Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul turcilor din Bulgaria este împotriva referendumului lui Erdogan. 'Vrea SULTANAT!'

Liderul istoric al minorităţii turce din Bulgaria, Ahmed Dogan, l-a acuzat vineri pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că încearcă să restabilească 'sultanatul' otoman, calificând drept 'nebunie' referendumul instituţional organizat de Ankara în aprilie, informează AFP, conform agerpres.

Acest referendum, prevăzut pentru 16 aprilie, ar putea transforma republica moştenită de la Kemal Ataturk în 'sultanat', a declarat Dogan, liderul principalului partid al minorităţii turce bulgare, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL), într-un 'mesaj politic' scris.

Un avion de pasageri A PIERDUT o elice în timpul zborului - FOTO

Referendumul turc, prin care Erdogan speră să obţină o consolidare a puterilor prezidenţiale, este o 'nebunie' ce vizează 'să restabilească şi să confere legitimitate unui neo-otomanism', a adăugat Dogan, cu referire la fostul imperiu turc.

Comunitatea turcofonă din Bulgaria pare să fie divizată înainte alegerile legislative bulgare anticipate din 26 martie.

Dogan şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la 'presiunile, racketul, şantajul şi ameninţările' constatate, potrivit lui, în timpul campaniei electorale turce, inclusiv în diaspora din Europa.

'Miza este imensă. Nu vom fi surprinşi de un transfer al conflictelor şi confruntărilor în Balcani şi în Europa', a subliniat Dogan.

Suma COLOSALĂ pe care Biserica Anglicană a plătit-o 'să închidă gura' minorilor abuzati SEXUAL

Al treilea partid al Bulgariei până în prezent, cu circa 15% din sufragii, MDL, tradiţional rezervat faţă de Erdogan, se confruntă cu o concurenţă din partea unei noi formaţiuni turcofone, Dost, susţinută deschis de puterea turcă.

Acest sprijin a dus la o degradare a relaţiilor dintre Bulgaria şi Turcia, Sofia acuzând Ankara de 'ingerinţă' în politica sa internă. Ambasadoarea Bulgariei în Turcia, Nadejda Neinski, a fost chemată joi la Sofia, pentru 'consultări'.

u toate acestea, premierul interimar al Bulgariei, Ognian Gerdjikov, a dat asigurări vineri că va face în aşa fel încât aceste 'tensiuni' cu Ankara să se aplaneze.

Reporterul britanic, care INVENTASE traficanţi de arme în România, şi-a văzut moartea cu ochii

În contextul crizei diplomatice între UE şi Turcia, Sofia este îngrijorată de posibilitatea ca Ankara să-şi deschidă frontiera cu Bulgaria pentru migranţi, al căror aflux s-a redus puternic.

Minoritatea turcă din Bulgaria număra circa 700.000 de persoane. Circa 200.000 de turcofoni de naţionalitate bulgară trăiesc în Turcia, dintre care o treime participă în mod regulat la scrutinele bulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.