturilor şi execuţiilor.

Evocând afirmaţiile unor martori, el a adăugat: "Ei au făcut uneori referire la mine ca la un criminal. Însă resping ferm termenul de criminal".

În vârstă de 90 de ani, ideologul regimului, Nuon Chea, a refuzat să ia cuvântul şi a urmărit la această ultimă audiere din cadrul procesului dintr-o celulă special amenajată în tribunal, pentru ca el să poată asista la procesul său în ciuda stării sănătate fragile.

Citeşte şi: Turcii au venit în Qatar şi nu mai vor să plece. Baza militară va avea regim de permanenţă

"Nuon Chea a glumit pe seama faptului că este condamnat din nou la închisoare pe viaţă. El nu ia această instituţie în serios", a declarat avocatul său, Victor Koppe, în faţa acestui tribunal internaţional creat cu sprijinul ONU.

Nuon Chea şi Khieu Samphan, singurii înalţi oficiali încă în viaţă ai regimului lui Pol Pot, sunt judecaţi pentru implicarea lor în genocidul vietnamezilor şi minorităţii musulmane Cham şi pentru alte crime comise în mai multe lagăre de muncă şi închisori între 1975 şi 1979 în Cambodgia.

Nuon Chea şi Khieu Samphan au fost deja condamnaţi la închisoare pe viaţă într-un prim proces.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.