Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii social-democraţi din Franţa nu se tem de Brexit: 'Europa e o forţă'

twitter.com
brexit

În jur de 15 lideri social-democraţi europeni, primiţi joi la Paris de preşedintele Francois Hollande, şi-au afirmat voinţa de a-şi convinge concetăţenii că "Europa este o forţă", a declarat şeful statului francez, citat de AFP. Cu trei săptămâni înaintea summitul european extraordinar post-Brexit de la Bratislava, Francois Hollande a apreciat că după plecarea anunţată a Marii Britanii din UE şi în contextul creşterii populismului, social-democraţii ar trebui să propună "o iniţiativă la înălţimea situaţiei". "Ei trebuie să-i convingă nu numai pe şefii de stat şi de guvern ci şi propriii lor cetăţeni că Europa este o forţă (...) care ne permite să ne controlăm destinul mai bine decât am putea s-o facem separat", a explicat el.

Ministrul german al economiei şi şeful Partidului social-democrat (SPD), Sigmar Gabriel, cancelarul austriac Christian Kern, prim-miniştrii grec, Alexis Tsipras, şi portughez, Antonio Costa, şi preşedintele Parlamentul European, Martin Schulz, au participat la reuniune. Şeful guvernului italian, Matteo Renzi, a renunţat la deplasare din cauza seismului care s-a soldat cu cel puţin 247 de morţi în centrul Italiei. Francois Hollande şi-a reamintit priorităţile: protecţia frontierelor europene de migraţia ilegală sau de terorism, creşterea economică şi mobilitatea tinerilor europeni. În ceea ce priveşte economia, el a spus că "nu este acceptabil ca marile grupurile internaţionale să poată obţine bogăţii în Europa, şi deci beneficii, şi să nu fie taxaţi în funcţie de aceste rezultate". Criticând "dumpingul fiscal" dar şi cel "social", el a făcut apel în numele liderilor prezenţi la "întărirea controalelor" privind lucrătorii detaşaţi şi la "revizuirea elementelor directivei" europene care reglementează această chestiune.

"Este necesar să punem pe masă în Europa un proiect progresist şi alternativ centrat pe creştere şi pe lupta împotriva şomajului" şi nu pe "austeritate", a subliniat la rândul său premierul grec Alexis Tsipras, care a cerut Europei "să se trezească", anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.