Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea sparge serviciile

Liviu Dragnea CEx PSD

National:

Evenimentele care se succed cu repeziciune in ultimele zile si care au drept pol central Curtea Constitutionala au ridicat din nou mingea la fileu PSD-ului, mai ceva ca decat dupa alegerile din 11 decembrtie, pe care le-au castigat cu un scor zdrobitor. Insa dupa ce a cedat in ceea ce priveste sefia Ministerului Justitiei, Liviu Dragnea pare constient de faptul ca nu prea isi mai permite niciun  pas inapoi, daca vrea sa mai pastreze in mana fraiele puterii din partid. Asa ca si baga o goneta la Tel Aviv, pentru „a lua lumina” si a sti cum sa se pozitioneze, cel putin pana ce unda de soc a Adminsitratiei Trump va lovi si Romania. Iar dupa cum se susoteste deja prin sistem, consilierii israelieni l-ar fi sfatuit deja pe presedintele PSD sa joace la rupere si sa ocupe de urgenta vidul care se prefigureaza in serviciile zdruncinate de tot mai multele scandaluri ravasitoare. Asa ca este de asteptat ca Dragnea sa vina de la Zidul Plangerii cu biletelul cu „rugamintea” noului partener strategic al Puterii de la Bucuresti. Si, culmea, principalii vizati de schimbari nu ar fi, cum ar putea crede multi naivi, supravietuitorii vechii garzi, si tocmai cei care fusesera promovati in ultimii ani la varful sistemului, considerati fiind oamenii BND-ului german…
Schimba sau va fi schimbat
Pana si Liviu Dragnea pricepe ca nu este totusi Bruce Willis, pentru a fi „greu de ucis” la nesfarsit. Astfel ca, dupa ce a rezistat unor puciuri interne succesive si chiar unei„revolutii” stradale cu puternice conotatii extrene, stie ca trebuie sa mute el decisiv, pana ce nu va fi prea tarziu.
Adica sa schimbe oamenii din sistem care ii stau in coasta, daca vrea sa nu fie el primul schimbat. Mai ales ca, oricat l-ar urma orbeste uriasul aparat al activistilor pesedisti din teritoriu, in jurul lui Sorin Grindeanu nu are cum sa nu se creeze, totusi, un nou pol de Putere. Adica tocmai „blestemul lui Ponta”, de care se si tem liderii traditionali ai partidului cel mai mult. Iar cei care mizeaza pe o miscare in forta a lui Liviu Dragnea se bazeaza pe faptul ca, inca de la inceput, acesta ar fi si fost sfatul consilierilor israelieni, care i-au purtat pana acum atata noroc. Numai ca surse de la varful partidului sustin ca israelienii ar fi avertizat ca nu mai pot garanta succesul si in continuare, daca principalul lor client isi lasa si acum adversarii „in viata”.
Vine cu sef la SIE!
Desi numirea noului director al Serviciului de Informatii Externe este apanajul presedintelui, deja Liviu Dragnea pune presiune pe Klaus Iohannis, aruncandu-i acestuia nu una, ci doua manusi.
Mai intai, PSD-ul a repurtat o victorie zdrobitoare in Parlament, luand „crema” Comisiei de Control a SIE, care va fi exact dupa chipul si asemanarea sa. Apoi, la doar cateva ore distanta, Dragnea l-a avertizat pe Iohannis ca nu cumva sa-i treaca prin cap sa faca vreo propunere inainte sa-l consulte. Si, ca mesaj subliminal, seful statului a fost informat si ca, foarte posibil, Dragnea va veni cu propunerea in plic de la Tel Aviv, ceea ce il baga si mai rau in corzile ringului pe Iohannis, cel care nu a punctat la SIE atunci cand avea situatia in mana.
Nu uita si nu iarta!
Insa, in momentul de fata, cea mai crancena batalie se da pe frontul SRI-ului. Acolo, unde, desi pare pe val si ca a preluat ofensiva de primavara, ultimele gesturi ale directorului germanofil Eduard Hellvig nu sunt vazute de toata lumea drept miscari de forta. Ba, din contra, o buna parte din sistem chibiteaza deja ca amabilitatea de ultima ora si fara precedent pentru un sef de serviciu secret a lui Hellvig fata de parlamentari nu ar arata decat slabiciunea acestuia. Si faptul ca seful SRI, care a ajuns sa denunte din proprie initiativa protocoalele secrete ale institutiei pe care o conduce, nu ar face astfel decat sa traga de timp si sa detensioneze o situatie exploziva. Mai ales ca, la fel ca in viata cotidiana, si in lumea dura a servicilor secrete ceea ce nu te omoara, inclusiv o „ejectare” din sistem, te face de fapt mai puternic.
Iar situatia actualului sef al SRI ar mai fi vulnerabila si din cauza ca Agentia de Informatii Externe a Germaniei(BND) nu este chiar aliata preferata nici a Mossad-ului, nici a partii republicane din CIA si cu atat mai putin a contraspionajului francez. Si, drept urmare, BND-ul german nu are cum sa aiba nici in SIE un sustinator. Asa ca situatia pe tabla de sah a sistemului este tot mai complicata, cam cum este intotdeauna atunci cand nu exista un „jupan” si un singur pol de comanda recunoscut. Iar pentru ca tensiunea de la varful SRI sa fie si mai mare, sa nu uitam nici ca George Maior pare sa-si fi jucat pana acum magistral cartile avute, pastrand inca niscai asi in maneca diplomatica.

