Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE STIRIPESURSE.RO Dezbaterea prezidențială din SUA. Trump vs. Clinton/ VIDEO

twitter.com
republicani democrati usa

stiripesurse.ro vă transmite LIVE, dar și în format LIVE TEXT mult așteptata dezbatere prezidențială din SUA dintre candidatul republican Donald Trump și candidatul democraților, Hillary Clinton:

Vezi și: Clinton vs. Trump: Profesorul care a prezis corect președinții SUA în ultimii 30 ani dă verdictul

Vezi și: Gabriela Firea cheamă procurorii: 'E faptă penală'

-Moderator: Aici se încheie dezbaterea din aceasta seara. Urmaroarele dezbateri vor fi pe 8 si 19 octombrie in Palm Beach/Virginia.

-Trump: Voi fi un bun președinte. Voi face America mare din nou. Vom combate coruptia. Vrea ca SUA sa fie mare si nu cred ca Hillary va reusi.

-Clinton: Imi place democratia si voi accepta rezultatul. E vorba de viitorul si de tara pe care ne-o dorim. Mergem la vot pentru ca totul va depinde de el.

-Moderator: Unul din voi nu va castiga

-Trump: Ea vorbeste in sistem publicitar. La un moment dat voiam să spun ceva dur de ea si familia ei, dar a cheltuit sute de mii de dolari pentru acuzatii la adresa mea. Dar să vă spune ceva, nu ai castigat nimic!

-Clinton: Acum vorbeste de stofa. Vorbim de un om care jigneste tot timpul. A facut-o pe o latino-americana purcica si ea acum va vota.

-Trump: Are stofa sa faca afaceri proate, Are stofa, dar nu care trebuie.

-Clinton: Cand merge in multe tari si cand sta in fata Congresului atunci sa spuna ca nu am stofa

-Trump: Ca sa ajungi presedinte trebuie sa ai o anumita stofa. Ei au bani, Arabia Saudita si altii, doar trebuie negociat cu ei.

-Moderator: Dna Clinton e acum prima femeie candidat

-Trump: Hillary va va spune sa ii vizitati pagina de internt. ISIS e acm peste tot si e greu de infrant. Si eu vreau sa ajut Japonia si alti aliati, dar ei trebuie sa inceapa sa plateasca. Ea nu spune asta. Aceste lucruri de care a vorbit putea sa le faca pana acum.

-Clinton: Cuvintele conteaza si ca si candidat si ca si presedinte. Vreau sa asigur tarile prietene ca ne vom tine de cuvant si ca vom respecta acordurile existente. Ne vom tine de cuvant. E clar ca avem probleme cu Iran. Dar Donald nu spune ce ar face efectiv daca tot critica acest acord care ne da acces la aceste facilitati nucleare. El ne spune ca are un plan secret, dar eu cred ca singurul secret e ca nu are nici un plan. Trebuie sa fim foarte concreti - ne vom respecta valorile? Intentionez sa fiu un lider si in tara si in afara tarii. Nu putem sa ii lasam pe cei care vor sa destablizeze lumea.

-Trump: Rusia de exemplu are capabilitati mai bune ca noi. Trebuie sa tinem pasul. Trebuie sa fim pregatiti. Uitati-va la Coreea de Nord. Vedeti China? Este puternica. Și iranul la fel, Trebuie sa faca ceva in Coreea de Nord, in Yemen. De ce nu faceti ceva pentru tarile astea. Folosim de bani foarte multi pentru ostatici. De ce nu facem ceva, acorduri care sa nu ne aduca aici?

-Moderator: Siguranța statului.

-Trump: Sunt de acord cu un lucru. Armele nucleara sunt principala amenintare si nu incalzirea globala. Noi pazim Germania, pazim Japonia si ei nu platesc pentru asta. Daca nu platesc si ei nu putem sa ii tot pazim. Platesc si ii pazim sau se pazesc singuri, e simplu.

