Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Alegeri CRUCIALE în Rep. Moldova. PRIMELE REZULTATE ÎN JURUL OREI 22.00

facebook.com
coada vot moldova oameni

Prezența la vot, LIVE:

UPDATE: 22.00 - Seful Comisiei Electorale Centrale anunță că o serie de secții din afara țării și din tară și-au prelungit programul pentru a da ocazia mai multor alegători să voteze.

UPDATE 21.45 - Până la ora 21:00 au votat 1.601.370 de moldoveni. Totuşi numărul celor care votează este în creştere, deoarece procesul de votare continuă în secţiile de peste hotare.

Rata de participare la vot, la ora 21:00 este de 53.27%, cu 4.32% mai mult decât în primul tur.

Cei mai mulţi dintre alegători au fost persoanele cu vârsta peste 57 de ani.

În turul II, tinerii cu vârstele cuprinse între 18 şi 25 de ani au înregistrat o participare activă la vot, faţă de turul I.

O prezenţă activă la vot a fost înregistrată şi în diasporă.

UPDATE: 21.30: Igor Dodon: ”Avem informații că am câștigat”

UPDATE 21.15 - Candidatul socialiștilor, Igor Dodon, a criticat dur Guvernul pentru ca nu a organizat cum trebuia alegerile desi toate datele anuntau o prezenta uriasa la urne. El le-a cerut tuturor din Moldova echilibru si apel la ratiune pentru toti participantii. Un mesaj pentru Maia Sandu: ”Indiferent care va fi rezultatul sa chemam oamenii la calm. Nu avem nevoie de destabilizare in tara noastra”.

UPDATE 21.10 - Rezultatele vor începe să apară la CEC în jurul orei 22.00 când va avea loc și ședința Comisiei. STIRIPESURSE.RO va urmări de aproape evenimentele și va reveni cu cele mai noi date despre turul 2 al alegerilor prezidențiale.

UPDATE 21.05: Maia Sandu a declarat că scrutinul a fost organizat prost și a cerut intervenția Serviciului de Informații și Securitate pentru a verifica unde au ajuns cele 6 mii de voturi destinate sectiilor din Portugalia care nu au ajuns la destinație. Ea a insistat ca nereguli majore au fost constate si in Moldova si ca acum toti suporterii ei sa se concentreze pe numaratoarea corecta a voturilor.

Update ora 21.00 - Urnele s-au închis pe teritoriul Republicii Moldova.

UPDATE 20.50: Protest n fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Mai multe persoane cer demisia conducerii CEC.

Protestul vine după ce în mai multe secții de votare de peste hotare nu au ajuns buletine de vot, iar sute de persoane nu au putut să-și exercite dreptul fundamental de a vota.

Protestatarii scandează „Demisia! La pușcărie!”.

 

UPDATE 20.20: Se semnalează cozi imense în Diapora acolo unde secțiile de votare sunt luate cu asalt:

content-image

UPDATE 18.00: SCANDAL în diaspora la alegerile din Moldova: Maia Sandu cere demisia unor oficiali

UPDATE 16.30: Candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu, a atras duminică atenţia asupra cozilor de la unele secţii de votare din diaspora şi i-a îndemnat pe oameni ca, pentru fiecare vot obstrucţionat, să "sune acasă" şi "să aducă două voturi în ţară".

"Oamenii din diaspora stau la rânduri enorme pentru a vota!", a postat Maia Sandu pe Facebook, însoţindu-şi textul cu două fotografii în care se pot vedea cozi de sute de persoane aşteptând să voteze în străinătate. "În unele secţii de votare din afara ţării numărul buletinelor de vot e pe sfârşite. Nu plecaţi. Iar pentru fiecare vot obstrucţionat în afara ţării, sunaţi acasă şi aduceţi două voturi aici, în ţară!", a mai scris candidata proeuropeană.  "Nu pot ei fura, cât putem noi vota!", şi-a încheiat ea mesajul de pe Facebook.

UPDATE: 15.37 Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat (PD), controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a declarat duminică, după ce şi-a exprimat votul în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, că indiferent de rezultatul scrutinului, "Republica Moldova rămâne pe calea europeană", informează Deschide.md.

Într-o postare pe Facebook, Plahotniuc a anunţat că a votat pentru 'stabilitate' şi 'linişte' în ţară, dar în acelaşi timp împotriva 'demagogiei' şi 'populismului'. 

"Moldova are nevoie de un preşedinte echilibrat, care să nu facă din instituţia prezidenţială un centru de scandal politic, ci un centru de echilibru instituţional", a scris el, potrivit Deschide.md. 

"Indiferent de rezultatul votului, Republica Moldova rămâne pe calea europeană, iar printre priorităţile majorităţii parlamentare şi ale guvernării rămâne modernizarea ţării, rămân reformele, care să aducă o viaţă mai bună oamenilor", a adăugat Plahotniuc. 

