Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVETEXT - A început votul la PSD/ UPDATE: A fost retras sprijinul politic pentru Guvernul Grindeanu

Ședința Comitetului Executiv al PSD a debutat cu un marș al miniștrilor PSD, care au venit cu mult înainte la sala grupului parlamentar PSD, unde are loc Comitetul Executiv. La ședință au sosit și premierul Sorin Grindeanu, dar și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Citește și: EXCLUSIV - Concluziile oficiale ale evaluării Guvernului. Dezastru TOTAL/ DOCUMENT

STIRIPESURSE.RO vă va ține la curent cu evoluția ședinței Comitetului Executiv de la PSD:

- A început votul în ședința Comitetului Executiv al PSD.

- La PSD se servește cina: au fost aduse două plase de eugenii, semn că ședința se prelungește.

- Imediat după pauză a fost prezentat raportul pe baza căruia va fi decapitat premierul Sorin Grindeanu.

- După discursul Gabrielei Firea s-a luat o pauză de aproximativ 10 minute.

Gabriela Firea:”Am căutat în aceste zile mai tensionate să înțelege cum a început totul în relația noastră. Amm venit ca partid câștigător în alegeri cu o propunere care a fost refuzată fără motiv, a fost propus ulterior Grindeanu în Comitetul Executiv, s-a lăsat tăcerea, dar a intervenit domnul Dragnea, care a zis că momentul prin care trece țara este extrem de dificil.

L-am crezut atunci pe domnul Dragnea, care a garantat că domnul Grindeanu și echipa de guvernare sunt în slujba românilor. Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, noi toți eram în strare să mergem la o acțiune extremă pentru a-i susține pe primul ministru Grindeanu și echipa sa pentru a pune în aplicare programul de guvernare pentru care ne-au votat românii. Domnul Grindeanu părea că a înțeles că va conduce Guvernul într-o perioadă agitat, o furtună. Știa la ce se înhamă, ce își asumă, nu era deloc ușor. Suntem într-o ședință în care încercăm să luăm cele mai bune măsuri pentru ca votul românilor să nu fie confiscat. Eu spun că, de la o vreme, guvernarea nu ne mai aparține. Pentru că reacția primului ministru nu a fost de a recunoaște măcar minimal că avem o problemă cu românii, pentru neîndeplinirea programului de guvernare. Funcții nu sunt pe viață. Nici în al 12-lea cea nu am văzut o minimă recunoaștere a situației în care ne aflăm. Primul ministru pe care l-am validat a ajuns în aceeași zonă politică cu opozanții noștri”

Olguța Vasilescu i-a sugerat lui Grindeanu să demisioneze: Trebuie să se termine scandalul ăsta cât mai repede. Spunea Sorin că ne-a căutat prin Ministere, dar vă reamintesc și că am discutat faptul că unii se duc și vorbesc pe la colțuri despre programul de guvernare. Sunt șocată de declarațiile dumneavoastră din cursul zilei, că dacă PSD nu vă vrea mai sunt și alții (partide politice n.r). Cred că trebuie să fie clar că nu ne putem agăța de scaun. Partidul ne numește, el ne retrage. Pentru că vă respect atât de mult, aș vrea să nu vă văd în rolul lui Zgonea

- Olguța Vasilescu a criticat foarte dur Ministerul Justiției: Aștept după avizele de la Ministerul Justiției și luni de zile.

- Sorin Grindeanu: ”A fost OUG 13 și voi nu ați făcut nimic. Din ce știu, erau aceiași membri în Comitetul Executiv. Atunci l-am trezit pe Klaus Iohannis cu respectiva OUG. Acum îi dați Guvernul și mă întreb: de ce?”, a spus Grindeanu

- Liviu Dragnea: Încet, încet ne dăm seama de ce am ajuns aici. Dragi colegi din Guvern, nu ați fost în Parlament când s-a votat programul? Am stabilit noi în partid că miniștrii vor fi mai mult plecați? Este un singur ministru al Turismului.

