Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea, băiatul care scufundă PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea psd

Liviu Dragnea compromite nu doar statura României pe plan internațional ci și șansele partidului de guvernământ.

Ieri, în Polonia, a avut loc un eveniment cu mare însemnătate. Este din ce în ce mai clar că Trump vrea să întărească rolul SUA în zonă, lucru ce ar trebui să ne bucure. Declarațiile la adresa Rusiei nu mai lasă loc de echivoc. Nu se mai poate specula, nu se mai pot lansa „petarde” de genul Trump a bătut palma cu Putin și va lăsa Europa de izbeliște. Din contră. Propunerea de a cumpăra gaz lichefiat din SUA nu este doar o propunere de afaceri. Cumpărarea gazului american înseamnă asigurarea independenței energetice față de Rusia. Înseamnă limitarea pârghiilor de acțiune a Rusiei în negocierile cu țările din UE.

Citiți și: Ce face Donald Trump prin Europa

Iohannis a punctat din nou, prezent la discuții, susținător al politicii americane în zonă. Președintele român a salutat inițiativa americană de a livra gaz lichefiat.

Dacă acesta era singurul eveniment al zilei de ieri, puteam spune că România a înregistrat un nou succes în consolidarea relațiilor cu SUA, că țara noastră începe să aibă un rol din ce în ce mai important în zonă și că se deschide oportunitatea ca Iohannis să fie un „mediator” pe axa Washington-Berlin.

Din păcate, ieri a mai avut loc un eveniment cu conotații extrem de negative pentru imaginea României.

Descinderile celor de la ANAF peste două publicații, Rise Projects și Hotnews, arată faptul că o instituție de stat este folosită în scop politic. O întoarcere în timp, în epoca Năstase, o bâtă în cap dată democrației.

Desigur, Dragnea se declară nevinovat. Mai poate cineva să îl creadă pe Dragnea? Când a apărut OUG 13, liderul PSD era în America și se jura că nu știe nimic despre inițiativa Guvernului Grindeanu. De aceea, azi, este greu să crezi că totul este doar o coincidență.

Trimiterea ANAF peste Rise Project a fost o măsură care a avut pentru PSD efecte negative multiple:

  • i-a victimizat pe ziariști și a dus la mărirea notorietății siteului
  • a făcut mult mai vizibilă ancheta ziariștilor, acțiunea ANAF a avut un efect de teasing la ancheta care trebuia să apară.
  • a făcut ca ancheta lui Rise Project să pară credibilă (dacă ANAF vrea să împiedice apariția anchetei, atunci înseamnă ca ea este reală-acesta a fost mecanismul prin care au tradus foarte mulți cititori ziua de ieri)
  • a creat o stare de iritare în rândul electoratului non-PSD. Dragnea trebuie să înțeleagă faptul că PSD câștigă alegerile doar când electoratul non-PSD este scârbit și nu vine la vot. Iritarea electoratului cu acțiuni de genul (OUG 13, dărâmarea Guvernului Grindeanu, folosirea instituțiilor statului abuziv ar putea să ducă la efectul care s-a constat în alegerile prezidențiale din 2014)
  • scăderea încrederii în statul român. Ce pot gândi investitorii străini când un partid confiscă instituțiile statului și fac controale după bunul lor plac?

Ieri, România putea să puncteze după summitul celor 3 Mări. Dar, din păcate, la finalul zilei am avut un joc de sumă nulă. Ce a făcut Iohannis la summit, a anulat PSD printr-o măsură de-a dreptul prostească.

Social democrații ar trebui să își pună problema de ce nu reușește să atingă Liviu Dragnea scorul partidului. De ce nu poate crește mai mult de 17% în încredere?După OUG 13, dărâmarea lui Grindeanu și acțiunea de ieri, cred că Dragnea și-a închis orice fereastră de oportunitate în privința creșterii în sondaje. În curând, el va ajunge balastul care va trebui aruncat peste bord, ca să nu se scufunde nava.

Citiți și: Ce trebuie să înțeleagă PSD

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.