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a avut loc la 30 octombrie, Plahotniuc a declarat că a votat pentru candidatul care a spus că nu are nevoie de susţinerea lui, făcând referire, fără a-i menţiona numele, la Maia Sandu.

UPDATE 15.00 Liderul Platformei Dreptate şi Adevăr (DA), Andrei Năstase, a declarat că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale care are loc duminică în Republica Moldova reprezintă o şansă ca cetăţenii "să protesteze împotriva celor care ne-au batjocorit ţara de-a lungul timpului", invocând "mobilizarea frauduloasă", "la limita bunului-simţ" din anumite zone, informează Agerpres.

"Am votat, ca şi în primul tur, pentru schimbarea lucrurilor în bine în Republica Moldova. Am votat pentru un trai mai bun. Am votat pentru viitorul copiilor mei şi al întregii ţări. Am votat pentru decenţă în viaţa politică şi în viaţa noastră de zi cu zi", pentru că "ea poate face schimbarea mult aşteptată" de cetăţenii Republicii Moldova, a spus, la ieşirea de la vot, liderul Platformei Dreptate şi Adevăr (DA), formaţiune care a susţinut-o pe candida proeuropeană Maia Sandu în campania electorală.

Andrei Năstase a mai afirmat că îşi doreşte un preşedinte 'onest' şi 'puternic' şi că a ieşi la vot este o 'datorie', nu doar un 'drept'.

"Dacă o face diaspora, pe ploaie, la Paris, la Londra sau la Barcelona, trebuie să o facem şi noi, cei de acasă, pentru că purtăm o responsabilitate aparte pentru viitorul copiilor noştri, pentru viitorul părinţilor noştri. Eu am reuşit să ajung şi la mine în sat. Am mers împreună cu mama mea. Îi îndemn pe toţi copii din această ţară, mai mari sau mai mici, să meargă, să îşi însoţească părinţii, să îi îndemne să iasă la vot şi să voteze pentru schimbarea în bine în ţara noastră", a declarat de asemenea Andrei Năstase. 

"Dacă nu o facem acum, vom intra într-un întuneric. Într-un întuneric în care vrea să ne ducă acest regim criminal Plahotniuc şi din care nu vom ieşi decât prin mijloace mult mai radicale decât printr-un vot", a mai spus el, făcând referire la controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat (PD) aflat la guvernare şi considerat cel mai influent om politic din ţară. 

"Astăzi este ziua marelui protest. Astăzi întreaga ţară trebuie să protesteze împotriva celor care ne-au batjocorit ţara de-a lungul timpului şi încearcă să o facă (şi acum). Uitaţi-vă la mobilizarea din anumite zone ale ţării, o mobilizare frauduloasă, o mobilizare la limita bunului-simţ. De asta suntem datori toţi cei deşteptaţi, toţi cei care înţelegem ce e bine şi ce e rău, care ştim să facem diferenţa între grâu şi neghină, să ieşim la vot, să votăm pentru binele acestei ţări, pentru binele copiilor noştri", a încheiat Năstase.

UPDATE: 13.02: Viitorul preşedinte al Republicii Moldova nu trebuie să fie 'populist' şi "să intre în luptă cu Parlamentul şi Guvernul", a declarat duminică liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, fost şef al statului.

Viitorul preşedinte trebuie "să fie om de stat. Să se gândească la oameni. Să nu fie populist. Şi să nu intre în luptă cu Parlamentul şi Guvernul, aşa cum au făcut precedenţii", a spus Ghimpu la ieşirea de la vot la o secţie din Chişinău.

UPDATE 12.06: Candidata proeuropeană Maia Sandu votează acum la Chișinău.

„Am votat pentru oamenii minunaţi ai acestei ţării, am votat pentru oamenii pe care i-am redescoperit în aceste săptămâni şi de care sunt tare impresionată, am votat pentru oamenii care cred în corectitudine, în adevăr, în munca cinstită, în educaţie, în bun simţ. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au mobilizat şi au ajuns la vot. Am demonstrat că suntem mulţi şi că suntem puternici. Vreau să îi rog pe cei care încă nu au ajuns la vot să facă acest lucru. Votul dumneavoastră este foarte important pentru noi toţi. Să fim vigilenţi, să nu le permitem să ne fure votul şi vreau să vă rog să credem că noi putem”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE: 11.54: Preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Andrian Candu, şi-a exprimat duminică dorinţa ca viitorul preşedinte "să consolideze" societatea şi instituţiile şi "să fie parte a agendei de reforme pe care şi-o propun Guvernul şi Parlamentul", informează Agerpres.

"Îmi doresc foarte mult ca (viitorul - n.r.) preşedinte să consolideze societatea, să reuşească să consolideze şi instituţiile, precum e prevăzut şi în Constituţie, şi să fie parte a agendei de reforme pe care şi-o propun guvernul şi parlamentul", a spus Candu la ieşirea de la vot. 