Este important ceea ce se întâmplă pentru PSD, este important pentru mine, dar m-am obișnuit să decontez tot ce se întâmplă rău în România. Problema mea nu este ce cotă de încredere am astăzi, dar dincolo de cota fiecăruia, aceste sondaje nu rămân în istorie, ci ceea ce s-a întâmplat în timpul guvernării, ce am făcut din ceea ce am promis. Am reușit împreună din vara lui 2016 să creionăm un program de guvernare. Nu știam atunic exact cât de imens este potențialul Romniei. 18% creștere economică în 2020? Este perfect posibil. Fiecare dintre măsurile programului de guvernare reprezintă un motor de creștere. Ceea ce facem aici nu este împotriva lui Grindeanu sau împotriva unui membru al Guvernului, dar nu mai putem face cosmetizări. Nu se poate da vina pe funcționarii din ministere. Este vorba de un lucru esenția: unii din lene, din neștiință n0au vrut să citească programul și astfel Sorin (Grindeanu n.r.) a ajuns la concluzia că nu se poate implementa programul.

România este cea care contează aici! Șansa este ca acest program să fie pus în aplicare!

- Sorin Grindeanu le-a spus liderilor PSD că ”nu mă lipesc de scaun”.

- În ședință a luat cuvântul premierul Sorin Grindeanu. Această luare de cuvânt vine după ce a ascultat toată analiza făcută de liderii PSD.

- a luat cuvantul din nou presedintele Liviu Dragnea: Vă rog să nu existe patimă pentru a face o analiză serioasă. Acum nu discutăm de PSD, ci de România. De deciziile pe care le luăm, azi, aici, depinde soarta românilor.

- Prezentarea evaluării miniștrilor din guvernul Grindeanu a luat sfârșit.

- În ședința ALDE s-a decis retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu. Miniștri ALDE au demisiile pregătite, iar în cazul în care de la PSD vine o decizie de activare a demisiilor, atunci toți miniștri ALDE vor părăsi Guvernul.

- Prezentarea evaluării se prelungește. Aceasta este făcută de către Darius Vâlcov și s-a luat fiecare minister în parte pentru evaluare.

- Toți miniștrii PSD au demisiile pregătite, iar dacă va fi nevoie le vor activa, în funcție de cum evoluează lucrurile în ședință. De asemenea, cei de la ALDE au demisiile pregătite și așteaptă doar un semnal din ședința PSD.

- Concluziile evalurării Guvernului au fost prezentate de fostul ministru de Finanțe al PSD, Darius Vâlcov, cel despre Liviu Dragnea spunea că este unul dintre principalii evaluatori ai miniștrilor și unul dintre oamenii care au lucrat cel mai mult la programul de guvernare.

- La începutul ședinței, Liviu Dragnea a luat cuvântul și le-a spus liderilor PSD că nu este o ședință în care să se facă o execuție publică și a explicat că astfel de evalurări ale programului de guvernare vor fi făcute periodic.

- Președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu s-au retras într-o încăpere alăturată și au o discuție privată, ne-au precizat surse din PSD.

- Liviu Dragnea a ajuns la ședința Comitetului Executiv și a spus că actuala situație nu este una confortabilă pentru că 60% din programul de guvernare nu este îndeplinit.

”E o coaliţie care funcţionează. Nu suntem certaţi. Nu i-am cerut demisia premierului.

Le-am spus colegilor mei că această analiză va fi făcută publică și trebuie ca întârzierile de astăzi să le reglementăm ulterior.

Din păcate trebuie să ne asumăm nu e vb numai de 60% măsuri neîndeplinite, ci și despre măsuri parțial îndeplinite. Nu suntem într-o situație bună, dar trebuie să ne asumăm cu toții.

Eu n-am cerut demisia nimănui, nici premierului, nici a miniștrilor. O să discutăm în CEX, nu suntem într-o situație confortabilă, asta este, să vedem la ce concluzii ajungem. Chiar dacă unii colegi în scrisori deschise sau închise cintestă că această structură a partidului, tot această stuctură a pus acest Guvern”, a spus Liviu Dragnea, înainte de Comitetul Executiv al PSD.

- Premierul Sorin Grindeanu a ajuns la ședința CEX a PSD, dar nu a dorit să facă nicio declarație.

- Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a ajuns la ședință și a dat semnalul ruperii de Grindeanu: ”Eu susțin programul de guvernare”.

- Printre miniștri care au intrat în sală se numără Lia Olguța Vasilescu, Sevil Shhaideh, Mihai Tudose, Gabriel Petrea, Carmen Dan etc. Majoritatea miniștrilor au declarat, în fața presei, că sunt dispuși să își dea demisiile, dacă partidul o va cere.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.