Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Livia Stanciu, impotriva proiectului privind raspunderea patrimoniala a magistratilor

livia stanciu

Sefa ICCJ Livia Stanciu s-a exprimat impotriva unui proiect de lege initiat de 44 de deputati si senatori de la toate partidele privind raspunderea patrimoniala a magistratilor. Potrivit proiectului, statul ar fi obligat sa atace in instanta procurorii si judecatorii care au facut erori judiciare cu rea credinta sau din neglijenta. Magistratii ar trebui sa plateasca prejudicii personal statului, care la randul sau ar plati daune cetateanului care a fost victima unei erori judiciare.

UPDATE: Proiectul a fost respins de Comsia Juridica.

"Proiectul este extrem de delicat care nu trebuie promovat in orice conditii, care nu trebuie sa fie menit a sanctiona magistratul pentru exercitarea functiei cu buna-credinta. Sa nu il expuna unei raspunderi personale, ci doar magistratul sa raspunda doar in situatia in care si-a exercitat functia cu reacredinta sau grava neglijenta.

Orice raspundere a unei persoane, ca vorbim de raspundere civila, materiala sau penala trebuie sa aiba la baza ideea de vinovatie - ideea vinovatiei magistratului - atributii pe care nu si le exercita cu buna credinta.

Este un proiect de lege extrem de sensibil. N-as vrea sa trageti vreo concluzie ca ar vrea colegii nostri sa fie absolviti de vreo raspundere. Acest proiect de lege trebuie sa fie examinat cu multa atentie de noi toti.

Proiectul nu raspunde exigentelor normelor de tehnica legislativa. Proiectul de lege se axeaza pe 3 paliere ale modificarii. Persoana care apreciaza ca a fost vatamata, conform proiectului, acea persona trebuie doar sa fi uzitat de caile de atac fara ca sa mai fie necesara constatarea in instanta a acelei erori.

Statul are intradevar un drept de regres impotriva magistratului, insa pentru stat e prevazuta o facultate si nu o obligatie, iar acest drept este conditionat de o decizie definitva.

Instituirea unei obligativitati pentru stat de a avea o actiune in regres inlatura de fapt obligatia statului de a arata daca magistratul a actionat cu rea credinta sau nu.

Vom avea zeci de mii de procese pe rolul instantelor de judecata daca acest proiect de lege este adoptat", a spus Livia Stanciu.

Si Ministerul Justitiei s-a exprimat impotriva proiectului, aratand ca sunt numeroase probleme in modul in care a fost el conceput.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.