Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul senatorilor PSD: România nu este pregătită să preia președinția UE

serban nicolae

România nu este acum foarte pregătită pentru a prelua preşedinţia Uniunii Europene, a apreciat vineri preşedintele grupului senatorilor PSD, Şerban Nicolae.

Citește și: Sorin Blejnar e TERMINAT: Anunțul făcut de judecători

Citește și: Adrian Năstase, REVOLTAT: 'România e într-o poziţie INGRATĂ ce aminteşte de izolarea din anii '90'

"România nu este, probabil, foarte pregătită la acest moment să preia preşedinţia Uniunii Europene, dar încă este timp. Guvernul are un program suficient de strict şi precis determinat. Parlamentul, dincolo de disputele fireşti şi chiar necesare într-o democraţie, va reuşi probabil să se coaguleze în aşa fel încât pe câteva teme importante să-şi găsească resurse de coeziune şi de consens", a afirmat senatorul Nicolae.

El şi-a explicat punctul de vedere prin vulnerabilitatea pe care o prezintă România din cauza imaginii create în domeniul corupţiei.

"Din păcate, România a fost vulnerabilizată în ceea ce priveşte imaginea şi capacitatea instituţională. Această temă politicianistă a corupţiei din România, pe de o parte, a paralizat o bună parte din eforturile reale făcute în faţa unui fenomen de care nu facem abstracţie şi care există şi în ţara noastră, corupţia. Pe de altă parte, a prezentat România aproape exclusiv din această perspectivă. Este foarte greu să te prezinţi partenerilor europeni ca un partener egal, ca un actor cu aceleaşi puteri şi perspective din moment ce încă forţe din România cred că obţin un profit politic din această imagine vulnerabilă, de stat cu structuri slabe, cu instituţii afectate de corupţie, cu populaţie neomogenă şi foarte atrasă de conflictele şi tensiunile sociale", a mai spus senatorul PSD.


Cea mai mare provocare pentru România în momentul preluării preşedinţiei semestriale a Consiliului UE va fi, în opinia lui, cea legată de relaţiile dintre Marea Britanie şi UE. 

"Sper că va fi o preşedinţie de succes, pentru că nu există scuză în cazul în care preşedinţia României ar eşua fie şi într-un singur domeniu. Mai ales în cele cheie şi de interes european va trebui ca România să se prezinte la standardul cel mai potrivit", a mai spus Şerban Nicolae. 

Premierul Sorin Grindeanu şi miniştri şi senatori PSD, alături de preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, s-au întâlnit joi şi vineri, la Tulcea. La reuniunile, în timpul cărora noii parlamentari au fost familiarizaţi cu procedurile şi cu modul de abordare a problemelor de interes local şi naţional, au participat şi miniştri, întâlnirile fiind apreciate de sursa citată drept "consistente". 

Liderii PSD au fost vineri după-amiază în excursie în Delta Dunării, iar potrivit senatorului Şerban Nicolae întâlnirea de la Tulcea se va încheia seara. 

România va asigura preşedinţia UE în perioada 1 ianuarie - 20 iunie 2019 şi va avea misiunea de a organiza reuniunile statelor membre şi de a stabili agenda discuţiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.