Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea, între ciocan și nicovală

Liviu Dragnea CEx PSD

Demisia în alb anunțată de Victor Ponta este o mutare de șah care îi crează dificultăți lui Liviu Dragnea. După ce a evitat să-l angreneze pe fostul premier în actuala echipă de conducere și l-a marginalizat până la poziția de simplu membru de partid, Dragnea are acum de rezolvat o situație sensibilă.

Este clar că Ponta va continua să fie cel puțin la fel de vocal ca până acum. Viitorul politic al acestuia depinde de cât de mult va reuși să se poziționeze ca o alternativă mai competentă la actuala conducere.

Lovitură pentru Gabriel Oprea. Decizia luată de judecători

Câțiva dintre actualii lideri PSD nu au ezitat să-l critice public pe Victor Ponta. Și mai mulți dintre aceștia o fac în spatele ușilor închise. Mai devreme sau mai târziu, lui Dragnea i se va cere să renunțe la strategia de a întoarce tot timpul și celălalt obraz și să adopte o măsură tranșantă.

Vicepreședinte PSD: Ponta să demisioneze și din Parlament

Dacă va apela la o astfel de măsură, în plan extern îl va transforma pe Victor Ponta într-o victimă. Fostul premier va avea imaginea celui care a deținut curajul și competența de a identifica greșelile și de a propune soluții alternative, motiv pentru care a fost nedreptățit de partid. Încă o dată, se va spune despre PSD că nu acceptă opiniile în contradictoriu față de linia trasată de conducere. La nivel de electorat, Victor Ponta înseamnă pe segmentul social-democraților la fel de mult ca Liviu Dragnea iar un război între cei doi nu are cum să se sfârșească într-un mod pozitiv.

În schimb, un non-combat din partea lui Dragnea îi va crea acestuia probleme în plan intern. Prin lipsa sa de acțiune, președintele PSD va da dovadă de o slăbiciune care va fi taxată de membrii de partid. Dacă Victor Ponta își permite să critice măsuri ale partidului fără să fie penalizat, același tratament îl vor cere și alții. Va fi un semnal că se poate și din ce în ce mai mulți vor începe să prindă glas. Dragnea nu-și permite nici acest lucru.

O a treia soluție de rezolvare a acestui conflict ar fi ca Ponta să primească mai multă putere în interiorul partidului. Aceasta ar fi singura variantă prin care partidul nu ar pierde nici în plan intern, nici în plan extern. Singurul care poate pierde dacă i se va da curs acestei variante este Liviu Dragnea. De când a devenit președintele PSD, acesta a avut grijă să îl lase pe Ponta fără prea mult spațiu de manevră. Și a avut motive bune pentru acest lucru. Fostul premier este un politician alunecos, căruia te poți trezi că îi dai un deget și îți fură toată mâna. Cu toate acestea, dacă va reuși să-l implice pe Ponta în deciziile partidului, acesta nu se va mai putea poziționa public împotriva strategiilor adoptate, din simplul motiv că va fi unul dintre cei care au lucrat la elaborarea lor.

Dar va fi oare dispus Liviu Dragnea să își asume acest risc, pentru a încheia un conflict într-o manieră în care să nu aducă deservicii partidului?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.