Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liga Arabă susţine Arabia Saudită în faţa "acţiunilor ostile" ale Iranului

arabia saudita

Liga Arabă susţine Arabia Saudită în faţa "acţiunilor ostile" ale Iranului.  Ţările Ligii Arabe şi-au exprimat duminică "solidaritatea totală" cu Arabia Saudită faţă de "acţiunile ostile" ale Iranului, într-un moment în care o gravă criză diplomatică opune cele două puteri regionale, constată AFP.

Organizaţia panarabă a condamnat în special "declaraţiile iraniene ostile", care au urmat execuţiei la începutul lunii ianuarie în Arabia Saudită a unui demnitar religios şiit, Nimr al-Nimr, într-un comunicat comun al şefilor diplomaţiei ţărilor din Liga Arabă, reuniţi la Cairo. Liga Arabă a calificat declaraţiile Iranului şiit cu privire la aceste execuţii drept "ingerinţă flagrantă" în "problemele interne ale Regatului" saudit, putere regională sunnită.

Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) îşi exprimase deja sâmbătă "sprijinul total" pentru Arabia Saudită, ameninţând că "va lua şi alte măsuri împotriva Iranului dacă această ţară îşi continuă agresiunile". În timp ce şefii diplomaţiei arabe erau reuniţi la Cairo, ministrul afacerilor externe iranian acuza Riadul că utilizează criza diplomatică pentru a "crea tensiuni" şi a "influenţa negativ criza siriană". ONU speră de fapt să înceapă din 25 ianuarie la Geneva negocieri între regimul preşedintelui Bashar al-Assad, susţinut de Teheran, şi rebelii care îi combat guvernul, sprijiniţi de Arabia Saudită.

"Nu vom permite acţiunilor saudite să aibă un impact negativ asupra rezolvării crizei siriene", a subliniat ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif. Omologul său saudit la Cairo a răspuns că, dimpotrivă, ţara sa "susţine pe deplin" a negocierilor pentru pace în Siria. "Este în continuare de actualitate, noi credem în aceasta şi susţine pe deplin procesul, în pofida diferendelor cu Iranul", a insistat şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir. La rândul său, emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, aflat în vizită la Teheran, a asigurat că criza diplomatică între cele două regimuri rivale ale regiunii nu va afecta negocierile cu privire la Siria, spun cei de la Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.