Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea și americanii

Facebook / Liviu Dragnea
Dragnea Nunes SUA

Președintele PSD și prim-ministrul Sorin Grindeanu s-au întâlnit cu Donald Trump în cadrul unei reuniuni informale de la New York. Cât de importantă e întâlnirea, cum ajungi să fii invitat și ce se discută la astfel de întrevederi sunt întrebări la care voi răspunde în continuare.

Participarea în sine la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump crease deja vâlvă în plan intern. Avocații celor de la putere interpretau invitația pentru Dragnea și Grindeanu drept un semnal important pe care noua putere de la Casa Albă îl dă României. Pe de cealaltă parte, dinspre președinție s-a anunțat că în cadrul unui asemenea eveniment, reprezentanții oficiali ai țărilor sunt ambasadorii, iar Dragnea și Grindeanu, dacă participă, o fac „pe persoană fizică”.

După vâlva iscată de vizita în State, câteva poze surprinzându-i pe Dragnea și Grindeanu la masă cu Donald Trump au reprezentat cireașa de pe tort. E drept că Grindeanu pare mai degrabă să îl încurce pe Dragnea, că pozele nu au cea mai bună calitate și că ele au devenit subiect de meme-uri pe internet, dar, dincolo de toate acestea, întâlnirea rămâne.

Citește și: Un fost ministru îl acuză pe Dragnea: 1 milion de dolari pentru trei poze mișcate

Încă de aseară au apărut informații în presă despre sumele de bani care trebuiesc plătite de cei care vor să participe la evenimentele din săptămâna învestirii președintelui ales. Cele mai scumpe „bilete de intrare” au fost cele pentru cina la care au participat și Dragnea cu Grindeanu, cu prețuri între 500. 000 și 1 milion de dolari.

Astfel de evenimente sunt o practică frecventă peste ocean, nu e ca și când Dragnea ar fi mituit portarul să îl bage și pe el pe ușa din spate. E drept și că discuțiile care au loc la asemenea evenimente sunt unele generale și ușor de complezență, că nu putem spune nici că a fost o vizită oficială, în care Dragnea să fi fost primit cu fanfară. Dar chiar și dacă participarea la această cină ar fi costat un milion de euro, aș spune că este unul dintre milioanele cele mai bine cheltuite de către Dragnea. Sigur că e curios de unde provin banii care au făcut posibile acele câteva poze, dar asta-i altă discuție și probabil că nu vom afla niciodată. Dar până la urmă, vorbim despre un cost de oportunitate.

Peste toate criticile apărute, sunt de părere că întrevederea dintre Dragnea și Trump rămâne o lovitură de imagine pentru liderul PSD. Dragnea se agită, e prezent, arată că își dorește. Nu cred că această cină a contat prea mult pentru relația bilaterală SUA - România, care, oricum, se poartă pe canale oficiale și nu pe la diverse mese. Nu știu nici dacă Trump îl va ține minte pe Dragnea, cel mai probabil că nu, pentru că la astfel de evenimente președintele SUA are de strâns sute de mâini. Dar mai mult ca sigur că numele președintelui PSD și al prim-ministrului se regăsesc salvate undeva de către vreun consilier american.

Se spune că trebuie să dai din coate ca să ajungi sus în politică. La acest nivel, a da din coate mai înseamnă și a da din conturi. Trebuie să plecăm de la această realitate pe care, repet, nu am inventat-o noi, românii. Și mai trebuie să facem un lucru. Dacă gândim la rece și privim în jur, vedem că situația nu este una perfectă. Prin această parte de lume, Putin începe să primească din ce în ce mai mult credit. Chiar președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întors zilele trecute de la Moscova cu o hartă a „Moldovei Mari”.

Ținând cont de tot acest context, Iohannis a transmis pe bună dreptate guvernului, la momentul de învestire, că se așteaptă ca acesta să păstreze clară, vizibilă și declarată orientarea euroatlantică a României. Iată un prim semnal că Dragnea și Grindeanu au de gând să facă acest lucru. Chiar și cu costul unui milion de dolari.

Rămâne de văzut cum are de gând Dragnea să-și folosească acest capital de imagine câștigat. Dacă de exemplu va dori ca astfel să justifice o lege a amnistiei, toată această vizită în SUA va fi fost în zadar. Pentru români nu vor mai conta aceste câteva poze și tind să cred că pentru americani cu atât mai puțin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.