Ziarul Financiar:

Actuala metodologie de calcul al preţului la medicamente, care face ca în România se fie cele mai ieftine produse din UE, a avut trei efecte negative asupra pieţei, respectiv explozia exportului paralel, delistarea multor produse şi reţinerea producătorilor de a mai înregistra noi produse în România, este de părere Iulian Trandafir, director general al Farmexpert.
„Moleculele noi, cu re­zultate bune în tratarea unor boli grave şi care ajung în România cu cel mai mic preţ, sunt foarte cerute pe pieţele europene, în Olanda, Germania, Suedia, etc.  Asta face ca ele să se exporte din România în cantităţi mari, 400-500 milioane euro pe an, enorm. Vânzarea distribuitorilor spre farmacii este de 3 mld. euro pe an şi ieşirea din farmacii este de 2,6 miliarde euro pe an, deci rămân 400 de milioane de euro care nu se regăsesc în vânzările farmaciilor. Este o anomalie“, explică executivul prezent în cadrul emisiunii ZF Live.
Pentru a reduce acest fenomen, Iulian Trandafir propune transparen­tizarea pieţei de medicamente, prin publicarea de către Agenţia Naţională a Medica­mentului a volumelor de importuri şi exporturi realizate de distribuitori pe tipuri de medicamente. Practic, din totalul de 432 de licenţe de distribuţie, 200 sunt deţinute de firmele care livrează spre farmacii, dar rămân 200 de licenţe controlate de firme care nu livrează în România, ci se concentrează pe exporturi. În plus, directorul Farmexpert susţine că soluţia legală pentru elimi­narea exportului paralel, fenomen care a dus la criza de pe piaţa farma locală, se regăşeşte chiar în Tratatul privind Funcţionarea UE, care prevede excepţii la interdicţia de a limita liberul schimb de mărfuri.
Astfel, articolele 34 şi 35 din Tratat interzic restricţiile cantitative la import sau export precum şi orice măsuri cu efect echivalent, dar articolul 36 preci­zează că dispoziţiile celor două articole anterioare nu se opun interdicţiilor la import sau export justificate pe motive de protecţia sănătăţii şi vieţii persoanelor. „Cred că acest articol se poate aplica la medicamente fără discuţii şi poate aduce interdicţia la export pentru medicamentele deficitare“. Practic, dacă un producător este dispus ca, pentru o piaţă cu putere de cumpărare mai mică, cum este România, să accepte un preţ de vânzare mai mic, statul trebuie să garanteze că medica­mentul respectiv ajunge la pacientul român, nu este exportat spre alte pieţe, unde e vândut mai scump. Exportul paralel loveşte în primul rând în medicamentele noi, inovatoare, cu eficacitate ridicată în tratarea unor boli grave. Ele ajung în România, de unde apoi se exportă spre alte pieţe, ceea ce îi face pe producători să reducă vo­lumul livrat aici. „Eu comand o anumită cantitate de medicamente, de exemplu 2.000 de cutii şi primesc confirmare pentru 300“.
Un alt efect al presiunii pe preţ de pe piaţa locală este delistarea unui număr mare de produse, în cazul cărora producătorii vând în pierdere. Iulian Trandafir a explicat că producătorii de medicamente generice sunt loviţi de scăderea preţului, combinată cu taxa de clawback pe care o plătesc ei, şi renunţă la anumite medicamente, pe care nu obţin nici măcar un profit minim.

