Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul grupului social-democrat din PE, mesaj despre viitorul guvern al României/ INTERVIU

gianni pittella

Liderul grupului social-democrat din Parlamentul European, italianul Gianni Pittella, a evectual o vizită în România, unde a observat mai multe proiecte și a participat la un eveniment organizat de PSD în Parlament. Cu această ocazie, Pittela a acordat un scurt interviu pentru stiripesurse.ro, în care a vorbit despre situația României în Uniunea Europeană, dar și despre viitorul guvern. Potrivit liderului grupului S&D, președintele Iohannis trebuie să respecte rezultatul votului de pe 11 decembrie și să desemneze un premier propus de partidul sau coaliția care va obține majoritatea.

Reporter: -  Ce părere aveți despre țara noastră, în calitate de persoană privată, nu de politician?

Gianni Pittella: - Eu frecventez România de 40 de ani. Am venit în România de cel puțin 50 de ani. Am niște legături de prietenie aici, chiar și în calitate de italian. Am o părere pozitivă despre România și apreciez colaborarea impecabilă cu Viorica Dăncilă și ceilalți eurodeputați români din grupul socialist.

R.: - Pentru că vizitați des România, cum vi se pare că a evoluat țara în ultimii ani?

G. P.: - Am văzut multe lucruri bune și în această dimineață (vineri - n.r.), care s-au realizat mai ales datorită Uniunii Europene. Am vizitat o grădiniță foarte mare, o universitate politehnică, am văzut inovații tehnologice, am vizitat o școală pentru educația alternativă a copiilor romi, am văzut o lucrare de infrastructură stradală care va decongestiona traficul în Piața Sudului. Nu vreau să spun că s-au rezolvat toate problemele, însă observ investițiile și cred că este corectă ideea propusă de PSD, de realizare a unui fond suveran pentru finanțarea investițiilor.

R.: - Spuneați în aprilie 2015 că ar fi corect ca România și Bulgaria să fie în spațiul Schengen. A trecut un an și jumătate și încă nu suntem în Schengen. Cine greșește și ce se poate face?

G.P.: - Eu sunt parlamentar european, lider de grup parlamentar. Parlamentul European are o poziție în favoarea includerii României în Spațiul Schengen, dar nu decidem noi. Decizia este luată de Consiliul European și liderii guvernelor. Eu insist, din calitate de europarlamentar, ca această viză Schengen să se garanteze și românilor.

R.: - Sunteți liderul grupului socialist din Parlamentul European. Credeți că mai poate fi vorba despre o Europă socială, în contextul provocărilor financiare și sociale la care este supusă Uniunea Europeană: criza refugiaților, migrația internă dintre statele sărace spre statele mai bogate?

G.P.: - Aveți dreptate. Astăzi nu putem vorbi despre Europa socială. Dar noi lansăm ideea unei noi agende sociale pentru Europa. În ultimii ani, am vorbit prea mult despre bănci, despre puteri financiare, despre legi de buget, și nu s-a vorbit foarte mult despre persoane. Noile studii de impact trebuie să pună în centru persoana, nevoile sale. Noi ne gândim la un fond de garantare pentru tineri, la ajutorul acordat șomerilor, ne gândim la paritatea între femei și bărbați, ne gândim la măsuri care să elimine evaziunea și fraudele fiscale. Este inacceptabil ca muncitorii români să plătească taxe atât de mari pentru multinaționalele americane care operează în Europa. Am spus că ori se prezintă o directivă care să afirme principiul că taxele se plătesc acolo unde există profit, ori grupul socialist nu va mai susține Comisia Junker.

R.: - Există în Uniunea Europeană o tendință de discriminare la adresa românilor în privința drepturilor sociale. Este o tendință normală? Dacă nu, ce se poate face?

G.P.: - Nu este normal să existe acest forme de discriminare, pentru că românii sunt cetățeni europeni, oriunde ar lucra. Noi dorim ca drepturile cetățenilor europeni să fie respectate și când lucrează în afara propriei țări.

R.: - România a avut în ultimul an un premier tehnocrat. Credeți că aceasta este o soluție bună sau ar trebui să se revină la un guvern politic?

G.P.: - Un guvern tehnocrat poate fi o soluție de moment într-o situație excepțională. Dar astfel de perioade ar trebui să fie foarte bine delimitate în timp. Regula democrației nu prevede soluții tehnocrate pe termen lung. Guvernul trebuie să derive din votul cetățenilor. Eu nu renunț la valorile democrației. Când românii se vor exprima prin vot și vor indica o forță politică majoritară, acea forță politică trebuie să-și asume dreptul și responsabilitatea guvernării.

R.: - Guvernul din ultimul an nu a avut performanțe foarte bune în privința absorției fondurilor europene. Cum pot ajuta instituțiile europene în acest domeniu?

G.P.: - Din păcate, acest lucru depinde de guverne. Nu există o implicare directă a Comisiei Europene. Doamna comisar Corina Crețu poate asigura asistența tehnică, dar nu se poate sustitui guvernului național. Competența atragerii fondurilor europene aparține guvernului.

R.: - Ce părere aveți despre românii din Italia? Aveți un mesaj pentru ei?

G.P.: - Cei pe care îi cunosc sunt persoane extraordinare. Transmit un mesaj de mare prietenie. Popoarele noastre sunt legate din punct de vedere istoric, avem rădăcini comune. Cred că nimeni nu poate distruge această legătură de solidaritate între poporul român și cel italian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.