-Clinton: Hai sa vorbim de NATO. Se spune ca oricine ataca un stat membru e un atac impotrva tuturor membrilor. Asta a fost Afganistan. Cand am fost secretar de stat Oranul era departe de construi o vorba. Construisera centrifuge deja si am reusit sa stragem o coalitie pentru a-i obliga sa stea la masa si fara a trage un foc de arme. Inseamna diplomatie. Trump vorbea de aruncare peste bord si un nou razboi. El a spus ca nu ii pasa daca alte tari au arme nucleare, dar noi am facut ce am putut ca sa nu proliferam asta. Daca ar fi un razboi nuclear in Asia de Sud DISTRACTIE PLACUTA? Nu e bun abordearea asta. Eu cred ca nu ar trebui sa aiba accea la asta grupuri.

-Trump: E o tampenie mediatica lansata de ea. Am fost contra acestui razboi. Asta am spus intotdeauna. Am spus ca e o tampenie acest razboi. A cheltuit sute de mii de dolari pe publicitate pentru asta. Punctul meu forte e temperamentul pentru stiu sa imping, stiu sa castig.

-Moderator: Dar ati fost de acord cu razboiul din Irak?

-Trump: ISIS Nici nu trebuie sa existe. Erati secretar de stat cand acesta a crescut

-Clinton: Sa trecem mai departe...

-Trump; Conclucram cu ei si unte unde am ajuns, in ce haos? Iran. Sunt om de afaceri si am si bun simt. Nu toate tarile isi aduc contributia care trebuie si doi, nu se concentreaza pe terorism. Platim 70% din cheltuielile NATO si nu e in regula. Trebuie sa infrangem ISIS si asta rapid.

-Clinton: si a susținut si interventia din Libia. George W Bush a incheiat acordul sa aduca trupele acasa si nu Obama. Sunt f multmita de interventia serviciilor de informatii si trebuie sa conclucram indeaproape cu aliatii nostrii, ceea ce Donald nu susține. Donald a tot insultat aliatii  nostrii musulmani. Trebuie sa conclucram cu ei pentru ca ei sunt in linai intai.

-Trump: Gresit

-Clinton: Donald a susinut interventia din Irak...

-Trump: Ea vorbeste de  invingerea ISIS. Ea si Oabama au creat un vid. Incearca de mult sa ii scoata si se pare ca ei au lasat trupe in urma. Am mai spus asta, ei nu s-ar mai fi putut descurca fara petrol, dar noi am inventat Libia.

-Moderator: Sunt cetateni americani care au fost implicati in atacuri pe teritoriu american. Ma refer la Orlando...

-Clinton: Am pus la cale un plan de invinge ISIS. Cred ca ar trebui sa le blocam net-ul prin atacuri aeriene și prin a susține parteneriatul arabo-kurd si inregistram progrese. si cred ca vom reusi sa ii scoatem din Irak si Siria. Trebuie sa fim mai preocupati de cei care ii sustin voluntar cu bani si am facut asta cat am fost secretar de stat. Trebuie sa invingem iSIS.

-Trump: Ma susțin mii si mii de politisti si militari. Uitati-va unde am ajuns. Ea tot bate moneda pe Rusia, dar poate o fi fost Rusia, China sau alte tari. Bernie Sanders a profitat de situatie. Problema e ca sub presedintele Obama am pierdut controlul asupra lucrurilor le controlam inainte. Uitati-va la ISIS pe internet. Ne bat la propriu, Am un copil de 10 ani si e atat de bun la calculatoare. Sunt prea multe lucruri pe care le facem atat de bine.

-Clinton: E o provocare a viitorului presedinte. Sunt 2 tipuri de atacuri: grupuri care o fac pentru diferite scopuri si actori statali ca Rusia. Rusia recurge la aceste metode și stiu ca Donald are o pozitie speciala fata de Putin. Poate le va permite mai usor accesul la informatii sensibile. SUA au insa o capacitate sporita de a bloca aceste atacuri si o vom face. Am fost socata cand public Donald l-a invitat pe Putin sa ne sparga sistemele.

