Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea, așa cum îl arată sondajele

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea

Victor Ponta a făcut publice anumite date dintr-un sondaj intern al PSD, care l-ar plasa pe Liviu Dragnea la doar 15% încredere, în vreme ce partidul ar fi la 40%.

Acesta susține că niciodată în istoria PSD, liderul suprem al social-democraților nu s-a aflat atât de jos, în raport cu partidul. Camaradul de revoluție internă, Sorin Grindeanu, a venit și el să ofere greutate acestor vorbe, declarând că gradul de nefavorabilitate al lui Dragnea ar fi de aproximativ 87-88%.

Informațiile din tabăra adversarilor șefului PSD nu ar fi putut cântări precum au făcut-o, dacă nu ar fi fost confirmate și de un membru al taberei pro-Dragnea. Răspunzând la o întrebare a unui jurnalist, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a confirmat implicit cifrele lui Ponta, declarând că liderul social-democraților este preocupat de cota scăzută de favorabilitate pe care o are.

Când apar astfel de cifre pe piață, reacția îmbrățișată de majoritatea politicienilor este să arunce un alt sondaj, care să contrabalanseze cele afirmate anterior. Coincidență sau nu, astăzi, sociologul Marius Pieleanu a făcut publice la rândul său mai multe date ale institutului Avangarde.

„Liviu Dragnea nu este într-o cădere catastrofală. În momentul alegerilor parlamentare avea 48% spre 50%, iar de atunci a pierdut 15-20% într-o perioadă de șase luni de guvernare. În acest moment, Liviu Dragnea are între 27% și 33%. Așa este întotdeauna la PSD: toate nemulțumirile generate de acțiunile PSD se contabilizează la gradul de favorabilitate al liderului de partid și Liviu Dragnea decontează toate nereușitele Guvernului,” a declarat sociologul.

Așa cum afirmam anterior, nu putem spune cu siguranță dacă apariția publică a lui Pieleanu este o simplă coincidență sau nu. Ce putem face însă, este să căutăm evoluția lui Dragnea din ultimul an.

Potrivit unui sondaj IMAS publicat în mai 2017, Liviu Dragnea se afla la o cotă de încredere de 24.3%. Tot IMAS ne spune că în ianuarie 2017, deci venind după victoria fulminantă din alegerile parlamentare, liderul PSD avea o favorabilitate de 31.5%.

content-image

Comparând aceste date cu cele prezentate de Pieleanu, ar rezulta că din ianuarie și până azi, Liviu Dragnea se poate să fi crescut chiar în sondaje, de la 31.5% în ianuarie (date IMAS) la 33% în această perioadă (date AVANGARDE).

Sigur că adevărul este undeva la mijloc, dar trebuie specificat că diferențele mare între cele două sondaje există doar în cazul măsurătorii aplicate lui Liviu Dragnea. Atunci când măsoară partidul, ambele surse dau PSD undeva în jurul cifrei de 40%.

Sigur că, un sondaj aplicat în această perioadă, nu prezintă prea mult interes. Nu avem niciun rând de alegeri pe termen scurt, deci pericolul încă nu se vede la orizont. Este poate un moment potrivit pentru a ne arunca atenția asupra mecanismului prin care funcționează casele de sondare și a mecanismului prin care acestea sunt folosite de către clasa politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.