"Sunt sigur că preşedintele poate fi acel imbold şi pentru majoritatea parlamentară, şi pentru guvern ca să pună presiunea necesară, potrivit competenţelor constituţionale, în aşa fel încât ceea ce ne propunem noi să facem pentru ţară şi pentru cetăţeni să reuşim. Până la urmă, preşedintele este cel care trebuie să echilibreze instituţiile - Guvernul, Parlamentul, puterea judecătorească - şi sper foarte mult să reuşească", a adăugat el. 

Candu a mai afirmat că îşi doreşte un preşedinte "care să fie preţuit de cetăţeni şi care să rămână în istorie în următorii patru ani pentru muncă, dedicaţie şi reuşita de a consolida societatea".

UPDATE: 10.48: Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, speră ca viitorul şef al statului, care urmează a fi desemnat în urma alegerilor prezidenţiale de duminică, va respecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în special dreptul de a se exprima liber.

"Eu votez pentru binele ţării, pentru binele acestui popor, pentru linişte, pace în Republica Moldova şi să fie un preşedinte care să reuşească mai mult decât am reuşit noi”, a declarat președintele Republicii Moldova.

UPDATE: 10.28: Fostul președinte al României Traian Băsescu s-a prezentat duminică dimineață la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti pentru a vota noul președinte din Republica Moldova. Acesta a venit însoțit de Maria Băsescu. Potrivit declarațiilor sale, Traian Băsescu o va vota pe Maia Sandu.

”Sunt cetăţean al Republicii Moldova şi voi vota Maia Sandu ca soluţie de menţinere a cursului pro-european a Republicii Moldova. Altfel, cu Dodon Republica Moldova va fi îngropată în uniunea vamală a Moscovei. (...) De bună seamă, în mod egal, îi rog pe cetăţenii Republicii Moldova cu cetăţenie română care lucrează în Italia, Franţa, Germania să meargă şi ei la vot şi să voteze pentru cursul european al Republicii Moldova. Adică Maia Sandu. Le-aş aduce aminte că, premergător acordului de asociere la UE, Republica Moldova a primit dreptul la libera circulaţie în UE. E un câştig pe care nu trebuie să rişte să-l piardă, iar cetăţenia română le-a dat dreptul să şi muncească. Eu voi merge duminică, 13 noiembrie, la vot la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti”, declara în urmă cu câteva zile Traian Băsescu.

UPDATE: 9.36: Candidatul pro-rus Igor Dodon și-a exprimat votul, la Chișinău, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Aceasta a venit însoțit de soție și cei trei copii.

„Astăzi este o zi istorică pentru Republica Moldova. De mâine începem o nouă filă în istoria modernă. Am votat pentru viitorul ţării noastre. Eu sunt ferm convins că Moldova are viitor. Moldova va fi o ţară integră, independentă, suverană. Am votat pentru viitorul copiilor noştri, al tuturor în această ţară”, a declarat Igor Dodon.

UPDATE: 8.32: Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi-a exprimat votul, la Chişinău, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

"Sper foarte mult ca noul preşedinte ales să se dezică de retorica electorală, să lucreze de comun acord cu guvernul, să se documenteze în primul rând în legătură cu tot ce a reuşit să facă guvernul până acum. În această perioadă avem o foaie de parcurs realizată, acum un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi suntem foarte avansaţi în negocieri cu Banca Mondială", a declarat prim-ministrul Pavel Filip

UPDATE 7.20 : Secţiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis duminică dimineaţă în Republica Moldova, transmite agerpres.ro

În total au fost deschise 2081 de secţii de vot atât în ţară cât şi peste hotare. În afara ţării au fost deschise 100 de secţii de votare. 

În acest tur al doilea tur de scrutin au fost tipărite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decât la scrutinul din urmă cu două săptămâni.

* Știre inițială

E ziua decisivă pentru viitorul Republicii Moldova. Peste trei milioane de moldoveni sunt aşteptaţi să voteze la alegerile de astăzi, fiind pentru prima dată în ultimele două decenii când moldovenii îşi aleg direct preşedintele.

Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7 dimineața.

ULTIMA lista cu posibilii miniștri din Cabinetul Trump

Conform site-ului Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, dintre cele 11 secţii de votare, două sunt în Bucureşti - una la sediul misiunii diplomatice de la Chişinău în România, iar cealaltă la Secţia Consulară. O a treia secţie de votare este deschisă la Iaşi, la Consulatul General. Moldovenii aflaţi în România mai pot vota la Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova. În fiecare dintre aceste oraşe este deschisă câte o secţie de votare.

Demisie cu scandal înainte de alegeri: Un jurnalist pleacă din televiziune


Igor Dodon a câştigat primul tur de scrutin al alegerilor, desfăşurat la 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător. 

Maia Sandu s-a plasat pe poziţia a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi). Prezenţa la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima dată după anul 2000 când cetăţenii îşi aleg prin vot direct preşedintele, acesta fiind până acum votat de Parlament.

Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, Republica Moldova va fi condusă de un preşedinte ales direct de popor şi nu de Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.