-Moderator: Trecem la securitatea statului. America e supusa unor atacuri cibernetice

-Trump: L-ai tratat cu foarte multă lipsă de respect pe Obama si acum vii și ne spui cat de multi il respecti. Nu merge acum sa schimbi politica. Am fost la o fabrica a tatalui meu si am fost implicat in acest proces. Am fost absolviti de acuzatiile aduse. Ma uit la ce vrei sa imi faci și iti spun ca am fost absolviti de aceste acuzatii. Am deschis cluburi in locuri bogate si nu am facut nici un fel de discriminare. Mi s-au recunoscut meritele si sunt mandru.

-Clinton: Imi vine sa rad. Donald stia ca vom ajunge la acest subiect. El si-a inceput activitatea politica in baza acestot acuzatii cu iz rasist, ca presedintele nostru nu este un american. Donald si-a inceput cariera in 1973 acuzat de rasism de autoritatile judiciare pentru ca nu voia sa inchirieze unor afro-americani. L-a deranjat pe Obama pentru ca s-a batut toba pe acest lucru.

-Trump: Da. Eu am relatii excelente cu comunitatea afro-americana.

-Moderator: Vorbim de aceasta vindecare a natiei

-Trump: Am vorbit de certificatul de nastere. Nimeni nu a vorbit despre el si eu l-am facut sa il arate.

-Moderator: ati spus sub semnul intrebarii prezidentiabilitatea presedintelui Obama și dreptul lui de a ajunge presedinte.

-Clinton: Mă pregateam sa fiu presedinte

-Trump: Comunitatea afro-americana a fost dezamagita de autoritati. Aceasta comunitate a fost exploatata la maxim pentru a le obtine voturile. Vreau sa va spun de Detroit, Philadelphia, am fost peste tot si am vorbit cu acesti oameni. Ei sunt f suparati fata de ce li s-a promis și ce a facut.

-Clinton: Criminalitatea a scazut in mandatul actualului primar, nu al precedentului. Ce au facut ei e o treaba minunata. Deja o crima e prea mult. Trebuie metode efieciente, dar nu inseamna ca daca suna bine o sa si functioneze. Trebuie sa le respectam drepturile.

-Trump: Și eu vrea sa le interzic celor cu cazier sa cumpere arme. Eu vorbesc despre a lua arme din mainile bandelor. In New York politica Opreste si Perchezitioneaza a redus la jumatate infractionalitatea. De la 5000 la 2500 de situații. Aceasta politica a functionat bine.

-Clinton: Politia are probleme. Ar trebui antrenam politistii inat ei sa gandeasca altfel. Am stat de vorba cu un sef al Politiei si spunea ca sunt foarte multi oameni cu probleme psihice liberi pe strada.

-Moderator: Trebuie sa facem ceva doar pentru prejudecati?

-Clinton: Imi pare rau ca prezinta o imagine atat de rea. Ar trebui sa fim mandri de multe lucruri si cred ca sunt modalitati bune si altele rele de a avea grija e oameni. Eu cred in patrulele comunitare și cred ca infractionalitatea e la jumatate acum fata de anii 90. Dar prea mulți afro-americani si mexicani ajung la inchisoare si daca ne uitam sunt mai multe sanse ca ei pentru aceleasi fapte ca un alb sa ajunga la inchisoare. Trebuie un sistem mai bun judiciar care sa reduca acele condamnari mici care pun in inchisori pentru perioada mari. Cred ca masuri impotriva oamenilor trebuie facute. Avem prea multe arme militare in strada si politia e depasita. Trebuie sa votam pentru interdictia de a lua arme pentru cei cu cazier.

