Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul opoziţiei socialiste spaniole anunţă un acord cu premierul conservator asupra lansării unei reforme constituţionale

elpolitico.com
mariano rajoy

Liderul opoziţiei socialiste spaniole, Pedro Sanchez, a anunţat miercuri că a convenit cu premierul conservator Mariano Rajoy asupra lansării unei reforme constituţionale care ar putea duce la schimbarea modului de administrare a regiunilor autonome ale Spaniei, inclusiv Catalonia, relatează Reuters şi AFP. Cei doi lideri sunt în favoarea creării unei comisii care să analizeze actualul sistem de autonomie regională, urmând ca peste şase luni parlamentul spaniol să înceapă dezbaterea asupra reformelor constituţionale, a menţionat Sanchez.

"Am convenit că a venit momentul să abordăm reforma constituţională", a spus preşedintele PSOE, care a precizat că dezbaterea care va avea loc în Camera deputaţilor va permite să se discute despre cum "va rămâne Catalonia în Spania, şi nu cum va pleca". Liderul socialist a adăugat că susţine solicitarea premierului ca liderul catalan Carles Puigdemont să-şi clarifice poziţia în ce priveşte declararea independenţei faţă de Spania şi a precizat că va sprijini eventualele măsuri constituţionale ale guvernului de la Madrid dacă Puigdemont nu răspunde la această solicitare sau dacă declară independenţa, conform Agerpres.

Şeful executivului catalan a anunţat marţi seară o suspendare a declaraţiei de independenţă a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un 'stat independent', dar că acest proces ar trebui să fie îngheţat în aşteptarea altor tratative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.