Digi24:

Europa îşi caută un nou drum după încasarea loviturii Brexit. Şi un nou stil de a face politică. Comisia Europeană, condusă de Jean Claude Juncker, a elaborat o Carte Albă a UE.

Comisia vine cu cinci scenarii de evoluţie. Cinci direcţii care pot aduce o mai puternică integrare sau, din contră, o dezintegrare, având în vedere situaţia de criză în care e Uniunea. Şi pentru noi, în funcţie de drumul ales poate să ne facă cetăţeni de rangul al doilea. Nu că am fi priviţi altfel acum, dar atunci am ajunge cu acte.
Un scenariu ar fi păstrarea status-quo-ului şi mersul pe drumul actual, în care mai există bariere şi probleme inclusiv la nivel politic.
Un alt scenariu prevede varianta de a introduce Europa cu mai multe viteze, în care integrarea se va concentra pe zona euro, acolo unde legăturile dintre statele membre se vor consolida şi mări.
Iar într-un asemenea scenariu, uniunea monetară va fi un club şi mai select. Adică va fi şi mai greu de pătruns. România ar fi în această situaţie în categoria a doua. Iar când integrarea puternică se produce la palierul superior, cam într-acolo se duc şi banii.
Alte planuri prevăd o integrare mai puternică, gradual pe diverse domenii şi în prima linie ar fi financiar, apărare şi securitate. E iarăşi o evoluţie care nu ar favoriza România.
O variantă de final din cele cinci, ar fi toate statele să forţeze şi să grăbească integrarea către ceea ce peste timp ar trebui să fie Statele Unite ale Europei. Ar presupune cedarea de suveranitate, cedarea puterii către Comisia Europeană şi formarea unui adevărat monolit economico-politic.
Va fi probabil cel mai disputat sceanriu, pentru că presupune renunţarea la putere politică la nivel naţional, dar pentru România, din punctul de vedere al dezvoltării, poate fi cea mai bună variantă.

RFI:

François Fillon, candidatul dreptei franceze la viitoarele alegeri prezidenţiale, a anunţat astăzi în cursul unei declaraţii publice că nu va renunţa să concureze la scrutinul din lunile aprilie şi mai. Asta cu toate că este convocat pe 15 martie în biroul judecătorului de instrucţie pentru a fi inculpat în urma revelaţiilor şi anchetei despre presupusul loc de muncă fictiv pe care l-ar fi oferit soţiei sale.
François Fillon nu renunţă la prezidenţiale. « Nu voi ceda, nu mă voi retrage şi vă cer să mă sprijiniţi. Nu vă lăsaţi abuzaţi, vă cer să rezistaţi » a spus candidatul conservatorilor adresându-se direct « poporului francez ».
Declaraţia de presă susţinută la ora prânzului, cu o jumătate de oră întârziere faţă de programul anunţat şi după ce Fillon renunţase să mai viziteze salonul agriculturii, era aşteptată cu sufletul la gură de toată lumea, începând cu ziariştii veniţi în grabă la sediul candidatului. Mulţi pariau pe o renunţare a candidatului, mai ales că un zvon dezminţit între timp, afirmase că soţia sa, Penelope, fusese inculpată în cursul dimineţii.
Cine va fi însă inculpat este François Fillon în persoană. « Avocatul meu a fost înştiinţat că pe 15 martie sunt convocat la judecătorul de instrucţie pentru a fi inculpat. Este un caz fără precedent » a declarat François Fillon. « Nu am deturnat bani publici, am făcut doar ceeace au făcut un sfert dintre deputaţii francezi, am dat de lucru soţiei mele » a repetat cel care este bănuit de justiţie şi acuzat de presă că ar fi oferit un post de lucru fictiv soţiei sale la parlament ani de zile contra unei sume totale ce se apropie de milionul de euro. Tonul folosit de Fillon astăzi a fost unul foarte combativ, ba chiar violent pe alocuri la adresa presei şi a judecătorilor. « Statul de drept a fost violat, prezumţia de nevinovăţie a dispărut în cazul meu, procedura judiciară a fost încălcată. Putem vorbi, cum au făcut-o déjà mulţi amici de-ai mei politici, de un asasinat politic. Se doreşte astfel şi uciderea alegerilor prezidenţiale, a libertăţii sufragiului » a insistat François Fillon. Un candidat ce pare tot mai încolţit de anchetatori dar decis mai mult ca niciodată să nu renunţe la candidatură. Cu riscul de a-şi duce familia politică în impas, notează déjà unii dintre comentatori care-şi imaginează cu greu un câştigător în luna mai inculpat de justiţie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.