-Trump: In primul rand doamna nu vorbeste de doua cuvinte: lege si ordine. In Charlotte, un oras in care am investiti si il cunosc, avem nevoie de ordine. Avem in tara nevoie de lege si ordine. M-am intalnit cu reprezentanti ai politiei si ma bucur de increderea lor. Sunt situatii in care mexicanii si afro-americanii traiesc in iad. Politia nu intra acolo si cum intri acolo esti impuscat. Aproape 4000 de oameni au fost ucisi in Chicago de cand Obama e presedinte. Trebuie sa readucem legea si ordinea la putere. Asta e in Chigago, dar in New York , domnul Giuliani aici prezent a facut ordine. Ea spune ca armele să nu ma poate fi în mânile oamenilor, dar eu cred ca trebuie pentrucă de multe ori politia nu ajunge la timp și infractorii au arme. E orasul lui Obama si tu ai asa ceva? Ce se intampla acolo e cumplit și sunt foarte multe locuri in care se intampla asta. Avem nevoie si ordine in orase, pentru ca afro-americanii si mexicanii sunt cei mai vulnerabili.

-Clinton: avem mult rasism in tara. La ce scoala inveti, unde lucrezi șicum te poziționezi in sistemul judiciar. Trebuie sa reconstruim relatiile intre politie si populatie. Politia trebuie bine antrenata si sa stie cand si cum sa reactioneze. Din prima zi a campaniei mele am vb de reforma sistemului judiciar. Trebuie cateva lucruri remediate. Trebuie sa luam armele din mâinile cui nu trebuie. e o epidemie de arme și multi tineri afro-americani mor din asta.

-Moderator: Mulți americani cred ca relatiile inter-rasiale sunt foarte precare in acest moment.

-Trump: am construit o companie minunata, incredibila. De 4 ori am folosit anumite legi care exista. Oameni care nu au fost platiti? Au fost platiti! Conduc o companie si ma ocup sa mearga bine. Ea nu spune de zecile de mii de oameni care au lucrat cu mine si sunt foarte multumiți. Facem chiar acum o surcursala chiar langa Casa Alba si deci intr-un fel sau altul ajung in zona. Noi nu construim nimic și sunt companii naționale subfinanțate.

-Clinton: Ia-i tepuit. Sunt usurata ca raposatul meu tata nu a facut afaceri cu tine. Oamenii asteapta ca intelegerile sa fie respectata. Ati dus la faliment 7 companii. Esti regele datoriei si ne vorbesti de anagement?

-Trump: poate nu a facut o treaba buna

-Clinton: Nu ati platiti taxe federale multi ani si deci sa nu mai vorbim de jaf. Chiar seful dvs de campanie a spus ca afacerile tale au fost construite pe spinareaunuor mici intreprinzatori pe care ai refuzat sa ii platesti dupa ce au lucrat pentru tine. Avem in public un arhitect care a lucrat pentru tine si nu ai vrut sa il platesti.

-Trump: Nu e o greșeală. A fost ceva dinadins. Cand oamenii tai invoca al V-lea amendament e ceva jenant. Acei 560 mil de usd se regasesc acolo și va spun eu ca sunt si mai putini. Va pot da o lista de banci, am o companie buna si angajai bine platiti . Cred ca a venit momentul ca tara sa fie condusa de cineva care stie sa faca afaceri , sa conducă. Am cheltuit bani peste tot și aeroporturile noastre arata ca in lumea III. Avem nevoie de spitale ni, de drumuri noi si nu avem bani pentru ca au fost risipiti

-Clinton: A fost o greseala. Dacă ar fi să o iau de la capat nu as mai face aceeasi greseala.

-Moderator: Dar și dvs ati sters niste e-mail-uri.

-Clinton: Timp de 40 de ani toti candidatii au publicat aceste rapoarte, dar tu Donald nu o faci? De ce nu le face? Poate nu e asa bogat pe cat pretinde, poate nu este atat de caritabil pe cat spune. Uni jurnalisti ne-au spus ca 640 de milioane de dolari in unele afaceri și au fost ani în care nu au platit acele taxe. Poate ca lumea nu stie tot. Poate nu sunt prea interesante datele lui fiscale, dar poate publicul ar trebui să știe. Intrebarea este dacă va ajunge la Casa Alba care sunt acele secrete si care sunt cei din spatele lui.

