Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea își creează condițiile de a fi cel mai puternic președinte al PSD

psd-dragnea

Evenimentul Zilei:

Prin scrutinul intern, Liviu Dragnea a devenit președinte cu o săptămînă înainte de Congres. La Congres se va alege însă echipa de conducere, cea de care depinde puterea lui Liviu Dragnea.Abordasem chestiunea cu Victor Ponta presupunînd că la Congres se pot face jocuri capabile să-i reducă lui Liviu Dragnea puterea prin componența echipei de conducere. Victor Ponta a vorbit despre importanța structurii de conducere a PSD, structură care se va stabili la ședința CExN din 12 octombrie 2015. Atunci, la momentul interviului, n-am luat în seamă precizarea lui Victor Ponta, care știa ce nu știam eu. Și anume că președintele Liviu Dragnea poate manevra să aibă o echipă a lui, aleasă la Congres, prin impunerea unei structuri de conducere favorabile. Mi-am amintit de această precizare abia duminică seara, cînd a intervenit la B1tv, în emisiunea lui Cătălin Striblea, la care participam, Marian Oprișan, unul dintre cei mai puternici baroni locali. Confirmînd că a doua zi, la ședința CExN, se va discuta și vota o nouă structură de conducere a PSD, Marian Oprișan a anunțat că va propune înființarea a patru posturi de prim vicepreședinți, care să alcătuiască un fel de conducere operativă a PSD...  Am fost singurul ziarist în viață care a fost preocupat să știe rezultatele Ședinței CExN. Pentru că la Ședință urma să se tranșeze nu numai propunerea lui Marian Oprișan, dar și noua structură de conducere. Care structură putea fi sau nu favorabilă noului președinte...  Așadar, nu numai că propunerea lui Marian Oprișan a fost respinsă, dar mai mult noua structură de conducere reprezintă o întărire a puterii lui Liviu Dragnea în PSD prin: 1. Scoaterea din joc a baronilor locali. 2. Scoaterea din joc a miniștrilor PSD, cei mai mulți oameni de-ai lui Victor Ponta. 3. Desființarea practic a Consiliului Național ca strutură de putere. Asta înseamnă scoaterea din joc a Rovanei Plumb, dar și eliminarea președintelui de Consiliu ca concurent la Puterea din PSD. Liviu Dragnea a reușit rara performanță de a bloca orice tentativă a altor lideri de a împărți cu el puterea. PSD s-a definit postdecembrist drept partidul în care, cu excepția lui Ion Iliescu, președintele a depins de baronii locali și centrali ai partidului, ajungînd să pară un fel de Ioan Fără de Țară. Prin scrutinul intern, prin impunerea unei structuri de conducere favorabile, Liviu Dragnea își creează condițiile de a fi cel mai puternic președinte al PSD. Sunt tare curios să știu dacă baronii locali și centrali vor contraataca pînă la Congres sau chiar la Congres.

Ziarul Financiar:

După ce a introdus o lege care a pus presiuni pe membrii fondurilor private de pensii să-şi contopească economiile cu cele din sistemul de pensii al statului, guvernul ungar a cheltuit aproape toţi banii astfel primiţi, circa 3.000 de miliarde de forinţi (9,6 miliarde euro), sau 9% din Produsul Intern Brut, pentru a ţine sub control datoria. Însă datoria guvernamentală, umflată printre altele de reduceri de taxe, este încă la nivel record. Foştii contribuabili la fondurile private de pensii încă aşteaptă ca guvernul să le spună exact unde sunt banii lor, scrie Budapest Business Journal. Secretarul de stat András Tállai, într-o decla­ra­ţie dată parlamentarilor, a explicat că banii din Fondul pentru Reforma Pensiilor şi Reducerea Datoriei au fost cheltuiţi pe ţinerea sub control a datoriei statului. Acest fond a fost creat de guvern în 2011, iar la acea vreme Budapesta susţinea că banii vor fi transferaţi în fondul public de pensii cu scopul declarat de a reforma sistemul de pensii. În schimb, aproape toţi banii scoşi din fondurile private au fost cheltuiţi pentru acoperirea găurilor din bugetul guvernamental, iar Fondul pentru Reforma Pensiilor a fost desfiinţat pe 31 ianuarie.

Romania Libera:

Rusia este pe cale să ridice nivelul său de disuasiune non-nucleară, iar occidentalii sunt în impas în Siria în fața strategiei Moscovei şi caută soluţii pentru a reveni în joc. Numeroşi analişti arată că de la debutul loviturilor aeriene ruse, care se succed în ritm susţinut, şi după demonstraţia navală cu tiruri de rachete de croazieră de la Marea Caspică SUA şi coaliţia internaţională pe care o conduce au pierdut controlul în conflictul sirian. „Ruşii sunt pe cale să creeze o bulă deasupra Siriei şi să conteste supremaţia aeriană care până acum era a occidentalilor”, estimează Thomas Gomart, directorul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (Ifri) din Paris. Pentagonul recunoaşte că avioanele coaliţiei îşi continuă raidurile deasupra Siriei, dar sunt jenate de cele ruseşti în aşa fel încât renunţă la unele misiuni.La campania aeriană, ruşii au adăugat lansarea de 26 rachete de croazieră de pe nave staţionate în Marea Caspică, la 1.500 km de teatrul sirian. „Este un mesaj politic şi strategic extrem de greu, anume că Rusia este pe cale să ridice nivelul său de disuasiune ne-nucleară”, cu o capacitate de lovire asupra noilor teatre. Prins din scurt, Washingtonul a acuzat Moscova că face jocul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, iar observatorii politici consideră că americanii asistă neputincioşi la bombardamentele ruse contra opoziţiei siriene moderate, pe care au încercat în van să o organizeze.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.