-Trump: de ce a șters aceste e-mail-uri?

-Moderator: e negociabil?

-Trump: am transmis aceste rapoarte si nu ma ascund. Fiscul face acest audit șo le voi face publice mail-urile sterse doamna Clinton voi face si eu public datele financiare.

-Moderator: aveti dreptul să faceti publice aceste date

-Trump: am trasmis deja un raport de 160 de pagini. E vorba de ultimii ani și de genul asta de gandire are nevoie tara pnetru ca toti avemun deficit comercial de aproape 800 de miliarde de usd. Cine le renegociaza?

-Moderator: Americanii nu au voie să stie daca exista aici un conflcit de interese?

-Trump: Vorbărie a unui politician. Oamenii au nevoie acum de locuri de muncă. Din anii 20 nu sta asa rău. Suntem intr-o bula foarte rea și nefericita. Credeti-ma ca ziua in care Obama va pleca sa joace golf va creste si mai tare aceasta problema

-Clinton: e o smecherie a la Trump. Eu vreau un invatamant mai extins gratis. De asta avem nevoie in America și nu avantaje pentru cei de sus

-Trump: pentru mine și familia mea ai zis? Cât?

-Clinton: M-am uitat pe programul dvs si nu ar păraea rău, dar când am văzut ce s-a propus imi dau seama că e un avantaj pentru mine și familia mea

-Trump: Nu e nimic nebunesc în a face asta, în a scădea taxele.

-Clinton: am un presentiment că se va da vina pentru tot pe mine

-Trump: Eu propune scăderea impozitelor pentru că imi doresc intarirea taxei de mijloc și reintoarcerea investitorilor. Oamenii pleacă pentru ca taxele sunt mari. Dacă câștigă oameni ca dna Clinton ne vom pierde definitiv. Republicanii și democrații sunt de acord trebuie să facem asta. Banii trebuie readuși în țară și de aceea avem nevoie de un leadership.

-Moderator: Unul propune scăderea taxelor, altul mărirea lor pentru anumite categorii

-Trump: nici nu măm mir. Tu spui dusmanului direct strategia toata viața

-Clinton: Eu măcar am un plan să combat criza

-Trump: Intrați pe pagina ei și veți vedea cum cresc taxele.

-Clinton: Mă așteptam că vor fi asemenea acuzații. E vorba de fapte. Dacă intrați pe pagina mea de internet și veți vedea ce propun eu acolo. Prin planul tău vom crește datoria statului, dar eu am propus cresterea taxelor pentru instariti.

-Trump: Da, va fi cea mai mare scădere de taxe de la Reagen încoace.

-Clinton: Noi avem un plan clar

-Trump: Ba am, e America mare din nou

-Clinton: NU ai program

-Trump; E vina lui Obama? E vina lui Obama?

-Clinton: Tu trăiești în lumea ta

-Trump: Ai spus că e deal-ul de aur

-Clinton: NU este așa!

-Trump: De ce nu ați făcut asta până acum? De 20 de ani? Mergeți în acele orașe, în Michigan, în Ohio și veți vedea. Soțul dvs a făcut asta, el a încheiat acele contracte. Dacă ați câștiga ați pune în practică acest parteneriat

-Clinton: Soțul meu s-a descurcat foarte bine atunci. Trebuie stabilitate. Vom transpune acordurile deja încheiate. Am crescut deja exporturile cu 30% către China.

-Trump: S-au pierdut foare mulți bani. Cred în toate formele de energie. Se pierd mulți bani aici. Nu ne putem face că nu există aceste datorii. Vreau să vă spun un lucru - trebuie să ne străduim mai bine să ne păstrăm locurile de muncă: Michigan, Ohio... unde oamenii pleacă din companii, din orașele lor. De ce nu ați făcut asta până acum?

-Clinton: Până acum 8 ani nu era așa. A venit criza și unul ca Donald cumpăra și spera ca totul să se prăbușească. Suntem pe marginea prăpastiei și trebuie să ne salvăm. Planul lui Donald de impozitare va crește datoria țării suportată de pătura de mijloc vom pierde multe locuri de muncă. În planul meu vom avea noi locuri de muncă pentru că vrem să investim în locuri. Se pot crea multe locuri de muncă. În energie de ex.

-Trump: Companiile pleacă pentru exportă cu taxe. Mai bine pleacă decât să trimit direct de acolo. Asta trebuie să înceteze.

-Moderator: Cum veți opri acestă plecare?

-Trump: Trebuie să renegociem contractele cu alte țări. China, Mexic... Ei ne fură locurile de muncă. Noi când le vindem lor, dar când ei ne vând nouă nu mai e taxă. E bine doamna Clinton? Eu vreau să fiți fericită. De ce nu ați renegociat aceste contracte? Ce se întâmplă cu economia noastră? Sunt bani mulți.

-Moderator: Cum le veti spune investitorilor să se reintoarca?

-Hillary Clinton: Trebuie multe negociate. Genul de programe pe care îl are Trump e dur. Ar fi cea mai mare tăiere de impozitare. Eu cred că sunt și alte metode. Avem perspective diferite. Donald a avut mult noroc în viață și el crede că cu cât ajuți oamenii bogați va fi mai bine. Tatăl meu a muncit mult. Eu cred că trebuie să investim în clasa mijlocie și în educație.

-Donald Trump: Oamenii noștri pleacă în mexic. Chinezii dacă ne uităm se folosesc de noi ca de purceluși și nimeni din guvernul nostru nu i-a măsuri. În alte țări se iau măsuri. La noi se pleacă de peste tot. Cred că eu și Hillary suntem de acord că trebuie să împiedicăm să ni se mai fure locurile de muncă. Sute și mii de companii disponibiliezează salariații. Eu voi reduce cu 15% taxele pentru IMM-uri și sper că aceste companii se vor extinde. Trebuie să împiedicăm să ni se mai fure locurile de muncă.

-Hillary Clinton despre locurile de muncă: Îmi doresc locuri de muncă pentru toți. Trebuie educație.

-candidații au intrat în sala

-Moderator va fi Lester Holt de la NBC News care s-a instalat deja la pupitrul de unde va adresa intrebările. Pentru început a anunțat regulile dezbaterii.

-au intrat în sala de dezbateri Melania Trump și Bill Clinton

Duelul electoral, programat să se desfăşoare la o universitate din Long Island, New York, va începe la ora patru dimineaţa, ora României, fiind structurată pe şase segmente de câte 15 minute.

„Direcţia în care se îndreaptă America”, „Drumul spre prosperitate” şi „Securitate naţională” se numără printre temele de discuţie deja stabilite. De menţionat că vor mai exista alte trei teme, ce vor fi alese de moderator din actualitatea ultimelor zile.

Aşteptările mass-media sunt uriaşe: este posibil ca audienţa în SUA să fie în jur de 100 de milioane de telespectatori, comparabilă cu a unei finale a campionatului de fotbal american. Recordul de până acum în materie de confruntări electorale la TV este de 80 de milioane de telespectatori, la dezbaterea din 1980 dintre democratul Jimmy Carter, aflat la finalul mandatului prezidenţial, şi republicanul Ronald Reagan, care avea să-i urmeze la Casa Albă.

Aşteptările mass-media sunt uriaşe: este posibil ca audienţa în SUA să fie în jur de 100 de milioane de telespectatori, comparabilă cu a unei finale a campionatului de fotbal american. Recordul de până acum în materie de confruntări electorale la TV este de 80 de milioane de telespectatori, la dezbaterea din 1980 dintre democratul Jimmy Carter, aflat la finalul mandatului prezidenţial, şi republicanul Ronald Reagan, care avea să-i urmeze la Casa Albă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.